web analytics

Blu-Ray: De Eetclub

Reacties zijn gesloten

FILM
Zowel commercieel intendant Ate de Jong van het Filmfonds als schrijfster van het boek Saskia Noort lieten zich in de week na de première van De Eetclub negatief uit over Robert Jan Westdijks nieuwe creatie. Eerstgenoemde miste spanning, de tweede vond het einde teleurstellend. En hoewel ‘not done’, was de kritiek niet geheel ten onrechte. De Eetclub mist de spanning en focus om de kijker op het puntje van de stoel te doen zitten.

Met meer dan 600.000 verkochte exemplaren is Saskia Noorts ‘De Eetclub’, over een vrouw die haar vertrouwde omgeving verlaat voor een rijke villawijk en daar verwikkeld raakt in een moordcomplot, een van de grootste bestsellers van de laatste jaren. Een verfilming kon dat ook niet uitblijven. Nadat eerder onder andere Hugo Heinen en Paul Jan Nelissen al een filmversie schreven, besloten Robert Jan Westdijk en Marjan Lammers niet veel later hetzelfde te doen. Het resultaat is, ondanks alle thrillerelementen, mager.

De Eetclub is technisch prima verzorgd – met mooie beelden, een degelijke soundtrack en een gelikte montage – maar faalt op twee belangrijke pijlers in het thrillergenre: de spanning ontbreekt volkomen en de personages en hun onderlinge verhoudingen weten nergens te overtuigen.

De eerste Noort-verfilming Terug naar de Kust was met bijna 400.000 bezoekers een groot succes. Die film moest het ook al niet hebben van haar nagelbijtende spanning, maar wist nog enigszins te onderhouden door de makkelijk te volgen karakters en het behapbare plot. De Eetclub neemt met tien belangrijke personages echter te veel hooi op de vork. Niet alleen is het moeilijk elk personage steeds juist te plaatsen, ook zorgt dit overschot aan (potentieel) belangrijke karakters voor een rommelig en richtingloos geheel.

Plotwendingen komen in De Eetclub volledig uit de lucht vallen en het web van jaloezie, overspel en achterdocht dat de personages omgeeft, moet vooral duidelijk worden in oeverloze dialogen aan – jawel – de eettafel. Ondanks dat de film slechts een kleine negentig minuten duurt, wringt
De Eetclub af en toe behoorlijk. De hele intrige is getracht met plakband krampachtig bij elkaar te houden, terwijl door het ontbreken van een opgebouwde spanning en band met de hoofdpersonages de grande finale op een flat in aanbouw haar doel volledig mist.

Waardering: ** half

BEELD
De beeldkwaliteit van deze Blu-Ray is goed. De kleurweergave oogt natuurlijk en het contrast en zwartniveau zijn prima in orde. Op gebied van compressie en scherpte scoort het schijfje wat minder, maar al met al is de kwaliteit naar behoren. Jammer genoeg is er geen ondertiteling aanwezig voor doven en slechthorenden.

GELUID
De Eetclub wordt op deze uitgave vergezeld door een aantal geluidssporen, wij zullen ons hier beperken tot beide 5.1-tracks. Zowel de Dolby Digital- als de DTS 5.1 track zijn kraak- en ruisvrij en brengen de dialogen op een heldere, goed verstaanbare manier. De muziek wordt mooi ruimtelijk verspreid en zo nu en dan wordt het LFE-kanaal lichtjes aangesproken.

EXTRA’S
Alvorens de film wordt gestart, wordt de kijker getrakteerd op trailers van enkele andere DFW-releases. Deze zijn via de next-chapter toets op de afstandsbediening van uw BR-speler te skippen. Via het hoofdmenu van de film is het mogelijk de extra’s te selecteren. Naast de originele bioscooptrailer (2 minuten) en een bioscoopbon-spotje (1 minuut)  bestaan deze uit een standaard, doch informatieve making of (24 minuten) en een leuk kijkje achter de schermen voor, tijdens en na de première (28 minuten). Interviews worden in beide extra’s afgewisseld met ‘setopnamen’ en filmfragmenten.

Speelduur
ca. 94 minuten
Distributie
Dutch Filmworks
Release datum DVD
22 maart 2011
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
A, B, C
Beeld
2,35:1 HD
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
DTS 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Promotrailers
Originele bioscooptrailer
Bioscoopbon-spot
Making of
Uitgebreid premièreverslag

Met dank aan Dutch Filmworks voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !

Een gedachte over “Blu-Ray: De Eetclub

  1. Heel erg jammer geen ondertiteling voor Doven en Slechthorenden.
    We hebben een eigen boekevriendenclub opgericht. Die film de Eetclub is gebaseerd op boek , willen we natuurlijk graag zien.

Reacties zijn gesloten.