web analytics

Blu-Ray: Schemer

Reacties zijn gesloten


FILM
Hanro Smitsman regisseerde de afgelopen jaren de maatschappelijk geëngageerde telefilms Skin (2008) en De Punt (2009). Met het beklemmende Schemer, losjes geïnspireerd op de moord op de Nijmeegse Maja Bradarić in 2003, maakte hij vorig jaar zijn bioscoopdebuut.

Het is een indrukwekkend beeld; terwijl tiener Jessie nietsvermoedend en met en gelukzalige glimlach uit de voorruit van de auto kijkt, sluiten twee handen zich langzaam rond haar keel. Even denkt ze nog dat het een grapje is, maar al snel slaat de angst en benauwdheid toe. Ook de kijker hapt naar adem, want hoewel van begin af aan duidelijk is waar de film naartoe werkt, komt de moord aan als een mokerslag.

Smitsman volgt in Schemer een hechte vriendengroep die een broeierige zomer lang onafscheidelijk is. Ze praten veel, maar over hun eigen onzekerheden en problemen zeggen ze niks. Onderlinge jaloezie, verliefdheden en roddels leiden ertoe dat de groep zich steeds meer afkeert van één van de meisjes. Zo erg zelfs, dat ze haar besluiten te vermoorden.

Een eenduidig motief is er niet. Smitsman kiest, samen met scenarioschrijver Anjet Daanje, voor een vertelstructuur waarbij de kijker het verhaal steeds vanuit een ander perspectief te zien krijgt en de puzzelstukjes langzaam in elkaar vallen. De camera dwaalt als een speurhond door het leven van de verschillende personages, wanhopig zoekend naar beweegredenen en oplossingen. Het zorgt voor een gelaagd en meeslepend geheel waarin vooral de jonge cast, bestaande uit onder andere Gaite Jansen, Robert de Hoog en Matthijs van de Sande Bakhuyzen, indruk maakt.

Waardering: ****

BEELD
Schemer staat in de originele 1,85:1 verhouding op de Blu-Ray. De beeldkwaliteit is uitstekend. De kleuren ogen mooi helder, scherpte en detail zijn prima  in orde en beschadigingen zijn afwezig.

GELUID
Het geluid staat in een DTS HD 5.1- en Stereo 2.0-track op de Blu-Ray. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen helder uit de frontspeakers. Beschadigingen zijn afwezig. De 5.1 track verdient vanzelfsprekend de voorkeur, door de betere spreiding en meer gedetailleerde en heldere klank.

EXTRA’S
De Blu-Ray start met enkele promotrailers voor andere uitgaven van Warner Home Entertainment, waaronder Tirza. Via het menu van de Blu-Ray – dat enkel ‘onder’ de film zichtbaar is te maken – is het vervolgens mogelijk filmgerelateerde extra’s te selecteren. De extra-sectie start met de sterke originele bioscooptrailer (2 minuten). Een tweetal videoclips (8 minuten) zijn verder leuk voor de liefhebber. Meer interessant zijn de B-roll (5 minuten), waarin ons een kijkje achter de schermen wordt gegund, en de twee making of’s. De lange making of duurt 24 minuten en wisselt set- en filmbeelden af met interviews. De korte making of duurt drie minuten en fungeert meer als een snelle, informatieve teaser.

Speelduur
ca. 92 minuten
Distributie
Warner Home Entertainment
Release datum DVD
11 mei 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
1,85:1 HD
Geluid
DTS HD 5.1 – Nederlands
Stereo 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Promotrailers
Originele bioscooptrailer
Making of (lange versie)
Making of (korte versie)
Videoclip – Dead Wrong
Videoclip – Donkere Wolken
B-Roll (achter de schermen)

Met dank aan Warner Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !