web analytics

Blu-Ray: Loft

Reacties zijn gesloten

FILM
In 2008 veroverde Erik van Looy de Vlaamse bioscopen met zijn intrigerende thriller Loft. Met 1.186.071 bezoekers is de film tot op heden de best bezochte Vlaamse film ooit. Antoinette Beumer maakte een Nederlandse remake die het niveau van het origineel dicht benadert.

Waarom een remake maken van een ontzettend succesvolle film in dezelfde taal als de onze? Een veel gestelde vraag, die echter even snel als simpel te beantwoorden is: het verleden heeft (helaas) onomstotelijk aangetoond dat er geen Nederlanders naar Vlaamse film gaan en vice versa – enkele uitzonderingen daargelaten natuurlijk. En waarom vervolgens het wiel opnieuw uit proberen te vinden door een slimme thriller te schrijven als dit door scenarist Bart de Pauw en regisseur Erik van Looy al op voortreffelijke wijze is gedaan?

Loft vertelt het verhaal van vijf vrienden die in het geheim een appartement delen waarin ze hun minnaressen ontvangen. Op een ochtend treft één van de vrienden echter het lijk van een jonge vrouw aan in de loft. Geen van de vrienden kent de vrouw, weet waar ze vandaan komt en hoe ze terecht is gekomen in hun loft.

Het op het oog onaantastbare en perfecte leven van de vijf vrienden komt volledig op de kop te staan met de ontdekking van het lijk in de loft. Niet alleen zijn ze bang dat hun vrouwen nu achter hun overspelige praktijken komen, ook blijken ze elkaar minder goed te kennen dan gedacht.

Regisseuse Antoinette Beumer (De gelukkige Huisvrouw) maakt met Loft een onvervalste thriller, haast een klassieke whodunnit maar dan in een modern jasje, die de kijker geregeld op het puntje van de stoel doet zitten. Het originele scenario van Bart de Pauw – voor deze remake in essentie vrij letterlijk, maar qua dialoog minder scherp bewerkt door thrillerschrijfster Saskia Noort – kenmerkt zich door de grote kracht van plotwendingen, die het verhaal voortstuwen en een slim spelletje spelen met de verwachtingen van de kijker.

De sterrencast, bestaande uit onder anderen Fedja van Huêt, Barry Atsma en Gijs Naber, staat zo volledig in dienst van de plot van de film. Verwacht dan ook geen diepgaande karakterontwikkelingen of levensoverpeinzingen, maar een effectieve, vlot gesneden en prachtig geschoten thriller, waarin naast een constante spanning humor een grote rol speelt. In stijlvolle flashbacks, die de kijker meer inzicht geven in het leven van de personages en de weg die is afgelegd van het begin van het gebruik van de loft tot het vinden van het lijk, zorgt met name Jeroen van Koningsbrugge (die één van de vijf vrienden speelt) voor een komische en luchtige noot.

De enige noemenswaardige verschillen tussen de originele Loft en deze versie van Beumer liggen besloten in naar Nederlandse gewoonten vertaalde dialogen en situaties. De remake biedt dan ook weinig nieuws, maar dat was ook niet nodig. Net als het origineel is deze Nederlandse Loft een vernuftig geschreven, goed gespeelde en prachtig vormgegeven thriller, meeslepend, spannend en voorzien van een goede ontknoping. Jammer alleen dat de film iets aan snelheid en kracht heeft verloren door de minder scherp geschreven dialogen en de film iets te hip wil eindigen met een commerciële soundtrack van de Britse band Scouting For Girls – dit in tegenstelling tot de meer passende melancholische noot waarmee het Vlaamse origineel eindigt.

Waardering: *** half

BEELD
Zoals we van een recente film mogen verwachten, is de kwaliteit van de transfer prima. Beschadigingen en ruis zijn afwezig en het contrast, de scherpte en kleurweergave zijn uitstekend. Er zijn twee optionele ondertitelsporen aanwezig: allereerst een Nederlands spoor voor doven en slechthorenden en een Engels ondertitelspoor voor de internationale markt.

GELUID
Het geluid staat in een DTS HD 5.1-track op de Blu-Ray. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen helder uit de frontspeakers. Beschadigingen zijn afwezig. Op de momenten dat er muziek te horen is, komt deze mooi warm uit de speakers.

EXTRA’S
De Blu-Ray heeft geen hoofdmenu, maar begint direct met het afspelen van de film. Wanneer vervolgens op de menu-toets van de afstandsbediening wordt gedrukt, wordt dit onder in beeld weergegeven. Het menu biedt de mogelijkheid de ondertiteling in te stellen, een scène te kiezen of een extra te selecteren. Deze bestaan uit een commercial voor de bioscoopbon (1 minuut), de originele bioscooptrailer (2 minuten), de videoclip van de titelsong van Scouting for Girls (4 minuten) en twee inhoudelijke extra’s; een RTL-special (22 minuten) – een veredelde making of, met interviews, setbeelden en filmfragmenten – en de originele making of (23 minuten), waarin eveneens setbeelden, interviews en filmfragmenten elkaar afwisselen. Een redelijke hoeveelheid aan aardige extra’s, maar het was natuurlijk leuk geweest wanneer er ergens een vergelijking was gemaakt tussen de Vlaamse en Nederlandse versie, bijvoorbeeld door Erik van Looy of Bart de Pauw (respectievelijk regisseur en scenarist van het origineel).

Speelduur
ca. 111 minuten
Distributie
Warner Home Entertainment
Release datum DVD
4 mei 2011
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
A, B, C
Beeld
2,35:1 HD
Geluid
DTS HD 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Commercial bioscoopbon
Videoclip Scouting for Girls – Take a Chance
RTL Special
Making of

Met dank aan Warner Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !