web analytics

De Poppenkraam deel 1: Werk aan de Winkel – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM
Van de kinderserie De Poppenkraam werden in de periode 1981-1985 vijfenveertig afleveringen gemaakt. De eerste werd door de KRO uitgezonden op 14 oktober 1981 en de laatste op 29 december 1985. De serie gaat over twee poppen die tot leven komen nadat ze gegeten hebben van zogenaamde groeisnoepjes. In de vijfenveertig afleveringen zijn we getuige van allerlei avonturen die ze beleven. Veel afleveringen werden opgevrolijkt door leuke bijrollen van grote acteurs en actrices. Bridge Entertainment bracht in 2004 zes afleveringen uit op dvd. De Poppenkraam – Werk aan de Winkel was de eerste dvd die werd uitgegeven.

 

Hugo (Jaap Stobbe) en Henriëtte (Connie Neefs) zijn twee bijzondere poppen. Door speciale groeisnoepjes zijn ze echte mensen geworden: ze zijn niet alleen zo groot als mensen, maar kunnen ook praten, denken, eten en drinken. En ze zijn bovendien heel nieuwsgierig. Ze wonen in de speelgoedwinkel, maar af en toe trekken ze de wijde wereld in om mooie avonturen te beleven. Deze eerste dvd herbergt de volgende drie afleveringen:

 

Werk aan de winkel
Hugo en Henriëtte zijn verdwenen. De baas van de speelgoedwinkel maakt zich zorgen over wat er met de twee poppen gebeurd kan zijn. Als ze dan uiteindelijk terugkomen naar de winkel, schrikt de baas wel even dat de poppen levensgroot zijn geworden. Maar eigenlijk is dat wel handig, want nu kunnen ze mooi een handje helpen in de winkel!

 

Ra,Ra, wie zijn wij?
Een politieagent komt de speelgoedwinkel binnen en denkt dat Hugo de winkelbaas is. De agent vertelt dat hij de verdwenen poppen nog steeds niet heeft teruggevonden en doorzoekt de winkel nog een keer. Maar dan vindt hij de groeisnoepjes en heeft hij in de gaten dat Hugo en Henriëtte de verdwenen poppen zijn. Het wordt Henriëtte een beetje te heet onder de voeten en ze gaat er vlug vandoor …

 

De dure pop
Daisy, een chique pop met een grote strik in het haar, wordt door Hugo uit haar doos gelaten en komt ook tot leven. Ze gaan verstoppertje spelen. Als mevrouw dit merkt, is ze erg boos. Hugo probeert het te verbergen, mevrouw kan echter op zijn voorhoofd lezen dat hij jokt. Hugo en Henriëtte willen Daisy houden, maar mevrouw wil haar hoe dan ook verkopen.

 

De serie en haar uitzendgegevens zijn niet compleet bewaard gebleven in het archief van Beeld en Geluid. Het is dus moeilijk na te gaan of Bridge de afleveringen chronologisch heeft gerangschikt. Volgens de hoes zou de derde aflevering op deze dvd het vervolg op de aflevering ‘Ra, Ra, wie zijn wij?’ zijn, maar door een productiefout is deze verwisseld met de eerste aflevering op de tweede dvd. Deze zes uitgebrachte afleveringen zijn hierdoor dus niet chronologisch gerangschikt. Zeker is ook dat de eerste aflevering(en) ontbreken, aangezien we in de serie terechtkomen wanneer de twee poppen er al uitzien als mensen. De aflevering waar ze eten van de groeisnoepjes en tot levende wezens ’transformeren’ ontbreekt in ieder geval.

 

In de eerste twee afleveringen op deze dvd speelt Fred Hugas op komische wijze de rol van winkelier, hij is echter snel uit de serie geschreven omdat hij een rol kreeg in een andere KRO serie: Dubbelpion. In de derde aflevering die op de dvd staat, wordt de winkel al geleid door een vrouw (Lies de Wind). Door haar warme en vertrouwde verschijning is ze een goede vervangster, al is het jammer dat het verstrooide en daardoor komische karakter van de winkelier uit de serie moest worden geschreven. Lies de Wind is meer een lieve en warme dame, een moederachtig figuur. Hierdoor gaat een deel van het komediegehalte verloren.

 

Jaap Stobbe en Connie Neefs spelen de twee poppen die tot leven komen. Stobbe’s hoge stemmetje en vlotte mimiek maken van Hugo een grappige pop. Connie Neefs is het wat serieuzere karakter van de twee. Samen zorgen zij voor een bijzonder aardig duo.  Zoals het een echte kinderserie betaamt, zit De Poppenkraam vol met kleine informatieve en educatieve verwijzingen. Elke aflevering behandelt een aantal van dit soort thema’s, die gelukkig niet al te overdreven aan de jeugdige kijker worden gepresenteerd. Daarnaast zit er in elke aflevering een liedje met een kleine boodschap. De structuur en opbouw doen een beetje denken aan de latere series van Bassie en Adriaan.

 

De serie doet nu, met name door de aankleding, wat gedateerd aan, maar weet toch voldoende te boeien en zou vandaag de dag ook nog makkelijk aan de jeugd kunnen worden voorgeschoteld. Voor de oudere kijkers zullen, naast de nostalgische waarde van het geheel, de bijrollen van bekende acteurs en actrices voor een leuke avond zorgen.

 

Waardering: ***

 

 

BEELD
De serie stamt uit begin jaren tachtig van de vorige eeuw en de afleveringen zijn vanaf de videobron op dvd gezet. Het beeld heeft last van video-artefacts en andere beschadigingen, zoals filmgrain en dot crawl. Soms schommelt het geheel even. Scherpte en detail zijn matig. De kleuren ogen nog redelijk.

 

 

GELUID
Het geluid is simpel Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). De dialogen zijn goed verstaanbaar en de weinige muziek komt (zoals verwacht) weinig warm uit de speakers. Beschadigingen en ruis zijn afwezig.

 

 

EXTRA’S
Wanneer je de dvd in de speler doet, worden er een aantal promotietrailers voor andere Bridge-releases van jeugdseries afgespeeld. Via het statische menu van de dvd kun je ervoor kiezen om alles af te spelen of een aflevering te selecteren. De afleveringen zijn opgedeeld in twee hoofdstukken. Achter op de hoes staat dat de derde aflevering op deze dvd ‘Waar is Henriëtte’ is, maar dit is ‘De dure pop’. Deze laatste zou eigenlijk de eerste aflevering op de tweede dvd zijn. Door een productiefout zijn deze twee afleveringen echter omgedraaid.

 

 

Speelduur
ca. 81 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
10 augustus 2004
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen