web analytics

Blu-Ray: Alles is Familie

Reacties zijn gesloten

allesisfamilie

FILM
Maar liefst vijf jaar moesten we wachten op een nieuwe Alles is …  Wie  – ondanks de hele mediahype rondom Alles is Familie – nog steeds de verwachting heeft dat het een standaardvervolg op Alles is Liefde betreft,  moeten we misschien ook maar verklappen dat Obama herkozen is en dat de goedheiligman niet bestaat. Moraal van het verhaal van de kaskraker uit 2007: je moet er bij de liefde –  net als bij Sinterklaas –  wél in geloven, anders wordt het niks.

Dat de liefde echter (nog steeds) geen gemakkelijk terrein is, zien we opnieuw in de ‘sequel’.  Gelukkig  leert het motto ‘Je kunt niet kiezen wie je ouders zijn.  Je kunt wél kiezen hoe je ouder wordt’ ons dat we een keus hebben. Maar in plaats van dat dit de problemen oplost, is juist die keuzevrijheid een probleem op zich. Iedereen binnen de familie De Roover is namelijk op een punt in zijn leven beland waarop het maken van cruciale keuzes onvermijdelijk is. En keuzes maken blijft nu eenmaal zelden zonder consequenties. Hoe om te gaan met een wegglippende, verloren, doodgebloede, verboden of angstaanjagende, ontluikende liefde?

Zelfhulpgoeroe Winnie (Carice van Houten) wil een kind. Als manlief Rutmer, een gesjeesde feel good-liedjesschrijver gespeeld door Thijs Römer, hierin de zwakke schakel blijkt, start Winnie een zoektocht naar ‘Nobelprijs-winnend donorzaad’. Rutmer wil zijn gevoel terugvinden, maar raakt daarmee in een vroege midlife crisis waarbij hij alle controle en houvast kwijtraakt. Zeker wanneer zijn ouders, Arend en Jeannette, vlak voor hun 40-jarige huwelijk een proefscheiding in gang zetten: de een hunkert naar geluk en natuur, de ander naar gezien en begeerd worden. Rutmer schakelt in het geheim broertje Charlie – briljant in wat hij doet, maar nóg beter in het laten falen van wat hij opbouwt –  in om ervoor te zorgen dat er toch nog een DNA-link zal bestaan met zijn kind.  En dan is er nog zwager Dick (Jacob Derwig), die rouwt om zijn overleden vrouw. Net als voor de anderen geldt voor hem de vraag: vasthouden of loslaten?

Een familie die het punt van de schone schijn ophouden steeds meer voorbij raakt. Dat levert de nodige grappige en tegelijkertijd pijnlijke situaties op.  Hadden we in Alles is Liefde Anneke Blok die zich in de meterkast opsloot, nu is het pater familias Arend (Kees Hulst)  die zijn heil zoekt in de wc.

Verrassende ‘nieuwkomers’ zijn Benja Bruijning en ons aller Hak-dame Martine Bijl. Bijl schittert aandoenlijk in haar rol van Jeannette, een allervriendelijkste maar dominante ‘Ik lach wel, maar ben niet blij’– moederkloek. Bruijning zet zijn ontwikkeling geloofwaardig neer van eeuwig kind-man van het type ‘een beetje blowen, een beetje pannenkoeken bakken en een beetje aan je piemel trekken’ naar een man, die schoorvoetend het leven en de daarbij horende verantwoordelijkheden steeds meer aandurft.

In Kim van Kooten, Joram Lürsem en Carice van Houten herkennen we dezelfde scenarioschrijfster, regisseur en hoofdrolspeelster als in Alles is Liefde. Ook de mozaïekstructuur en humor doen ons denken aan zijn voorganger. Maar er zijn nu veel minder verhaallijnen, die op hun beurt hechter verweven en verder uitgediept zijn. De film kent meer diepgang in de karakters en  universele, inleefbare problemen. De liefdes- en familieperikelen zijn doorgaans wat schrijnender en  realistischer en de humor is wat bijtender. Alles is Familie doet daardoor rauwer en volwassener aan dan zijn voorganger. Alhoewel Van Kooten de nodige platte humor en het `kluchtige’  ook nu niet schuwt. Gelukkig maar.

Het antwoord op de vraag of Van Kootens nieuweling de hooggespannen verwachtingen heeft waargemaakt, valt of staat bij het vasthouden aan of loslaten van het idee dat dit een vervolg is.  Alles is Familie is zeker een must voor de fans van de  romantische komedie met een lach én een traan. De warme feestdagen staan weer voor de deur. Prima timing dus voor deze heerlijke familiefilm. In de decembermaand draait het nu eenmaal alles om familie … ‘dus je doet ’t er maar mee.’

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De film staat in de originele verhouding op de Blu-Ray. De beeldkwaliteit is uitstekend. Het beeld oogt scherp en kent een goed detailniveau en contrast. Beschadigingen zijn afwezig, evenals ondertiteling. Ook de geluidskwaliteit is prima. De dialogen zijn goed verstaanbaar en het geluid klinkt mooi helder en warm.

De extra’s op deze uitgave ogen op het eerste oog niet gering, maar zijn vooral gebakken lucht. Inhoudelijk voegen ze weinig tot niks toe aan de film. Zelfs een doodnormale making of ontbreekt. Wat we wel terug vinden, zijn talloze korte promo’s en featurettes die weinig waardevol zijn. Naast de originele bioscooptrailer en teaser, herbergt de Blu-Ray nog een belfilmpje, een promo voor de bioscoopbon, promotrailers voor andere releases van A-Film, bloopers en een verslag van de perspresentatie. Ook vinden we de videoclip van de titelsong terug, evenals een korte featurette waarin enkele medewerkers van de film vertellen wat familie voor hen betekent en een verslag van de presentatie van het kookboek naar aanleiding van de film. Kwantiteit staat helaas niet altijd gelijk aan kwaliteit.

allesisfamiliebluray

Speelduur
ca. 113 minuten
Distributie
A-Film Home Entertainment
Release datum DVD
19 maart 2013
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
16:9 HD (2,40)
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Promotrailers
Teasers
Originele bioscooptrailer
Belfilmpje
Bioscoopbon-promo
Videoclip van de titelsong
Bloopers
Perspresentatie
Featurette ‘Wat is Familie?’
Presentatie kookboek

Met dank aan A-Film Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !