web analytics

Blu-Ray: Jackie

Reacties zijn gesloten

FILM
Jackie
is een roadtripkomedie waar twee nuchtere Hollandse stadse vrouwen een ontnuchterende ontmoeting hebben met hun biologische moeder (Jackie), die toevallig een stoer wijf is dat slangen kan vangen en in een campervan woont.

Deze vrouwen zijn de zussen Sophie en Daan die uit een draagmoederschap zijn voortgekomen voor twee knuffelbare homopapa’s. Let op het emancipatoire thema hier. Hun draagmoeder, of ‘baar’moeder, hebben ze helaas nooit gekend. Maar op een dag komt er een telefoontje. Ergens in een klein ziekenhuis in Amerika zit een onhandelbare vrouw met een gebroken been en de enige contacten in haar portemonnee zijn Sophie en Daan.

De nukkige Sophie (Carice van Houten) is een bitchy carrièrevrouw die eindredactrice is van een glossy magazine. Haar zus Daan (Jelka van Houten) laat zich aanpraten dat ze eigenlijk niet zoveel kan, zwanger worden lijkt zelfs onmogelijk. Uiteraard worden deze archetypen dankzij de ontmoeting met Jackie (Holly Hunter) op zijn kop gezet. Dit in de eerste plaats door de obstakels die de roadtrip ze in de schoot werpt.

“I need some electricity please!” roept Sophie (Carice van Houten) gefrustreerd. Zij, moderne vrouw, wil geen water of een koele schaduw, nee zij heeft elektriciteit nodig voor haar laptop om een Skype gesprek te kunnen voeren. Helaas is de camper gestrand, de benzine is op, en er hangt een dringende deadline in de lucht.

Vanuit dit beeld geeft de film het gevoel dat onze Hollandse fantasie bij het ruige wilde westen, ondanks onze vrijgevochten Nederlandse mentaliteit, nog steeds een waarachtig effect kan hebben op onze eigenwaarde. Dit kader komt erg bedacht over waarin oermama Jackie duidelijk een drama-technisch handige katalysator is die de twee zussen Daan en Sophie tot nieuwe inzichten dwingt. Het is echter jammer dat Holly Hunter hier slechts als stilzwijgende raadselachtige vrouw weinig anders bij te dragen heeft. Het oogt als een niet volledige benutte kans voor regisseuse Antoinette Beumer. Hunter speelt interessant, maar het botst met de cynisch aangezette komische toon die de zussen Van Houten uitspelen. Jelka en Carice geven hier wel de indruk soepel en intuïtief samen te kunnen spelen.

Beumer en scenarioschrijvers Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan maken Jackie tot een snedige komedie. Het is een film met een warm hart en is een hele verademing vergeleken met vrouwenkomedie Gooische Vrouwen. Echter de emancipatie subtekst wordt dik aangezet zodat je hem niet hoeft te missen en voelt daardoor als meeliftende idealistische reiziger die de roadtrip niet per se spannender maakt.

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Jackie staat in de originele beeldverhouding op de Blu-Ray. Zoals we van een recente film mogen verwachten, is de beeldkwaliteit uitstekend. Scherpte en contrast zijn prima in orde en beschadigingen zijn afwezig. Ook op het geluid valt niks aan te merken. De dialogen komen helder uit de speakers, evenals de muziek. De Blu-Ray is voorzien van een aardige verzameling extra’s. Zo herbergt het schijfje deleted scenes, een audiocommentaar door de regisseuse, een premiereverslag, trailers en een making of.

Speelduur
ca. 96 minuten
Distributie
BFD Home Entertainment
Release datum DVD
22 oktober 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
16:9 HD (2,40)
Geluid
DTS HD 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Trailers
Originele bioscooptrailer
Deleted scenes
Premiereverslag
Making of
Audiocommentaar door Antoinette Beumer

Met dank aan BFD Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !