web analytics

Terug naar de Kust – Blu-Ray Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Will Koopman regisseerde onder andere de serie Gooische Vrouwen en een aantal afleveringen van Baantjer. Haar speelfilmdebuut Terug naar de Kust is van een hoger niveau, maar vertoont uiteindelijk vervelende trekjes van die series.

De psychologische thriller gaat over Maria, moeder van twee kinderen en partner van een rokkenjagende alcoholist. Ze blijkt zwanger van hem te zijn, maar besluit hem te verlaten en het kind te laten weghalen. Niet veel later wordt ze anoniem stelselmatig bedreigd. Op aanraden van de politie vlucht ze naar haar ouderlijk huis, waar haar oudere zus Ans (Ariane Schluter) woont. Maar de teisteringen houden niet op. Wordt Maria echt gestalkt, of verbeeldt ze het zich?

In het begin van de film wordt de spanning goed opgebouwd, en weet Koopman de kijker mee te laten leven met Maria. De rol wordt onderhoudend gespeeld door Linda de Mol, die na haar Gooische Vrouwen-capriolen laat zien dat ze best een film kan dragen. Het belooft een degelijke thriller te worden, maar helaas weet de film dit veelbelovende begin geen vervolg te geven.

In een goede thriller wordt informatie beetje bij beetje verstrekt, waardoor een ontknoping aan het eind verrassend, maar geloofwaardig is. In Terug naar de Kust is dat geenszins het geval. Het geheel wordt steeds voorspelbaarder, waarna bizarre plottwists het verhaal van een grillig karakter moeten voorzien.

Als kijker voel je je dan in de maling genomen. Je probeert mee te denken, maar uiteindelijk blijkt dat je niet alle stukjes van de puzzel hebt. En dan komt de ontknoping, waarin alles haarfijn wordt uitgelegd. En dan nog een keer, voor de mensen die het nog steeds niet begrijpen, maar dan in de bekende ‘Baantjer-vorm’; een afsluitend tafelgesprek. Doodzonde.

Waardering: ** half

De recensie van de film is geschreven door Fabian Melchers.

De afbeeldingen bij deze recensie zijn niet representatief voor de beeldkwaliteit van de Blu-Ray. Het is technisch nog niet mogelijk screenshots bij de Blu-Ray recensies te verzorgen.

BEELD
Terug naar de Kust staat in de originele beeldverhouding anamorf op de Blu-Ray. De kwaliteit van de beeldtransfer is uitstekend. De kleuren ogen mooi warm en natuurlijk en de scherpte en het contrast zijn prima. Het verschil met de DVD-uitgave is duidelijk merkbaar. Er is een optioneel ondertitelspoor aanwezig voor doven en slechthorenden.

GELUID
De Blu-Ray herbergt zowel een Dolby Digital 5.1 als DTS 5.1 geluidstrack. Ook deze zijn van prima kwaliteit. Het geluidsspoor is vrij van beschadigingen en ruis en presenteert de dialogen op een heldere, gedetailleerde manier. De muziek klinkt warm en met een goede laag. De DTS-track geniet door de wat hardere en zuivere klank de voorkeur.

EXTRA’S
Helaas geen extra’s op deze Blu-Ray. Een gemiste kans.

Speelduur
ca. 110 minuten
Distributie
E1 Entertainment
Release datum DVD
10 maart 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
B
Beeld
1,78:1 HD
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
DTS 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Extra’s
Geen

Met dank aan E1 Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !

Reacties zijn gesloten.