web analytics

Blu-Ray: Koning van Katoren

Reacties zijn gesloten

koningvankatoren

FILM
Met Koning van Katoren is Nederland opnieuw een jeugdboekverfilming van eigen bodem rijker. Regisseur Ben Sombogaart (Isabelle, Bride Flight) is met onder andere Kruistocht in spijkerbroek, Pluk van de Petteflet en Abeltje een grote ervaringsdeskundige binnen dit genre.

In de nacht dat Stach (Mingus Dagelet) ter wereld komt, laten zowel zijn ouders als de koning van Katoren het leven. Oom Gervaas, bode van de overleden heerser, neemt de zorg voor de jongen op zich, die wat nietsnutterig door het leven struint. Totdat Stach besluit, na zeventien jaar machtswellustig, bureaucratisch en geestdodend landsbestuur door ministers, dat het genoeg is geweest. Stach wil zelf koning worden. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

De ministers geven hem de opdracht vijf nagenoeg onuitvoerbare taken tot een goed einde te brengen. Stach moet al zijn wijsheid en moed gebruiken om niet als zijn voorgangers ook het loodje te leggen. Op zijn avontuurlijke reis naar koningschap en volwassenheid maakt hij kennis met andere culturen en kleurrijke personages. De mooie en mysterieuze journaliste Kim (Abbey Hoes) ‘helpt’ de aanvankelijk nog wat naïeve kandidaat. Langzaam leert hij de pijnlijke les dat een koning àlles voor zijn volk over moet hebben.

Het succesboek van Jan Terlouw uit 1971 is aardig onder handen genomen om er een pakkende, up to date versie voor het doek van te maken. Met minder opdrachten voor Stach en een belangrijk nieuw personage; Janus (Frits Lambrechts). En uiteraard is er in deze 2012-versie alle ruimte voor fancy mobieltjes, internetblogs en Facebook-polls. Kim is niet langer een burgemeestersdochter. Haar rol is in de film veel groter en veelzijdiger dan in het boek, wat de interactie tussen beide jongelingen interessanter maakt.

Ruim veertig jaar na het verschijnen van het boek is de thematiek nog verrassend actueel. Ook nu nog heeft de farmaceutische industrie (te) veel macht, gaan we niet goed om met het milieu en botsen verschillende culturen en geloven met elkaar.

Stachs opgedane levenslessen voelen soms een tikkeltje moralistisch aan, maar over het algemeen wordt vooral Stachs innerlijke strijd – soms moeten kiezen tussen twee kwaden – fraai uitgewerkt. De film biedt een prima avondje uit voor jong en oud.

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Op de beeldkwaliteit van deze Blu-Ray valt niks aan te merken. Zoals we van een recente film mogen verwachten zijn beschadigingen afwezig en oogt het beeld scherp. De film staat in de originele 2,35:1 verhouding op het schijfje. Er zijn zowel Engelse als Nederlandse ondertitels aanwezig. Het geluid staat in een DTS HD 5.1-track op de Blu-Ray. De kwaliteit is goed. De muziek en geluidseffecten kennen een goede spreiding en dynamiek en de dialogen zijn goed verstaanbaar.

De Blu-Ray herbergt helaas geen noemenswaardige extra’s. Een making of, audiocommentaar of featurette over de visual effects ontbreken vreemd genoeg. Jammer dat zelfs bij een recente (en grote) Nederlandse film als deze geen extra’s worden meegeleverd, of men moet al tevreden zijn met de trailer en teaser.

koningvankatorenbluray

Speelduur
ca. 125 minuten
Distributie
Benelux Film Distributors
Release datum DVD
3 april 2013
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
16:9 HD (2,35)
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands / Engels
Ondertiteling
Engels
Nederlands (doven)
Extra’s
Teaser
Originele bioscooptrailer

Met dank aan Benelux Film Distributors voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !