web analytics

Blu-Ray: Achtste-Groepers huilen niet

Reacties zijn gesloten

FILM
En dan dacht je dat de kinderen in de Carry Slee-verfilmingen het zwaar te verduren kregen. In Achtste-groepers Huilen Niet, naar het populaire jeugdboek van Jacques Vriens, wordt er bij de elfjarige Akkie kanker ontdekt. Zware kost voor een jeugdfilm. Maar regisseur Dennis Bots stopt er ook regelmatig lucht en humor in. Het zorgt voor een mooi uitgebalanceerd en ontroerend geheel.

Iedereen kent het wel: verkering, geruzie, schoolkamp, het grote opsplits-drama als iedereen zijn middelbare school heeft gekozen. Achtste-groepers Huilen Niet begint met de gebruikelijke kinderperikelen, maar dat verandert wanneer Akkies neus na een vechtpartij niet meer stopt met bloeden. Ze blijkt leukemie te hebben.

Akkie kijkt eerder verbaasd dan geschrokken als de dokter het vertelt. Zorgen lijkt ze zich in ieder geval nauwelijks te maken. Ja, om het schoolkamp, het voetbaltoernooi en al haar klasgenoten die ze in het ziekenhuis moet missen. Ook al is ze ziek, die alledaagse groep-acht-drama’s blijven even belangrijk. Dat maakt de film vooral voor de doelgroep goed inleefbaar, maar in het eerste uur wordt Akkies ziekte daar wel wat te ver door naar achter geschoven. Kinderlijke naïviteit en optimisme overheersen dus vaak, hoewel dat ook wel weer charmant uitpakt.

Achtste-groepers Huilen Niet moet kinderen bewust maken van de donkere kanten van het leven, en hoe je daar mee om moet leren gaan. En dat is zonder meer gelukt, mede door een uitstekende jonge cast. De film ontroert oprecht en zal na de aftiteling zeker de jonge kijkers wel aan het praten krijgen.

De Anubis-avonturen die Bots hiervoor maakte boden degelijk vermaak voor de jeugd, maar daar bleef het bij. Dat zijn nieuwste film meer doet dan dat, werd al bevestigd bij vertoningen op het witte doek. Er klonk steevast gesnik uit de donkere bioscoopzaal. En zo te horen waren dat niet alleen kinderen.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Achtste-groepers Huilen Niet staat in de originele cinemascope-ratio op de Blu-Ray. De transfer oogt haarscherp met veel detail en een mooi contrast. Ook de kleuren ogen mooi fris en vol. Het geluid staat in een DTS HD 5.1 Master track op het schijfje. Deze brengt de dialogen op een heldere manier de woonkamer binnen en kent op de momenten dat er muziek te horen is een mooie spreiding en klank. Al met al valt er technisch niks op de release aan te merken.

Als extra’s herbergt de uitgave een achter de schermen featurette, waarin hoofdrolspeelster Hanna Obbeek de kijker meeneemt naar de set. Daarnaast is de volledige aflevering van KRO’s De Reünie ‘De kleine Kapitein, Bakel’, met daarin ruime aandacht voor Jacques Vriens en de ‘echte Akkie’, op de Blu-Ray opgenomen. Tot slot treffen we ook nog de videoclip van de titelsong (Dit pakt niemand mij meer af) en een striptekening van de film aan.

Speelduur
ca. 100 minuten
Distributie
Dutch Filmworks
Release datum DVD
5 juli 2012
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
A, B, C
Beeld
16:9 HD (2,35)
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Achter de Schermen
KRO’s De Reünie – De Kleine Kapitein (Bakel)
Videoclip titelsong
Achtste-groepers Huilen Niet – De strip

Met dank aan Dutch Filmworks voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !