web analytics

Blu-Ray: Het Bombardement

Reacties zijn gesloten

HetBombardement

FILM
Bij de release eind 2012 werd Het Bombardement door de vaderlandse pers volledig de grond in geboord (ook NLFilmdoek deed toentertijd een duit in het zakje). Niet geheel onverwacht, gezien het gevoelige onderwerp, de commotie die al op voorhand ontstond door enkele ongelukkige uitspraken van de makers en de keuze voor Jan Smit in de hoofdrol. Toch is de overvolle en ambitieuze film van Ate de Jong zo verkeerd nog niet. Het befaamde bombardement op Rotterdam ligt nog steeds gevoelig, maar gepast of niet: Het Bombardement is een vlotte en vermakelijke film.

Jan Smit speelt op enthousiaste en innemende wijze de rol van de jonge bokser Vincent, die valt voor de schoonheid en charmes van de welgestelde Eva. Zij is verloofd met een rijke en invloedrijke industrieel. Vincent wil samen met zijn zieke broer Chris naar Amerika om hem een goede toekomst te geven. Als de Duitsers Nederland binnenvallen, komen plots alle verhoudingen onder druk te staan. Tegen de achtergrond van het bombardement ontvouwt zich een spannend jongensboek, waarin liefde, heldhaftigheid en persoonlijk drama centraal staan.

Het scenario van Het Bombardement, geschreven door Paul Ruven en regisseur Ate de Jong, lijkt in veel opzichten op dat van James Camerons Titanic. Niet alleen in grote lijnen, ook bepaalde scènes verwijzen bijna letterlijk naar Camerons spektakelstuk. Zo is er ook in Het Bombardement ruimte voor een groep muzikanten terwijl de ramp zich in volle hevigheid voltrekt.  Hoewel niet erg origineel, pakt deze vrij letterlijke adaptatie van het Titanic-scenario niet slecht uit. Het Bombardement maakt gebruik van de meest basale universele uitgangspunten van klassiek drama en weet de kijker op die manier goed te onderhouden en vermaken.

Toch overtuigt de basis niet helemaal. Ruven en De Jong hebben in hun ijver het scenario volgepropt met extra dramatische elementen, zowel in de personages (het mongoloïde broertje van Eva bijvoorbeeld) als de plot (de uiteindelijke ontknoping). Hierdoor voelt de film af en toe net wat te geforceerd aan. Ook de dialogen lopen niet altijd even natuurlijk en een enkele scène slaat de plank zelfs volledig mis, maar de algehele indruk die Het Bombardement achter laat is er toch vooral één van goede bedoelingen en een aanstekelijke ijver.

De makers kiezen bewust voor een meer spannend en dramatisch jongensboek dan voor een integer en sober drama. Een keuze die op veel kritiek kon en kan rekenen, maar uiteindelijk niet verkeerd uitpakt. Net als in Steven de Jongs De Hel van ’63, over de barre Elfstedentocht vijftig jaar geleden, wordt een (dramatische) collectieve gebeurtenis niet gebruikt om een zo natuurgetrouw mogelijke film af te leveren, maar vooral om de kijkers te entertainen. Zonder hierbij respectloos met het bombardement en al het leed dat daarbij kwam kijken om te gaan.

Het Bombardement gaat nergens de diepte in en verrast nauwelijks, maar kent wel een aanstekelijke drive – het meest zichtbaar in de twee jonge en onervaren hoofdrolspelers -, vermaakt, sleept grotendeels mee en zit audiovisueel prima in elkaar. Een monumentale film over onze collectieve geschiedenis als Soldaat van Oranje is het niet, maar een vaardig gemaakte publieksfilm is het zeker. De keuze om ook niet meer te maken dan een pretentieloos melodrama valt te betwisten (en een écht epische en ontroerende film over het bombardement mag er nog altijd komen), het uiteindelijke resultaat mag er echter beduidend meer zijn dan de massale verontwaardiging ten tijde van de release deed vermoeden.

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Het Bombardement staat in de originele breedbeeldverhouding op de Blu-Ray. De beeldkwaliteit is, zoals we mogen verwachten bij een recente film, goed verzorgd. Beschadigingen zijn afwezig en het beeld oogt mooi scherp en met een goed detail en contrast. Er is optionele Engelse ondertiteling aanwezig. Op de momenten dat er Duits wordt gesproken, is er een Nederlands ondertitelspoor aanwezig. Het geluid staat in een indrukwekkende DTS 5.1 track op het schijfje. Deze brengt de muziek en geluidseffecten op een mooie, dynamische manier, terwijl de dialogen mooi helder en goed verstaanbaar zijn.

Wat extra’s betreft moeten we het doen met een standaard-pakket. Jammer genoeg ontbreken de teaser en originele bioscooptrailer. Wel vinden we een degelijke making of (25 minuten) terug, evenals de videoclip van Jan Smits titelsong ‘Sla je Armen om me heen’ en een viertal achter de schermen filmpjes. Deze lijken gefilmd met een mobiele telefoon, en belichten kort (enkele minuten) een bepaald aspect van het filmmaken. Wanneer de disc wordt opgestart, worden enkele promotrailers afgespeeld. Deze zijn te skippen.

bombardementbluray

Speelduur
ca. 106 minuten
Distributie
Dutch Filmworks
Release datum DVD
30 april 2013
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
A, B, C
Beeld
16:9 HD (1,85)
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands / Duits
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Promotrailers
Videoclip – ‘Sla je Armen om me heen’
Making of
Achter de Schermen

Met dank aan Dutch Filmworks voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !