web analytics

Blu-Ray: Gooische Vrouwen

Reacties zijn gesloten

FILM
De filmversie van Gooische Vrouwen verschilt niet veel van de populaire serie. Oppervlakkig, maar toch vermakelijk.

Gooische Vrouwen lijkt in een aantal opzichten op een slechte soap. Personages zijn vlakke stereotypes, verwikkelingen zijn uitgemolken en voorspelbaar, en de plot is vrijwel doelloos. Maar waar dat normaal gesproken grote problemen zou opleveren, past het best aardig in een parodie op het inhoudsloze leven in het Gooi.

Dat komt ook doordat de film niet blijft hangen aan die soap-aspecten, maar geregeld aanstekelijk scherp uit de hoek komt. Niet iedere grap is raak, maar scenarist Frank Houtappels, die al een aantal afleveringen schreef, blijkt vindingrijk genoeg om een volle film te vermaken. Het platgetreden verhaal en de afgezaagde perikelen die daarbij komen kijken zijn soms vervelend, maar worden genoeg afgewisseld met amusante vondsten en details.

Niet alleen in het scenario, maar ook op visueel gebied is er duidelijk veel nagedacht. Meerdere hoogtepunten komen in de gedaante van Alex Klaasen, wiens outfits steeds idioter worden (een stokbrood als handtas? Het kan). Het dieptepunt wordt bereikt met een beschilderd busje waarbij de benzineklep precies tussen twee vrouwenbenen zit.

Ook de personages zijn niet altijd even geslaagd. Linda de Mol, Tsitske Reidinga en Susan Visser zijn thuis in hun rollen en hebben zichtbaar plezier, maar Lies Visschedijk heeft meer moeite. Dat is ook niet zo vreemd, want haar personage Roelien is een zeurderige vrouw zonder de flair van haar vriendinnen, en steekt daardoor negatief af.

Het scenario, hoe grappig het af en toe ook uit de hoek komt, is dus lang niet altijd goed uitgebalanceerd. Dat wordt vooral duidelijk als de dames meedoen aan een zelfverwezenlijkingscursus in Frankrijk, laat in de film. Het drama noch de grappen komen aan binnen de muren van het klooster, ook al zien we Loes Luca en Monic Hendrickx voorbij komen.

Waar de film zo vlot begon, wordt hij dan steeds zoutelozer. Met 105 minuten duurt hij net te lang voor wat het is. Jammer, maar geen ramp, want deze speelfilm is vaak net zo leuk als de serie.

Waardering: ***

BEELD
De beeldkwaliteit van deze Blu-Ray is uitstekend. De beelden ogen mooi scherp en kennen een mooi zwartniveau en contrast. Beschadigingen zijn afwezig. Er is optionele Nederlandse (doven), Vlaamse en Engelse ondertiteling aanwezig.

GELUID
Ook op de geluidskwaliteit valt weinig tot niks aan te merken. De DTS HD Master 5.1 track klinkt prima, met een mooie, heldere klank. Ook hier zijn beschadigingen of ruis afwezig. De muziek komt mooi warm uit de speakers en de dialogen zijn goed verstaanbaar.

EXTRA’S
Aan extra’s geen gebrek op deze goed gevulde Blu-Ray uitgave (de extra’s zijn overigens identiek aan die van de DVD-uitgave). Wat standaard treffen we de originele bioscooptrailer (2 minuten) en de videoclip van de titelsong (4 minuten) aan. Ook de making of (23 minuten) is weinig opzienbarend, doch vermakelijk en informatief. De compilatie aan bloopers (20 minuten) laat zien dat er ontzettend veel mis is gegaan tijdens het opnemen van de film, hoewel; met improviserende Jeroen van Koningsbrugge en Peter Paul Muller zou elke cast en crew het lastig hebben gehad zijn gezicht in een plooi te houden. De verwijderde scènes (10 minuten) zijn niet voor niks gesneuveld, en worden optioneel toegelicht door de regisseuse en Reidinga. De twee langste extra’s zijn de Gooische Vrouwen bij Koffietijd (50 minuten) en het Rode Loper verslag (38 minuten, dit was op de premièreavond live in een tiental bioscopen te zien). Het audiocommentaar van de regisseuse en actrice Reidinga is onderhoudend, maar gaat net als de film en de overige extra’s niet echt diep. Allemaal leuk voor de liefhebber, maar tot echt diepen inzichten kom je als kijker niet.

Speelduur
ca. 108 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
21 september 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
1,85:1 HD
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Vlaams
Engels
Extra’s
Making of
Bloopers
Audiocommentaar van Will Koopman en Tjitske Reidinga
Verwijderde scènes met audiocommentaar
Premièreverslag
Gooische Vrouwen bij ‘Koffietijd’
Originele bioscooptrailer
Videoclip Alain Clark – Foxy Lady

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !

Foto: Dinand van der Wal