web analytics

Aanrijding in Moscou – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

De recensie van de film werd oorspronkelijk gepubliceerd op 5 oktober 2008.

 

FILM
Sinds begin dit jaar toert de Aanrijding in Moscou-karavaan met veel oprechte bescheidenheid langs filmfestivals en bioscopen over de gehele wereld. In België trok de film al een kleine 200.000 bezoekers en in Cannes wist men drie prijzen in de wacht te slepen. Ook in andere landen werd de film met veel gejuich en enthousiamse begroet. Vanaf heden kan ook Nederland eindelijk kennismaken met het sympathieke en uitstekende speelfilmdebuut van regisseur Christophe van Rompaey.

 

Matty is een 41-jarige huisvrouw, wiens man haar in de steek heeft gelaten voor een jongere vrouw. Helemaal afscheid nemen kan hij echter niet, waardoor ze al maanden in onzekerheid leeft. Nadat ze met haar zoontje en één van haar dochters boodschappen heeft gedaan bij de plaatselijke supermarkt, rijdt ze tegen een truck aan. Dat vindt Johnny tenminste, de 29-jarige bestuurder van het vehikel. De minutenlange discussie die hieruit ontstaat, net als de gehele film gevoerd in een vaak hilarisch Gents dialect, is exemplarisch voor de gehele film: met kleine, subtiele bewegingen, perfect getimed spel en spitsvondige dialogen weet Aanrijding in Moscou de kijker compleet voor zich te winnen.

 

De grootste verdienste van de regisseur is dat hij zowel in het beeld als het spel van de relatief onbekende cast consequent vasthoudt aan een realistische en oprechte uitstraling. Hierin schuilt ook de grootste kracht van de film: door de alledaagse locaties en beelden en de oprechte en sympathieke personages is Aanrijding in Moscou een herkenbaar, (tragi-)komisch en gevoelig liefdesportret, dat gedreven wordt door de chemie tussen Matty en Johnny en het laten spreken van het beeld.

 

Van Rompaey kiest ervoor de beelden te laten spreken en dialoog enkel in te zetten wanneer deze doeltreffend en van toegevoegde waarde is. De climax van de film, waarin de levens van de hoofdpersonages eindelijk weer een vlucht nemen, raakt je in de onderbuik. Aanrijding in Moscou verdient een groot publiek, laten we hopen dat de terughoudende houding van het Nederlandse bioscooppubliek ten opzichte van de Vlaamse film dit keer geen parten speelt.

 

Waardering: ****

 

 

ACHTERGRONDINFORMATIE
Voor een interview met regisseur Christophe van Rompaey klik hier.

 

BEELD
Het beeld van de 16:9 anamorf uitgevoerde dvd oogt prima. Op wat (bewuste) filmgrain na – om het realistische karakter van de prent te versterken – is de print kraakhelder. Contrast en zwartniveau zijn goed verzorgd en de kleuren worden eveneens helder en natuurlijk getoond. De optionele Nederlandse ondertitels zijn goed uitgevoerd en staan op de juiste hoogte in het beeld. 

 

 

GELUID
Twee audiotracks dit keer. Naast een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) bevat de dvd tevens een 5.1 geluidsspoor (448 kb/s). Beide tracks zijn vrij van beschadigingen. De film bestaat voornamelijk uit dialoog gedreven scènes, waardoor het verschil tussen beide tracks miniem is.

 

 

EXTRA’S
Via het statisch vormgegeven menu is het mogelijk de film te starten, taal- en geluidsinstellingen te veranderen, naar de hoofdstuksectie te gaan of de extra’s te betreden. De film is opgedeeld in zes hoofdstukken. De extra’s op het schijfje zijn talrijk. Naast de originele bioscooptrailer, vinden we tevens trailers terug voor een aantal andere Vlaamse film, waaronder Los en De Laatste Zomer. De Testopname met biervat (1 minuut) is een zeer korte, maar komische (u raadt het al) testopname met hoofdpersonage Johnny. In Russische dub (op z’n Vlaams) zien we de Russisch gedubte trailer. Nogal nutteloze extra, maar best grappig. Meer interessant zijn de reportages van VTM (4 minuten) en het Prime verslag vanuit Cannes (9 minuten). De meest interessante extra is 40 minuten durende setreportage van Kinepolis TV. Hoewel ook deze extra niet bijster diep gaat, bieden de gesprekken met de belangrijkste betrokkenen een aardig inzicht in de productie.  

 

 

Speelduur
ca. 102 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
17 februari 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Vlaams
Dolby Digital 5.1 – Vlaams
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Trailers
Testopname met biervat
Russische dub (op z’n Vlaams)
Reportages van VTM
Prime verslag vanuit Cannes
setreportage van Kinepolis TV

 

Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !