web analytics

Calling E.T. – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

FILM
Het blijven boeiende vraagstukken; zijn wij met zijn allen hier op aarde de enige levende organismen in het universum? Als dat niet zo is, hoe komen we in contact met buitenaardse vormen van leven en hoe en wat communiceren we in dat geval? De Nederlandse filmmaker Prosper de Roos maakte er een lichtvoetige en vermakelijke documentaire over, waarin hij creatief omgaat met een aantal grootse thema’s.

 

De Roos onderzoekt in Calling E.T. de mogelijkheid van het bestaan van buitenaards intelligent leven. In de ruim een uur durende documentaire komen verschillende internationale wetenschappers aan het woord, die hun licht laten schijnen over dit vraagstuk. Deze kleine groep mensen houdt serieus rekening met het scenario dat we in dit leven contact zouden kunnen maken met buitenaardse intelligentie.

 

Het dagelijkse leven van deze wetenschappers bestaat uit het zoeken naar tekenen van buitenaardse beschavingen en het denken over de manier waarop we contact met hen kunnen maken. Voor het grote moment zelf is er een protocol. De wens is om als één wereld te spreken, maar hoe is dit mogelijk in een wereld met zoveel verschillende culturen en levensopvattingen?

 

Ondanks dat het onderwerp een bijzonder serieuze aangelegenheid betreft, is Calling E.T. een lichtvoetig en nuchter geheel geworden. De Roos schetst geen wetenschappelijk relaas, maar geeft een haast komisch inkijkje in de leefwereld van de diverse wetenschappers. Deze benadering onderscheidt de documentaire van veel genregenoten, zoals Fastwalkers en Are we alone in the Universe?, die zich vooral focussen op het buitenaardse leven zelf.

 

Het contrast tussen de fantasierijke verbeelding van de wetenschappers en hun minimale dagelijkse bestaan maakt de documentaire humoristisch en houdt het buitenaardse onderwerp dicht bij de kijker. Zo worden instrumenten voor het onderzoek vaak deels vervaardigd met alledaagse middelen zoals koffieblikken De Roos giet deze elementen in een aanstekelijke en compacte vorm, waardoor Calling E.T. een sfeervolle en vermakelijk indruk achterlaat.

 

Waardering: *** half

 

 

BEELD
Het beeld staat in de oorspronkelijke 1,78:1 verhouding anamorf op het schijfje. De sfeervolle beelden van cameraman Rob Hodselmans zijn scherp op het schijfje vastgelegd. Filmgrain is in lichte mate waar te nemen. Beschadigingen zijn afwezig. De optionele Nederlandse en Engelse ondertiteling staat in een fijn leesbaar lettertype in beeld.

 

 

GELUID
Het geluid staat zowel in een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) als Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) op de dvd. Beide tracks zijn vrij van beschadigingen en liggen fijn in het gehoor. Hoewel de spreiding van de 5.1-track beter is, is het verschil tussen beide sporen door het dialoog-gedreven karakter van de documentaire gering.

 

 

EXTRA’S
Het menu van de dvd is voorzien van een statische achtergrond en bevat achtergrondmuziek uit de documentaire. Via het menu is het mogelijk de film te starten, naar de hoofdstukindeling te gaan, taal- en geluidsinstellingen te veranderen of naar het extra-menu te gaan. De film is opgedeeld in acht hoofdstukken. De extra’s bestaan uit acht deleted scenes (10 minuten), die begrijpelijkerwijs gesneuveld zijn om het aangename tempo van de film niet te onderbreken, en de originele bioscooptrailer.

 

 

Speelduur
ca. 67 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
25 mei 2009
Verpakking
Digipack
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Diverse talen
Dolby Digital 5.1 – Diverse talen
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Deleted scenes
Originele bioscooptrailer

 

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

 

Reacties zijn gesloten.