web analytics

Blu-Ray: Het Diner

Reacties zijn gesloten

HetDiner

FILM
Met ruim een miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, een plek in de Amerikaanse bestseller-lijst en vertalingen in 33 landen was het wachten op het moment dat de roman Het Diner van Herman Koch verfilmd zou worden. Nu blijkt dat zelfs twee keer te gebeuren, want naast de Nederlandse verfilming gaat niemand minder dan Cate Blanchett een Engelstalige verfilming regisseren. Eerst maar eens de versie van eigen bodem. Onderhoudend is die zeker, maar wat jammer genoeg vooral blijft hangen is het gevoel dat hier meer in had gezeten.

Dat heeft niets te maken met de cast, die in principe uit slechts vier acteurs bestaat, kleinere (hoewel ook belangrijke) bijrollen daar gelaten. Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans en Kim van Kooten spelen twee echtparen – de twee mannen zijn broers – die afspreken in een restaurant voor een zwaarwegend gesprek over hun zoons. Met name Jacob Derwig, die verreweg het meeste aandacht krijgt, zet een sterke rol neer als vader met cynische trekjes die meer weet dan hij wil laten merken.

De manier waarop de kijker beetje bij beetje informatie krijgt gevoerd werkt goed voor de spanningsopbouw, maar het is jammer dat regisseur en scenarist Menno Meyjes ervoor heeft gekozen veelvuldig met een voice-over te werken om gedachtes van de hoofdpersoon duidelijk te maken. Er wordt te veel nadrukkelijk uitgesproken, de kijker wordt te veel bij de hand genomen, waardoor de onderhuidse spanningen waar de film om draait op momenten ook wegzakken. Tegelijkertijd neemt Meyjes te weinig tijd om de twee vrouwelijke hoofdpersonen uit te werken, wat de geloofwaardigheid van het verhaal niet altijd ten goede komt.

Desalniettemin laat Het Diner op zijn beste momenten een overtuigende psychologische spanning onder de hoofdpersonages zien, en roept de film net als het boek pakkende vragen op over hoe opvoeding het gedrag van kinderen beïnvloedt. Die kwaliteit is voor een groot deel te danken aan een sterke cast en een goed boek als basismateriaal. Met die twee troeven had Meyjes misschien meer kunnen doen, maar zijn eerste Nederlandse speelfilm blijft een degelijke thriller.

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Op beeld en geluid van deze Blu-Ray valt niks aan te merken. De film staat in de originele beeldverhouding op het schijfje en beschadigingen zijn afwezig. Het beeld oogt mooi scherp en helder, de dialogen zijn goed verstaanbaar en de muziek komt warm uit de speakers. Er is optionele Engelse en Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Als extra’s herbergt de Blu-Ray de trailer, making of en de videoclip ‘Blue Bittersweet’ van Ilse de Lange.

dinerbluray

Met dank aan A-Film Benelux voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !