web analytics

Bride Flight – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

 

De recensie van deze film, die hieronder in beknopte vorm te vinden is, werd geschreven door Guido Franken.

 

FILM
Bride Flight vertelt het verhaal van de drie jonge bruiden Ada, Marjorie en Esther, die allen met het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland emigreren in de hoop daar een niet en beter leven te krijgen. Ook de ambitieuze en ongebonden Frank besluit naar de eilandengroep te verhuizen. Ze ontmoeten elkaar tijdens de beroemde luchtrace van Londen naar Nieuw-Zeeland in 1953. Vol hoop en verwachtingen beginnen ze aan hun nieuwe leven. Ze weten niet dat door de ontmoeting op deze vlucht, de ‘bruidsvlucht’, hun levens voor altijd verbonden zullen blijven.

 

 

Scenariste Marieke van der Pol werkte eerder samen met Sombogaart aan de voor een Oscar-genomineerde film De Tweeling. Waar in die film de toon zuiver melodramatisch was, niet altijd even subtiel, maar wel oprecht en doeltreffend, is de toon van Bride Flight minder zwaar en bij momenten zelfs luchtig. Het dramatische uitgangspunt van de film – dat ik vanwege de plot niet val verklappen – wordt licht verteerbaar gemaakt door komische woordspelingen en dialogen. Deze bewuste keuze van de makers maakt de film waarschijnlijk toegankelijker voor een groter publiek, maar is wel één van de redenen waarom een emotionele band met (één van) de hoofdpersonages uitblijft. Toch is Sombogaart erin geslaagd een sfeer en tempo te creëren die je als kijker volledig doen onderdompelen in de leefwereld van de diverse personages. Dit is vooral te danken aan de authentiek ogende en sfeervolle art-direction en het – zoals altijd – grootse camerawerk van Piotr Kukla. In combinatie met de melancholieke en weemoedige muziek van Jeannot Sanavia levert dit een mooi en goedgeolied geheel op.

 

De grootste kracht van de film schuilt echter in de stuk voor stuk indrukwekkende acteerprestaties. Elk hoofdkarakter kent zowel een jonge, als oude verschijning en buiten de notie dat deze qua gelijkenissen goed zijn gecast, is het acteerniveau in Bride Flight van ongekend niveau. Tegenover de charismatische ‘oude’ Rutger Hauer (als Frank) staat de net zo charmante en charismatische ‘jonge’ Waldemar Torenstra, tegenover Petra Laseur (als Marjorie) staat speelfilmdebutante Elise Schaap en tegenover Willeke van Ammelrooy (Esther) staat Anna Drijver, die hiermee bewijst meer te kunnen dan kleine rollen in feelgood movies zoals Feestje! en Flirt. Een speciale vermelding – als die er al moeten zijn – dient gemaakt te worden voor Karina Smulders als de ‘jonge’ Ada. Fris, naturel en alsof ze al jaren op het hoogste niveau acteert slaat ze zich door haar eerste grote productie en dragende rol heen. Ook Pleuni Touw, als de ‘oude’ Ada, doet je afvragen waarom er zo weinig beroep op haar wordt gedaan vanuit de filmwereld.

 

Waardering: ****

 

 

ACHTERGRONDINFORMATIE
Voor de complete recensie klik hier. Voor de visie van regisseur Ben Sombogaart over de film klikt u hier.

 

BEELD
Bride Flight staat in de orginele cinemascope  1:2,35 beeldverhouding op dit schijfje en ziet er prachtig uit. De anamorfe transfer is van een uitstekende kwaliteit, deze is vrij van beschadigingen of andere oneffenheden, haarscherp en gedetailleerd. Ook het kleurcontrast is prima in balans. Kort samengevat is het gepresenteerde beeld uitstekend en valt er geen kritiek op te leveren.  De film, die grotendeels Engels gesproken is, wordt op de juitse momenten voorzien van Nederlands onderschrift. Tevens heeft men bij A-film de DVD voorzien van ondertitels in het Engels en voor doven en slechthorenden.

 

 

GELUID
Naast de oorspronkelijke Dolby Digital 5.1 track heeft men de film ook voorzien van Audio Descriptie, tevens in het 5.1-formaat. Audio Descriptie, een techniek die in Nederland eerder alleen werd toegepast bij Zwartboek en recentelijk Oorlogswinter, omvat het gebruik van een vertelstem die de gebeurtenissen op het scherm beschrijft voor blinden en slechtzienden. De kwaliteit hiervan is prima, maar vanzelfsprekend weinig dynamisch. De oorspronkelijk track daarintegen, presenteert de film, die zich eigenlijk voornamelijk op dialogen toespitst, op dynamische wijze. Naast de dialogen, die kraakhelder uit de speakers komen, geeft het geluidsbeeld veel ruimtelijkheid aan omgevingsgeluiden en de grootse score van Jeannot Sanavia.  De dialogen zijn prima verstaanbaar en komen helder uit de speakers. Laag en detail zijn tevens prima in orde, beschadigingen zijn vanzelfsprekend niet opgemerkt.

 

 

EXTRA’S
Deze ‘Luxe Edition’ van Bride Flight is verpakt in een boekvormige digipack. Als men de prachtig vormgegeven kartonnen verpakking opent, treft men naast de DVD tevens een twinig pagina tellend boekje aan dat in de kaft is verlijmd en rijkelijk geïllustreerd werd.  Hierin kan men achtergrondinformatie over de echte vlucht van oktober 1953 lezen, toelichtingen van de makers en de achtergrondverhalen van de personages. Voordat men in het hoofdmenu terecht komt kan men kiezen om de DVD gewoon te starten of in de Audio Descriptie modus, waarbij de film direct wordt gestart, voorzien van gesproken toelichting.

 

In het hoofdmenu aangekomen, kan men kiezen om de film direct te starten, een keuze te maken uit de beschikbare hoofstukken, de extra’s te bekijken of het trailermenu te openen. In de laatstgenoemde optie vinden we allereerst de originele bioscooptrailer van Bride Flight, en een drietal promotionele trailers voor andere A-film releases. Te weten: Vox Populi, Het Echte Leven en de Quality Film Collection. In het het Extra’s-overzicht vinden we als eerte de teaser voor de film, vervolgens treffen we de 24 minuten durende Making of aan. Hierin komen zwowel regisseur als cast aan het woord, terwijl we hen over de hele wereld op lokatie volgen.  Deze wordt gevolgd door interviews met scenarioschrijfster Marike van der Pol en Rutger Hauer. De interviews duren zo’n vijf minuten,volgen het concept van de eerder genoemde Making of, maar behandelen de twee personen ieder in een aparte featurette. Het interview met Hauer bestaat gedeeltelijk uit materiaal dat ook al in de Making Of naar voren komt. De volgende extra is een verzameling van oorspronkelijk Polygoon materiaal over de zogenaamde ‘Christchurch Race’ waar deze film op gebasseerd is, deze duurt in totaal zo’n zeseneenhalve minuut . De videoclip die behoorde bij de de titelsong van Bride Flight, ‘Miracle’, is eveneens opgenomen in deze opgave. Afgesloten wordt er met een zes minuten durende verzameling van verwijderde scènes, helaas worden deze zonder enige toelichting gepresenteerd.

 

Speelduur
ca. 124 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
1 mei 2009
Verpakking
Digipack
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Audiodescriptie (blinden) – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Trailers
Originele bioscooptrailer
Teaser
Making of
Interview met Rutger Hauer
Interview met Marieke van der Pol
Verwijderde Scènes
Videoclip ‘Miracle’ van Ilse de Lange
Polygoonfragmenten

 

Met dank aan A-film voor het beschikbaar stellen van deze dvd !