web analytics

Akkers van Magraten – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Wie ooit de militaire begraafplaats in Margraten heeft bezocht, zal er met groot historisch besef en respect over praten. Want als er één plek in Nederland is waar de gruweldaden uit de geschiedenis in alle stilte tot leven komen, is het daar wel – op de akkers van Margraten. Op dit hooggelegen plateau aan de Rijksweg lijkt het altijd te waaien. Alsof de geschiedenis zich voortdurend herhaalt in het geluid van de wind.

Het is eind 1944. De oorlog nadert haar einde, maar vrediger is ze allerminst. Dagelijks verliezen duizenden soldaten het leven. Zo ook Amerikaanse, waarvan een groot deel gelegerd zijn in het zuiden van Limburg. In Margraten gaat het leven rustig zijn gangetje, boeren ploegen hun land en melken hun koeien. Totdat in november 1944 tot verbazing van de landeigenaren de eerste Amerikaanse soldaten begraven worden.

Anderhalf jaar later rijzen er bijna twintigduizend kruisen en davidssterren uit de modder. Niet alleen Amerikaanse, maar ook andere geallieerde militairen en zelfs Duitse soldaten liggen begraven onder de tot voor kort akkers van boeren en landbouwers . Het stuk land waar koeien vredig graasden is veranderd in een landschap met een diepe geschiedenis, met een verhaal dat de mens en mensheid voor altijd heeft veranderd.

In de documentaire Akkers van Margraten vertellen ooggetuigen over de impact van deze gebeurtenis. De markantste, ontroerendste en meest veelzeggende herinneringen vormen de scherven van een mozaïek van deze onbekende episode waarin de levenden met een onvoorstelbare hoeveelheid doden moesten omgaan. Hoe gingen de bewoners van Margraten en hun omgeving om met deze gebeurtenis? Hoe was het voor de Amerikanen om veel van hun vrienden te moeten begraven?

Het zijn vooral deze vragen die regisseurs Albert Elings en Eugenie Jansen in Akkers van Margraten beantwoorden. Bestaande uit talloze getuigenverslagen wordt een gedetailleerd beeld geschetst van het ontstaan van de militaire begraafplaats en de impact hiervan op de betrokkenen. Het maakt de documentaire tot een informatief geheel, dat belangrijk is voor het nageslacht.

De vorm waarin Akkers van Margraten gegoten is – een oral history – vergt echter veel van de kijker. De vele losse anekdotes werken op zichzelf staand best intrigerend en hebben hun historische waarde, maar als lange documentaire is het iets te veel van het goede. Zeker omdat een echte rode draad ontbreekt, het archiefmateriaal vaak weinig aansluit bij de verhalen en niet elke spreker even boeiend vertelt.

Waardering: ** half

BEELD
De film staat in haar oorspronkelijke beeldverhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is redelijk. De beelden zijn niet altijd even scherp, en vanzelfsprekend is het archiefmateriaal wisselend van kwaliteit. De optionele Nederlandse of Engelse ondertitels zijn goed uitgevoerd en staan in een fijn leesbaar lettertype op een prettige plaats in het beeld.

GELUID
De geluidsband is gecodeerd als een Dolby Digital 2.0 track. Deze is vrij van beschadigingen en brengt de monologen op een heldere manier. Daar er veel in dialect gesproken wordt, is de Nederlandse ondertiteling geen overbodige luxe.

EXTRA’S
Het hoofdmenu van de DVD is simpel weergegeven en biedt de mogelijkheid de film te starten, meer ooggetuigen-verhalen te selecteren of archiefmateriaal te bekijken. Via het ooggetuigen submenu heeft de kijker toegang tot maar liefst 70 minuten aan extra ooggetuigenverhalen van niet minder dan 41 ‘ooggetuigen’. Het archiefmateriaal bestaat uit een 8 minuten durend beeldverslag van de memorial day uit 1945 (zwart-wit, geen geluid), een 2 minuten durend verslag van de memorial day uit 1947 (kleur, geen geluid) en de Amerikaanse Grave Registration instructiefilm (8 minuten). Een indrukwekkende verzameling extra’s, die de gedachte dat het initiatief vooral bedoeld is om de ooggetuigen op beeld vast te leggen versterkt.

Speelduur
ca. 104 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
25 mei 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3 Letterboxed
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Geen

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van de DVD !

Reacties zijn gesloten.