web analytics

Blu-Ray: Rabat

Reacties zijn gesloten

FILM
Met hun lowbudget-produtie Rabat lieten regisseurs Jim Taihuttu en Victor Ponten enkele maanden geleden een frisse wind waaien door het Nederlandse filmlandschap. De pers sprak lovend, collega-filmmakers waren onder de indruk en zelfs politici erkenden direct de waarde van de film. Eindelijk eens geen vooroordeel bevestigende film of eentje waarbij we moeten lachen om uitvergrote culturele kenmerken, maar een film die universeel is in haar emoties, relaties én karakters.

Het was een ietwat rare gewaarwording, zo rond en vlak na de première van Rabat in juni en tijdens het Nederlands Film Festival eind september. Waar het over Rabat ging, veranderde de stemming plots volledig. Taihuttu en Ponten hadden iets bijzonders afgeleverd, zoveel was duidelijk. En dat bijzondere ging verder dan alleen maar het doorzettingsvermogen van de makers – die zonder subsidie ‘gewoon een film hadden gemaakt’ -, en verder dan alleen maar de spontane en onbekommerde weergave van het multiculturele vraagstuk.

Maar wat het nu precies is dat Rabat zo sympathiek, herkenbaar en bij tijd en wijle ontroerend maakt, is moeilijk te benoemen. De film is met flair gemaakt, heeft een aanstekelijke dynamiek en straalt een gezonde dosis ambitie uit. Maar nog belangrijker: de film wil iets vertellen, over het leven, over de mens. Over datgene wat iedereen drijft. Natuurlijk, schoonheidsfoutjes zijn er genoeg te ontdekken – maar zo is het leven zelf ook, en daar gaat de film (grotendeels) over. Graag meer van dit!

Waardering: *** half

BEELD
De beeldkwaliteit van deze Blu-Ray is redelijk. De technische tekortkomingen van de gebruikte filmapparatuur is zo nu en dan te zien in een verlies van scherpte en detail bij wat snellere bewegingen, maar over-all gezien voldoet de transfer van Rabat. Beschadigingen zijn afwezig. Er is optionele Engelse en Franse ondertiteling aanwezig. Ook is er een optioneel Nederlands spoor aanwezig op de momenten dat er een andere taal dan de Nederlandse gesproken wordt.

GELUID
De DTS HD Master 5.1 track klinkt zeer goed. De dialogen zijn goed verstaanbaar en hebben een heldere klank. Ook hier zijn beschadigingen of ruis afwezig. De muziek komt mooi warm uit de speakers.

EXTRA’S
De Blu-Ray van Rabat wordt opgefleurd door een even uitgebreide, als vermakelijke en informatieve making of van ruim een uur. Tevens bevat het schijfje de videoclips ‘De Leven’ – inclusief de making of hiervan -, ‘Wat is er!?’ en ‘Wolken’. Tot slot treffen we nog de korte films ‘Wolken #2′ en ‘Wladimir’ aan.

Speelduur
ca. 106 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
11 oktober 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
2,35:1 HD
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands, Engels, Arabisch
Ondertiteling
Nederlands
Frans
Engels
Extra’s
Making of
Korte films
Videoclips

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !