web analytics

Telefilms 1999

Reacties zijn gesloten

Voordat dit artikel verder gaat met een terugblik op de zes Telefilms uitgezonden in april/mei 1999 (Cowboy uit Iran; Dat Is Nooit Mijn Naam Geweest; De Trein van Zes Uur Tien; Maten; Man, Vrouw, Hondje; Suzy Q) volgt eerst een beknopte geschiedenis van dit televisiefilm-project.

 

Telefilmproject
Het woord Telefilm viel voor het eerst in 1994 toen de filmproducenten de aanval inzetten op de publieke omroep. Hun grief luidde dat de omroepen graag wilden scoren met Nederlandse films, maar in de productie ervan nauwelijks geld wilden steken. Het moest maar eens afgelopen zijn om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. De omroepen moesten hun portefeuille trekken voor de Nederlandse film. Essentieel voor de Telefilm is dat deze niet voor de bioscoop wordt gemaakt, maar uitsluitend voor vertoning op televisie. Dat is dan ook de reden waarom deze films NIET in het hoofdbestand zijn opgenomen, maar in dit afzonderlijke onderdeel. De bioscoop staat dus volledig buitenspel, wat aantrekkelijk is voor de omroepen, die de bioscoop immers als concurrent van de televisie zien.

 

De Nederlandse lobby van speelfilmproducenten stelden in het rapport ‘Film en publieke omroep : naar versterking door samenwerking’ voor om 40 Telefilms per jaar te maken. Wekelijks zou op een vaste avond, op een vast tijdstip en op een vast net een Telefilm moeten worden uitgezonden.

 

In twee jaar tijd werd het aantal te produceren Telefilms teruggebracht van 40 naar 12 om uiteindelijk op 6 uit te komen. Zelfs die zes zouden zijn gesneuveld als de toenmalige staatssecretaris van Cultuur Aad Nuis de impasse tussen producenten en omroepen niet had doorbroken. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen betaalde met 5,3 miljoen gulden overheidssteun in 1997/1998 bijna het halve budget voor de productie van de zes films. De omroepen droegen slechts 1,5 miljoen gulden bij. De rest van het budget van 11,3 miljoen gulden is afkomstig uit het CoBo-Fonds (3,5 miljoen), Stimuleringsfonds (0,5 miljoen) en het Nederlands Fonds voor de Film (0,5 miljoen). De films werden niet op één net uitgezonden en ook niet op een vaste tijd. De VARA en de TROS waren niet als co-producent bij een project betrokken. De EO daarentegen was bij twee films betrokken. 

 


COWBOY UIT IRAN (TVF)
ook: COWBOY FROM IRAN
Ilse Somers
met: Khaldoun Elmecky, Brechtje Louwaard, Edda Barends, Dennis Rudge, René Lobo, Juan Carlos Tajes, Marnie Blok 

 

Amir, een Iraanse asielzoeker, vindt twee honden waardoor hij in contact komt met een moeder en haar dochter. Het lijkt erop dat deze twee vrouwen zijn leven zullen veranderen. De dochter is rascistisch. Als die vrouw verliefd wordt op de Iraniër, bevrijdt ze zich uit haar yuppenbestaan. In het buitenland was het al jarenlang een bekend en succesvol verschijnsel; in Nederland werd de aftrap gegeven door deze tv-film COWBOY UIT IRAN. Dit was namelijk de eerste productie in het zogenaamde ‘Telefilm’-project. In 1998 zijn zes Telefilms gemaakt. Door middel van de Telefilm wordt de relatie versterkt tussen de tv- en filmindustrie.

 

Produktiejaar: 1998. Scenario: Tamara & Burny Bos. Producent: Kees Kasander. Uitvoerend producent: Michiel de Rooij, Debby de Jong. Camera: Reinier van Brummelen. Art direction: Johan van Essche. Geluid: Ed van Baaren. Mixage: Luuk Poels.
Slecht ontvangen bij de pers.
Première: uitgezonden op maandag 19 april 1999/EO/Nederland 2/20:55
K-78 minuten 

 

DAT IS NOOIT MIJN NAAM GEWEEST (TVF)
Eric Oosthoek
met: Gees Linnebank, Ella van Drumpt, Guido Kisman, Alicia Lee Muller, Jeroen Spitzenberger

 

Een puber komt erachter dat zijn zeer beschaafde en kunstminnende ouders zijn ouders niet zijn, want dat blijken Belgische woonwagenbewoners te zijn. Woedend over het verzwijgen door zijn pleegouders van zijn werkelijke identiteit begint de jongen een guerillaoorlog tegen hen. Het wordt zijn pleegvader en de rest van de familie allemaal te veel. Dit was de tweede in de zesdelige serie Nederlandse Telefilms.

 

Produktiejaar: 1998. Scenario: Dick van den Heuvel. Produktie: Gijsbert Littooy. Uitvoerend producent: Annemiek van Gorp. Mixage: Piet Rodenburg. Montage: Peter Rump. Muziek: Rens Machielse.
Slecht ontvangen bij de pers.
Première: uitgezonden op maandag 26 april 1999/EO/Nederland 2/20:40
K-121 minuten

 

TREIN VAN ZES UUR TIEN, DE (TVF)
ook: DE TREIN VAN 6 UUR 10/THE 18.10 TRAIN
Frank Ketelaar
met: Peter Paul Muller (Onno), Roeland Fernhout (Alex), Rifka Lodeizen, Halina Reyn 

 

Thriller die zich afspeelt in de museumwereld. Twee yuppen, Onno en Alex, solliciteren naar dezelfde baan, waarbij Onno zijn kansen een handje wil helpen door zijn concurrent Alex te ontvoeren. Drie jaar later heeft Onno als succesvol conservator bij het Rijksmuseum een assitent nodig. Tijdens de sollicitatieronde wordt hij geconfronteerd met de aan één oog blinde Alex. Dit was de derde in de zesdelige serie Nederlandse Telefilms. Roeland Fernhout was in twee Telefilms in een hoofdrol te zien; zowel in DE TREIN VAN ZES UUR TIEN als SUZY Q.

 

Produktiejaar: 1998. Scenario: Frank Ketelaar. Producent: Hans de Weers van Egmond Film and Television. Co-producent: Justine Paauw. Uitvoerend producent: Arnold Heslenfeld. Camera: Tom Erisman. Art direction: Rikke Jelier en Alfred Schaaf. Geluid: Ben Zijlstra. Mixage: Peter Warnier. Montage: René Wiegmans. Muziek: Vincent van Warmerdam.
Goed ontvangen bij de pers.
Première: uitgezonden op woensdag 5 mei 1999/AVRO/Nederland 1/21:06; op woensdag 30 juni 1999 vertoond in Het Ketelhuis.
K-90 minuten

 

MATEN (TVF)
ook: MATES
Pieter Verhoeff
met: Victor Reinier, Elsie de Brauw, Monic Hendrickx, Willem Nijholt, Merel Laseur, Johan Leysen, Roef Ragas, Hans Breetveld, Kees Boot 

 

Paul Winters, een jonge officier van justitie, is bezig met zijn eerste grote zaak: Een onderzoek naar de beweringen van een Bosnisch meisje dat zegt verkracht te zijn door drie Dutchbatters. Winters vermoedt dat het meisje de waarheid spreekt. Als hij de inmiddels gesloten zaak weer wil heropenen, wordt hij tegengewerkt. Dit was de vierde in de zesdelige serie Nederlandse Telefilms.

 

Toen de opnamen van MATEN moesten beginnen, was het scenario nog lang niet af. Tijdens het draaien moest er dan ook flink geïmproviseerd worden.Verhoeff had echter niet meer dan de 28 beschikbare draaidagen nodig. Wel meer montagtijd. De eerste versie duurde nog 120 minuten. Dit is verkort tot 90; niet door scènes te wissen, maar door alles korter te snijden. Goed ontvangen bij de pers. Meer informatie in ‘Skrien’, nummer 233 (mei 1999), in het artikel ‘Gesprek met Pieter Verhoeff : Er was geen draaiboek en een onaf script. Heerlijk.’ op pagina 24 en 25.

 

Produktiejaar: 1998. Scenario: Kees van Beijnum en Pieter Verhoeff. Producenten: Hans de Weers en Hans de Wolf van Egmond Film and Television. Co-producent: Wim Odé. Uitvoerend producent: Arnold Heslenfeld. Camera: Paul van den Bos. Geluid: Roberto van Eijden. Mixage: Hugo Dijkstal. Montage: Mario Steenbergen. Art direction: Vincent de Pater, Floris Vos. Muziek: Cees Bijlstra.
Première: uitgezonden op dinsdag 11 mei 1999/NPS/Nederland 3/20:25; op dinsdag 29 juni 1999 vertoond in Het Ketelhuis.
K-90 minuten

 

MAN, VROUW, HONDJE (TVF)
ook: MAN, WIFE, DOG
Nicole van Kilsdonk
met: Kees Brusse (Max, de man), Ingeborg Elzevier (Louise, de vrouw), Anneke Blok, Ricky Koole, Marissa van Eyle, Cees Geel (vrachtwagenchauffeur), Susan Visser (vrouw vrachtwagenchauffeur), Joep Onderdelinden (homo), Job Gosschalk (homo), Roeland Kooijmans (reporter), Ricky Koole, Allard van der Scheer, Dirk Zeelenberg, Nico de Vries (Hans) 

 

Twee Nederlandse bejaarden bekostigen in Frankrijk hun dure hotels en luxe diners door Nederlandse toeristen op te lichten. Dit was de vijfde in de zesdelige serie Nederlandse Telefilms.

 

Roeland Fernhout zou ook een een klein rolletje spelen in MAN, VROUW, HONDJE maar heeft dit afgezegd voor een hoofdrol in SUZY Q. 

 

Produktiejaar: 1998. Scenario: Olivier Nilsson-Julien, Nicole van Kilsdonk. Producenten: Leontine Petit, Joost de Vries, Marco van Geffen. Camera: Ton Peters. Art direction: Jolein Laarman. Geluid: Pepijn Aben. Mixage: Paul Gies, Michel Schöpping. Montage: Sander Vos.
Vrij goed ontvangen bij de pers.
Première: uitgezonden op woensdag 12 mei 1999/NCRV/Nederland 1/21:06; op maandag 28 juni 1999 vertoond in Het Ketelhuis.
K-88 minuten 

 

SUZY Q (TVF)
Martin Koolhoven
met: Carice van Houten (Suzy ten Cate), Roeland Fernhout (Zwier ten Cate), Linda van Dyck (Ruth ten Cate), Jack Wouterse (Ko ten Cate), Michiel Huisman (Palmer ten Cate), Ricky Koole (Betty), Kim la Croix (Hanna), Andy Bird (Mick Jagger), Miranda Raison (Marianne Faithfull), Cees Geel (Jimmy), Joanne Gomperts (meisje buiten hotel), Hugo Koolschijn (fotograaf), Niek Pancras (portier), Leonoor Pauw (receptioniste), Halina Reijn (prostituée), Frans de Wit (barman)

 

SUZY Q is een tragikomedie en geeft een tijdsbeeld van de jaren zestig. De film laat een weekend zien uit het leven van een gezin in Amsterdam-Zuid, 1967. Dochter Suzy (16) ontmoet Mick Jagger in zijn hotelkamer, maar niemand gelooft haar. Niets zal meer zijn zoals het was. Tussen de drankzucht en de slechte seksuele relatie van haar ouders manoeuvreert Suzy. Ze is jong en zal haar eigen weg moeten vinden in de wereld. De laatste in de zesdelige serie Nederlandse Telefilms.

 

De eerste versie van SUZY Q was bedoeld als toneelstuk, maar is nooit opgevoerd. De film heet Suzy Q, omdat Suzy zich op een belangrijk moment voordoet als Suzy Queen en een handtekening geeft als Suzy Q (naar het Rolling Stones-nummer). Demetri Jagger (neef van Mick) was benaderd voor de rol van zijn oom. Aanvankelijk leek hij de rol te gaan spelen, maar durfde het uiteindelijk niet aan, omdat hij bang was dat zijn oom het niet leuk zou vinden. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Andy Bird (gecredit als Andrew Richard), wat toen het vriendje was van Madonna. Zo’n 80 meisjes deden auditie voor de rol van Suzy. Het eerste meisje dat genoemd werd door de castingdirector Job Gosschalk is uiteindelijk ook de hoofdrolspeelster geworden. Carice van Houten speelde eerder in de televisie-serie ‘Het Labyrint’. Voor de rol van Ruth auditeerden ondermeer Willeke van Ammelrooy en Cecile Heuer. Op gesprek kwamen ook Liz Snoyink, Henriëtte Tol en Marlies Heuer. Zeer goed ontvangen bij de pers. Twee nominaties voor een Nederlandse Academy Award (Beste Drama en Beste acteur Drama: Jack Wouterse). Genomineerd voor een Gouden kalf (beste TV Drama) op het Nederlands Film Festival. Martin Koolhoven (1969) kreeg op woensdag 22 september 1999 de Prijs van de Stad Utrecht uit handen van de burgemeester van Utrecht, mevrouw Annie Brouwer. De Prijs van de Stad Utrecht, een penning en 5.000 gulden, wordt jaarlijks beschikbaar gesteld voor een bijzonder talent aan het begin van een beloftevolle carrière. Daarnaast kreeg de Telefilm ook nog twee Gouden Kalveren, een voor de ‘Beste acteur TV-drama’: Jack Wouterse en een voor ‘Beste actrice TV-drama’: Carice van Houten.

 

Produktiejaar: 1998. Scenario: Frouke Fokkema, i.s.m. Martin Koolhoven. Producent: Emjay Rechsteiner. Productie: VPRO Televisie, Staccato Films. Muziek: Fons Merkies. Camera: Menno Westendorp. Montage: Job ter Burg. Casting: Job Gosschalk en Hans Kemna. Production design: Harry Ammerlaan. Kostuums: Maartje Wevers. Licht: Frank Berger. Geluid: Herman Pieëte, Rinie Jansen en Rene(e) de Kruijff. Nederlands en Engels gesproken.  Première: uitgezonden op dinsdag 18 mei 1999/VPRO/Nederland 3/20:23; op zondag 27 juni 1999 vertoond in Het Ketelhuis.
K-82 minuten

 

In ‘de Filmkrant’ van mei 1999 staat op pagina 13 een artikel van Jos van der Burg over de Telefilm onder de kop ‘Voor een kwartje op de eerste rang’. Gedeelten uit dat artikel zijn hier als bron gebruikt.