web analytics

Blu-Ray: Nova Zembla (2D en 3D)

Reacties zijn gesloten

FILM
Het is pas zijn tweede film, maar dat weerhoudt Reinout Oerlemans er niet van om groots uit te pakken. Met een budget van bijna zeven miljoen euro filmde hij op een gigantisch schip tussen ijsschotsen en op open zee. En dat allemaal met geavanceerde 3D-apparatuur. Op visueel vlak valt er dan ook niets op Nova Zembla af te dingen. Maar het verhaal had wel wat meer diepgang kunnen gebruiken.

Het is de eerste keer dat de ontdekkingsmissie van Willem Barentsz is verfilmd. Vreemd eigenlijk, want het avontuur spreekt tot de verbeelding. De mannen wilden in 1596 via het Noorden naar Azië varen, maar zagen hun schip halverwege vastlopen in het ijs. Hoe de bemanning op Nova Zembla een huis bouwde en maandenlang probeerde te overleven, legde Gerrit de Veer nauwkeurig in een dagboek vast. Zo werd het overlevingsverhaal wereldwijd beroemd.

De Veer is het hoofdpersonage in Nova Zembla, een film die dichtbij het oorspronkelijke materiaal blijft, maar daardoor ook wat zouteloos overkomt. Ondanks een paar pogingen om de personages ronder te maken, blijft de film aan de oppervlakte. Oerlemans weet de romance tussen Gerrit (degelijk neergezet door Robert de Hoog) en zijn verloofde Catharina (Doutzen Kroes in een prima eerste rol) niet goed van de grond te krijgen, net als de onderhuidse spanning en paranoia die er binnen het Behouden Huys had kunnen heersen. De film komt zo over als een vrij droge reconstructie.

Net als in Komt een Vrouw bij de Dokter zijn de personages in Nova Zembla niet genoeg uitgediept om de kijker in het verhaal mee te krijgen. Waar dat in Oerlemans’ eerste film vooral een afkeer van de hoofdpersoon opleverde, zorgt dat hier voor onverschilligheid.

Groot verschil met zijn debuutfilm is natuurlijk dat hier visueel kan worden uitgepakt. En dat doet Oerlemans uitstekend, want nergens valt aan de film af te zien dat hier met een relatief laag budget gewerkt moest worden. De aankleding is overtuigend en cameraman Lennert Hillege weet ingetogen en gevoelvol met de 3D om te gaan. Alle registers worden opengetrokken in een prachtig gefilmde flashback tussen Gerrit en Catharina. Wel wordt duidelijk dat we op het randje van kitsch balanceren als de twee geliefden hun handen naar elkaar uitstrekken, recht de zaal in.

Maar zulke scènes zijn ook best vermakelijk, in deze eerste 3D-film van Nederlandse bodem. Het straalt wel lef uit. Ook in onze filmwereld kunnen er grenzen verlegd worden, maakt Oerlemans duidelijk. Het is alleen jammer dat er minder aandacht naar de uitwerking van het verhaal is gegaan. De film heeft een fraaie driedimensionale vormgeving, maar de personages zijn zo plat als een dubbeltje.

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Voor deze bespreking werd enkel gebruik gemaakt van de 2D-versie van de film, het is ook mogelijk de 3D-versie te bekijken, mits de kijker in het bezit is van een 3D-televisie. Op de transfer van Nova Zembla valt niks af te dingen. Het beeld oogt haarscherp, kent veel detail en is vrij van beschadigingen. Ook de geluidsband klinkt uitstekend. De dialogen zijn goed verstaanbaar en de sfeervolle muziek komt mooi verspreid en met een goede klank uit de speakers.

Qua extra’s voldoet deze Blu-Ray uitgave. In het interessante audiocommentaar vertellen Reinout Oerlemans en Lennert Hillege allerlei anekdotes en praktische zaken over het filmen (in 3D), maar het was wenselijk en vooral leuk geweest als er ook een speciale featurette over het feit dat dit de eerste Nederlandse film in 3D is op de uitgave was opgenomen, waarin men dieper op de materie had ingegaan. Natuurlijk komt dit ook in de making of (27 minuten) aan bod, maar niet heel uitgebreid. Naast deze twee extra’s, bevat de Blu-Ray ook een premiereverslag, de videoclip van de remix van de muziekscore door Armin van Buuren, de originele bioscooptrailer, de teaser en foto’s.

Speelduur
ca. 108 minuten
Distributie
BFD Home Entertainment
Release datum BLU-RAY
21 maart 2012
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
A, B, C
Beeld
2,35:1 HD
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Teaser
Originele bioscooptrailer
Audiocommentaar door Reinout Oerlemans en Lennert Hillege
Making of
Premiereverslag
Videoclip Armin van Buuren – Nova Zembla
Foto’s

Met dank aan BFD Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !