web analytics

De Avonden – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
In de klassieker De Avonden, naar het boek van Gerard Reve, doolt een merkwaardig jongmens tien etmalen door Amsterdam. Het is 1946, rond Kerstmis. We volgen Frits van Egters op zijn avondlijke tochten langs zijn vrienden en vriendinnen. Frits is ervan overtuigd dat er een mooier en spannender leven mogelijk is. Via de dromen over het ‘Andere Leven’ en zijn tedere omgang met een speelgoedkonijn, raken we als kijker meer en meer vertrouwd met zijn geheime hunkeringen. Op de laatste dag van het jaar houdt Frits een ironische toespraak tot het vuurwerk. Op dat zelfde moment doemen de contouren van het ‘Andere Leven’ op … een geniaal schrijver is geboren, de schrijver van “De Avonden”.

De Avonden mag gerust een van de meest geslaagde Nederlandse boekverfilmingen worden genoemd. Het tijdloze boek van Gerard Reve werd op een uitstekende manier naar het medium van het witte doek getransformeerd. Het is de fantastische cast die de gedetailleerde karakters, die ook al in het boek het hart van de vertelling vormden, tot in de meest minitieuze details uitwerkt. Thom Hoffman zet een schitterde vertolking van onze hoofdpersoon Frits van Egeters neer, waarnaast Rijk de Gooyer en Viviane de Muynck schitteren als zijn ouders wiens kleinburgerlijke leven zo vlak na de oorlog de doorn in oog is van de protagonist. Buiten de historische context waarbinnen de vertelling geplaatst werd, is dit natuurlijk tijdloze thematiek. Alhoewel de rollen wat minder prominent aanwezig zijn, mag ook de invulling van de bijrollen niet vergeten worden, zoals de prestaties van de toen nog nieuwbakken zwaargewichten Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat. Regisseur Rudolf van den Berg maakte de verfilming compleet door het verhaal van een treffende visuele sfeer te voorzien.

Waardering: **** half

BEELD
De Avonden staat letterboxed in het oorspronkelijke 1:66:1 breedbeeldformaat op deze dvd, wat helaas betekent dat er niet gebruik wordt gemaakt van extra beeldlijnen. Het  lijkt erop dat de transfer afkomstig is van een oude uitzendband, of VHS-master. Dit resulteert helaas in een vrij teleurstellende beeldpresentatie. De beelden ogen soft en worden gekenmerkt door een gebrek aan detail, verder kan men regelmatig kleine beschadigingen, wat spetters of filmspots in de gebruikte print opmerken. Het contrast is maar matig en het zwartniveau aan de grijze kant, tevens schommelt het beeld lichtjes, doch vrij regelmatig.

GELUID
Het stereogeluid is in een Dolby Digital 2.0-track op het schijfje gezet. Storende beschadigingen zijn niet aanwezig; de track is vrij van ruis en de dialogen zijn goed te volgen. Ook de muziek van Bob Zimmerman klinkt redelijk, maar de track maakt als geheel door de behoorlijk beperkte dynamiek en diepte weinig indruk. Verwacht geen opzienbarende kwaliteit of ‘home-theatre’ materiaal.

EXTRA’S
In het schrale, statische menuscherm, waarin we de film kunnen starten of uit een van de acht hoofdstukken kiezen, treffen we helaas geen bonusmateriaal aan. Een gemiste kans natuurlijk.

Speelduur
ca. 117 minuten
Distributie
Art-S Home Entertainment
Release datum DVD
11 november 2007
Verpakking
Keepcase
Regio
0
Beeld
4:3 Letterboxed widescreen
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan Art-S Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Reacties zijn gesloten.