web analytics

Contractpensions – Djangan Loepah! – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

De recensie van de film werd geschreven door Fabian Melchers.

 

FILM
Contractpensions gaat over de jaren na de repatriëring van (Indische) Nederlanders na de onafhankelijkheid van 1949. Nederlanders en hun nakomelingen werden in Nederlands-Indië beschouwd als tweederangs-burgers en zagen zichzelf genoodzaakt te verhuizen naar ‘hun vaderland’. Velen van hen werden opgevangen in contractpensions. Particulieren konden hun huis onderverhuren om meerdere repatrianten op te vangen. In deze documentaire krijgen we verschillende verhalen te horen van zowel de verhuurders als de repatrianten.

 

Veel van deze repatrianten wonen inmiddels niet meer in Nederland. De documentaire springt tussen interviews gehouden in onder andere Nieuw-Zeeland, Californië, Hawaii en ook Nederland. De verhalen van de repatrianten lopen qua bevindingen en meningen erg uiteen. Sommigen vertellen dat ze zestig procent van hun inkomen moesten afstaan aan de Nederlandse staat en dat ze onderdrukt werden. Anderen spreken dit tegen, sterker nog; vaak worden bepaalde gegevens ontkracht door interviews met andere repatrianten. Er wordt zo een tweezijdig beeld geschapen. Alleen maar positief, zult u nu denken, ware het niet dat de regisseuse voor haar verdere interviews enkel en alleen de ergste verhalen, die dus vaak al ontkracht of sterk genuanceerd zijn door andere repatrianten, gebruikt.

 

Dit is niet alleen ongenuanceerd, maar getuigt ook van weinig inlevingsvermogen in de kijker; deze weet immers, doordat ze meermaals de andere kant van het verhaal gehoord heeft, dat het beeld niet zo eenzijdig is als de regisseuse wil laten geloven. Hetty Naaijkens-Retel Helmrich probeert nog met een aantal van deze verhalen eigenaren van contractpensions uit te lokken tot bevestigende uitspraken, maar dit is meestal tevergeefs. Dit komt vooral door het feit dat de geïnterviewde eigenaren geen relatie hadden met de geïnterviewde repatrianten. De verhalen (sommige wel berust op waarheden) worden daardoor meestal als onjuist afgewimpeld: “Bij mij ging dat niet zo.”

 

U begrijpt het al: het gaat volkomen mis met de film. Naast bovenstaande kritiek rammelt er nog meer aan het geheel. Er worden vaak (te) korte fragmenten getoond van een interview, waarbij niet wordt vermeld wie er spreekt en wat zijn of haar positie was in die tijd. We zien een gesprek met een repatriant, maar hebben soms geen idee wie de persoon is, waardoor deze gesprekken dan ook uitsluitend als losse anekdotes fungeren. Alsof deze rommelige samenhang ook de makers deed duizelen, bevat Contractpensions een zwalkende cameravoering. De camera zwenkt van links naar rechts, van boven naar onder en af en toe zelfs achter het hoofd van een spreker. Het geeft de documentaire wellicht enige vorm van dynamiek mee, maar leidt af van de inhoud.

 

En deze inhoud had best aardig kunnen zijn. Er komen veel verschillende mensen aan het woord die allemaal hun eigen bevindingen hebben over deze tijd. Als deze personen één voor een één het woord zouden zijn gelaten, of bij elkaar in een kamer waren gezet, zou er wellicht een interessant beeld ontstaan zijn. Helaas is er vaak te snel gemonteerd, waardoor er een vluchtig beeld wordt geschetst vanuit het ene perspectief, om vervolgens door te schieten naar het volgende.

 

Contractpensions – Djangan Loepah! had een interessante geschiedenisles kunnen zijn, maar is veel te rommelig om een boodschap achter te kunnen laten. Het tweede deel van de titel betekent ‘niet vergeten’, waaruit we kunnen opmaken dat de contractpensions als slecht gezien moeten worden. De interviews spreken elkaar echter zo vaak tegen, dat het niet meer duidelijk is wie we moeten geloven.

 

Waardering: * half

 

 

BEELD
Contractpensions staat in de originele 16:9 beeldverhouging anamorf op het schijfje. Zoals we van een recente film mogen verwachten, zijn beschadigingen afwezig. De kwaliteit van de transfer is degelijk. De documentaire moet het niet hebben van de mooie plaatjes en toont vooral interviewbeelden en archiefmateriaal. Deze worden in hun natuurlijke conditie weergegeven. Hierbij moet worden opgemerkt dat het materiaal waarmee de film gemaakt werd technisch gezien haar beperkingen kende en het beeld daardoor zo nu en dan niet optimaal scherp oogt. Er is een optioneel Engels ondertitelspoor aanwezig. Tevens is er een Nederlands ondertitelspoor te selecteren wanneer er buitenlands gesproken wordt.

 

 

GELUID
Voor een dialooggerichte documentaire als Contractpensions volstaat de Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) op de DVD prima. De dialogen worden helder weergegeven en zijn goed verstaanbaar. De muziek komt eveneens ruisvrij uit de speakers.

 

 

EXTRA’S
De DVD is voorzien van een sfeervol geanimeerd menu, waarbinnen men de mogelijkheid heeft de film te starten, naar de hoofdstukindeling te gaan, ondertitelinstellingen te wijzigen of het extra-menu te betreden. Via deze laatste optie kunnen we een viertal extra scènes selecteren, die de uiteindelijke versie van Contractpensions niet hebben gehaald. Het gaat hier zowel om archiefmateriaal als recente interviews. In totaal beslaan deze extra scènes 24 minuten.  Onder het kopje ’trailers’ vinden we vervolgens de originele bioscooptrailer voor de documentaire terug, een trailer van Het Jaar 2602 en een twaalf minuten durende reportage Indo Nu. Tot slot wordt de uitgave opgefleurd door een boekje ‘Djangan Loepah!’, waarin fragmenten uit het gelijknamige tijdschrift voor gerepatrieerden uit begin jaren zestig gebundeld zijn. Een informatieve toevoeging, die een amusant kijkje geeft in de (zowel letterlijke als figuurlijke) keuken van de gerepatrieerden.

 

 

Speelduur
ca. 82 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
1 juli 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
0
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Boekje Djangan Loepah!
Originele bioscooptrailer
Extra scènes
Trailer Het Jaar 2602
Trailer Indo Nu

 

Een gedachte over “Contractpensions – Djangan Loepah! – DVD-Recensie

  1. Hallo,

    Ik heb geen reactie, maar meer een vraag over musicals. Ik heb met het 400ste verjaardag van de schilder Rembrandt de musical “Rembrandt de musical” gezien. Ik vond het zo prachtig, dat ik de dvd graag wil kopen. Mijn vraag is daarom of de musical zelf, dus niet de liedjes, op dvd is opgenomen en waar is het te koop? Ik hoop dat er iemand is die op mijn vraag wil reageren en alvast bedankt voor u reactie.

    Vriendelijke groet,
    Irene Barkey

Reacties zijn gesloten.