FILM
Het kostuumdrama De Troon gaat over onze eerste drie koningen Willem I, II en III. De verleiding van de macht, eenzaamheid, heroïek, het ontstaan van Nederland en huiselijk kneuterigheid staan centraal in deze zesdelige tv-serie. Over oprechte en hopeloze liefde, regelrechte haat, bloedvergieten en het verlies van dierbaren. En dat allemaal in één familie: de voorouders van koningin Beatrix. De Troon volgt de lijn van de vaders en de zonen. Hun zucht naar macht en onderling wantrouwen verscheurt alle familiebanden, terwijl de schone schijn moet worden opgehouden voor de buitenwereld. De vaders vertrouwen hun zonen niet, en die zoons vechten met hun vaders de eeuwige generatiestrijd.
Met een ‘monstercast’ onder andere bestaande uit klinkende namen als Dragan Bakema, Marcel Musters, Yorick van Wageningen, Jeroen Willems , Loes Haverkort, Bracha van Doesburg, Beppie Melissen, Catherine ten Bruggencate en Egbert Jan Weeber, en regisseur Erik de Bruyn aan het roer, schepte dit door Ger Beukenkamp neergepende epos nogal hoge verwachtingen. Helaas stelt De Troon ondanks deze verzameling aan talent behoorlijk teleur. Ondanks dat de sterke cast haar best doet, laat het materiaal veel te wensen over. Het scenario is ongeïnspireerd en vlak, bovendien is de gekozen verhaalstructuur erg simplistisch. Daardoor blijft het geheel in de middelmoot hangen en blijft de bravoure en grootsheid, welke een ‘epos’ als het deze nodig heeft, gedurende ruim vijf uur uit. Om het gehele ’te redden’ heeft men daarbovenop in de post-productie ook nog een misplaatste voice-over onder de beelden geplaatst, welke toch al veel te plichtmatig gemonteerd waren. Helaas blijft het gedroomde vuurwerk uit en een hoop talent onbenut.
Waardering: ** half
BEELD
We treffen De Troon in de oorspronkelijke 1,77 breedbeeld aspectratio aan op dit schijfje, ‘verpakt’ in een anamorfe transfer. Op het eerste gezicht ziet het beeld er goed uit, de kleuren komen tot hun recht en oneffenheden ontbreken. Minder is het echter wel gesteld met het contrastniveau – de kleur zwart nijgt hier en daar naar het grijze – en vooral met de scherpte. Alhoewel dit laatste euvel vast niet alleen op de rekening van de transfer mag komen, waarschijnlijk is het vooral een ‘in camera’ probleem, zijn er behoorlijk wat shots in de serie – en dan betreft het vooral lange steadycam shots met bewegende personages, logischerwijs (zoals in screenshot 4) – die simpelweg onscherp ogen.
GELUID
Zoals het zich een grootste tv-productie als deze betaamt heeft men het geluid in Dolby Digital 5.1 surround gemixt. In dit oorspronkelijke formaat treffen we de serie ook gelukkig aan op dit schijfje. Verwacht bij een tv-serie als de deze, welke zich voornamelijk op drama en dus dialogen concentreert, geen spectaculair materiaal om uw Home Theatre mee te demonstreren, maar een degelijke track die dialogen, muziek en omgevingsgeluiden sfeervol en verstaanbaar presenteert. De track is daar bij vrij van beschadigingen of oneffenheden.
EXTRA’S
In plaats van de gebruikelijk A-film promotrailers treffen we verrassend genoeg op het tweede schijfje extra’s aan. Naast een Making Of van zo’n kleine 25 minuten, waarin zowel crew en cast aan het woord komen afgewisseld met beelden van op de set in Hongarije, welke standaard is van opzet maar toch interessant genoeg is om uit te zitten, heeft men ook enkele Deleted Scenes aan deze release toegevoegd. Helaas worden we niet veel wijzer over de redenen waarom deze sequenties gesneuveld zijn, de montage van geschrapte beelden wordt helaas niet van commentaar of toelichting voorzien.
Speelduur
ca. 300 minuten
Distributie
A-film
Release datum DVD
06 mei 2010
Verpakking
Digipack
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,77)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Making Of
Deleted Scenes
Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !
Suffe boel, heb me kapot verveeld. De Bruyn kan VEEL beter!
Even een goed voorbeeld van die belachelijke voice-over:
YouTube – De Troon – E03 (20-03-2010) – Part 5 (7.40-9.00)
Eigenlijk een prima scène, goed spel, goede wisselwerking beeld en geluid en in het licht van de gehele aflevering / serie een scène die iets met de kijker doet. Een scène die werkt zonder veel woorden en poespas, maar door de muziek, beelden en montage de kijker meesleept. Maar dan komt – op 8.41 – die belachelijk slechte voice-over – niet alleen de stem an sich, maar helemaal die tekst. Alsof we naar de Teletubbies zitten te kijken.
Bijzonder jammer dat men een in potentie zo interessant en meeslepend drama op enkele manieren zo heeft kunnen verknoeien.