web analytics

De Koele Woede – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

FILM
‘Roem. Dat vind ik totale onzin,’ aldus spotprent-tekenaar Bernhard Willem Holtrop in een van de eerste scènes uit De Koele Woede, terwijl hij met een glas champagne zichtbaar genietend op bed ligt. Hij heeft zojuist een prijs gewonnen op een cartoonfestival in Portugal, die hij ogenschijnlijk koel in ontvangst nam, maar zijn blik en loopje verraadden een jeugdige opgewondenheid: ‘Toch ga ik achter elk schouderklopje aan,’ geeft hij later ook toe. Soms schaamt hij zich voor zijn werk, maar Holtrop is één van de weinige cartoonisten die over de gehele wereld bekend staat om zijn vaak expliciete, doch subtiele en doeltreffende spotprenten.

 

Holtrop is een stille, eigenaardige man vol ogenschijnlijke tegenstellingen. Aimabel, maar afstandelijk. Open en tegelijkertijd gesloten. Van binnen borrelt het, van buiten oogt hij zachtaardig en romantisch. Zeker voor zijn vrouw, voor wie hij na 37 jaar nog altijd oprechte liefde voelt. Niet dat dit wordt uitgesproken, maar de woordenwisselingen en blikken tussen beiden zijn voor geen andere interpretatie vatbaar. Volgens zijn vrouw zegt Holtrop ook niet zoveel, luistert en observeert hij vooral. Onderhuidse en wellicht ook wel verdrongen emoties komen tot uitdrukking in zijn tekeningen.

 

Opvallend zijn de vele spotprenten met een expliciet erotisch karakter en beelden uit de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Holtrop pas in 1941 geboren werd, kan hij zich de Tweede Wereldoorlog scherp voor zijn geest halen. Dit komt met name doordat zijn vader vast heeft gezeten in Kamp Vught en hier nog jarenlang mee heeft gelopen. In 1949 nam hij de hele familie mee naar het kamp, waar men vervolgens wekenlang heeft gekampeerd. Vader probeerde de trauma’s te verdrijven, de jonge Bernard lag – naar eigen zeggen – voornamelijk in het zwembad. Dat hij toch veel mee heeft gekregen van de oorlogstrauma’s van zijn vader, blijkt uit de enorme hoeveelheid prenten waarin gerefereerd wordt aan het kampleven of aan de Nazi’s.

 

Zijn fascinatie met erotiek is minder goed te duiden, al geeft hij toe al op jonge leeftijd een grotere interesse in de materie te hebben gehad. Dat zijn werk na tientallen jaren nog steeds vol zit met erotiek heeft wellicht veel te maken met de provocatieve bedoelingen van Holtrop: “Dat is het doel. Als je geen zenuwen raakt, kun je net zo illustraties gaan maken.” Zo werd in de krant Libération een afbeelding van de tekenaar gepubliceerd waarop Jezus te zien was ‘met een kapotje’. De krant werd aangeklaagd, maar Holtrop twijfelde nimmer aan een rechtvaardige uitspraak. Rustig, beheerst, maar subtiel uitdagend gaat hij door het leven. Als een echte voyeur en stille commentator in Parijs.

 

Dit beeld van Holtrop vinden we vooral tussen de regels door. De documentaire, gemaakt door Walther Grotenhuis en Cinta Forger, ontbeert namelijk een hechte structuur en lijkt te berusten op louter toeval. De fragmenten kennen nauwelijks tot geen binding en uit de vele gesprekken die de makers met Holtrop en zijn vrouw voeren, komt weinig informatiefs. Het mooist en meest zeggend zijn de shots waarin we tekeningen van Holtrop voorbij zien komen. Ook de stille shots waarin de blik van de tekenaar gevangen wordt laten merken dat er achter deze zachte, doordachte verschijning veel meer interessants schuil gaat dan de makers eruit hebben weten te halen.

 

Waardering: ***

 

 

BEELD
De Koele Woede werd opgenomen in het 1,78:1 beeldformaat en staat ook in deze verhouding anamorf op de dvd. Het beeld oogt redelijk scherp, met een degelijk contrast en natuurlijke kleurweergave.  Wel oogt het geheel weinig filmisch, maar dat is gezien de aard van de productie niet meer dan logisch. Er zijn Engelse en Franse ondertitels aanwezig. Nederlandse ondertiteling is standaard ingesteld op de momenten dat er in een buitenlandse taal gesproken wordt.

 

 

GELUID
Op het geluid van deze recent opgenomen documentaire valt niks aan te merken. De balans tussen de gesprekken de sequenties waarin muziek te horen is, is perfect en de dialogen zijn prima verstaanbaar. Ruis of andere beschadigingen zijn afwezig.

 

 

EXTRA’S
Het geanimeerde menu van de dvd is voorzien van achtergrondmuziek uit de documentaire. Naast de documentaire zijn er twee extra’s op het schijfje terug te vinden. Als eerste treffen we vijf deleted scenes aan, waarin over uiteenlopende onderwerpen gesproken wordt. Samen zijn deze fragmenten goed voor ongeveer 11 minuten filmmateriaal. In de art gallery treffen we foto’s van tekeningen van Holtrop aan.

 

 

Speelduur
ca. 53 minuten
Distributie
Living Colour Entertainment
Release datum DVD
9 oktober 2008
Verpakking
Keepcases
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Frans
Engels
Extra’s

Deleted scenes
Art gallery

 

Met dank aan Living Colour Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !