web analytics

Blu-Ray: De gelukkige Huisvrouw

Reacties zijn gesloten

FILM
Een kind op de wereld zetten zou de mooiste belevenis van je leven moeten zijn. Het pakt anders uit in De gelukkige Huisvrouw. De extreem lange bevalling van Lea, eindigend in een weerzinwekkende ziekenhuisscène, wekt continu één vraag op: moet ik hier lachen of niet?

De kijker wordt gedurende de hele film vaak in een ongemakkelijke positie geduwd. Het speelfilmdebuut van Antoinette Beumer (See You in Vegas) laveert tussen tragiek en komedie, terwijl de grenzen steeds moeilijker zichtbaar worden.

Lea (Carice van Houten) wil van haar pasgeboren kind af en werkt het jongetje weg in een kartonnen doos. Ze lijdt aan een postnatale depressie en moet worden opgenomen in een inrichting. Diep van binnen blijkt ze een onverwerkt trauma te hebben. Haar onvoorspelbare, snauwende opmerkingen, de lakse houding van man Harry (Waldemar Torenstra) en de groep zwakzinnigen  in het tehuis zorgen intussen voor komische afwisseling. Toch blijft die balans moeilijk te handhaven. De humor is vaak banaal, en het drama volgt een strak en voorspelbaar patroon.

Het is vooral het acteerwerk van Carice van Houten dat de boel overeind houdt. Ze slaagt met vlag en wimpel voor wat wellicht haar moeilijkste en meest gewaagde rol tot nu toe is. Van een personage dat zich vaak bezeten en geschift gedraagt, maakt ze een aimabel en meelijwekkend persoon. Slecht scenario of niet, zij maakt het geloofwaardig.

Waardering: ***

De recensie van de film werd geschreven door Fabian Melchers.

BEELD
De film staat in de originele 2,35:1 verhouding op de Blu-Ray. Zoals we van een recente film mogen verwachten is de transfer vrij van beschadigingen. Het beeld oogt mooi strak, maar kent wel een licht doffe uitstraling. Hiervoor zijn de hoge helderheid en het lage contrast verantwoordelijk. Aangezien de trailer eenzelfde soort look had, gaat het hier waarschijnlijk om een bewuste keuze van de makers. Er is optioneel een Engelse ondertiteltrack en een Nederlands ondertitelspoor voor doven en slechthorenden aanwezig.

GELUID
Voor het geluid heeft de kijker de keuze tussen een DTS HD Master 5.1-geluidsspoor en een PCM 5.1-track. Tussen beide tracks is weinig tot geen verschil hoorbaar. Er zijn geen beschadigingen aanwezig. De dialogen zijn goed verstaanbaar. De muziek komt mooi helder uit de speakers. Een prima geluidskwaliteit.

EXTRA’S
Aan extra’s geen gebrek op deze Blu-Ray. Naast een aantal verplichte extra’s, zoals promotrailers, de originele bioscooptrailer & tv-spots (3 minuten) en de videoclip (4 minuten) van de titelsong, komt de kijker ook inhoudelijk aan zijn trekken. Hiervoor zijn voornamelijk het audiocommentaar van o.a. regisseuse Antoinette Beumer en de making-of (23 minuten) verantwoordelijk. Daarnaast treffen we nog de televisie-uitzending 24 Uur met Heleen van Royen (49 minuten), bloopers (1 minuut), verwijderde scènes (2 minuten), een item over de visuele effecten (2 minuten), een fotogalerij (4 minuten) en premièreverslagen (13 minuten) aan.

Speelduur
ca. 100 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
29 september 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
B
Beeld
2,35:1 HD
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
PCM 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
TV-spots
Promotrailers
Making of
Audiocommentaar
24 Uur met Heleen van Royen
Bloopers
Verwijderde scènes
Visuele effecten
Fotogalerij
Premièreverslagen
Videoclip Anouk – For Bitter or Worse

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !

2 gedachten over “Blu-Ray: De gelukkige Huisvrouw

  1. Allereerst : niets dan lof over de film. Prachtige acteerwerk van Carice. Ik heb genoten van de film (op bluray).
    Ik denk niet dat de fletse washed out look bedoeld is door de makers van de film. Ik denk dat videofilmexpress gewoon een fout heeft gemaakt bij het maken van deze bluray schijf.

    Film hoort in RGB video levels op een schijf te staan (zoals alle films), maar de film is in PC levels erop gezet. Als je een speler hebt waarvan je de output kan wijzigen naar RGB PC – Full of iets dergelijks, krijg je de film te zien zoals deze wel bedoeld was.

    Het is triest dat de kwaliteitscontrole van VideoFilmExpress dit niet opgemerkt heeft. Stelletje amateurs denk ik dan.

    /Richard

Reacties zijn gesloten.