web analytics

DVD: A'dam – E.V.A. (seizoen 1)

Reacties zijn gesloten

FILM
Ondanks dat er vrijwel jaarlijks prima Nederlands televisieproducties worden afgeleverd, heerst nog altijd de opvatting dat er zelden goede Nederlandse televisieseries worden gemaakt. Met in de laatste decennia onder meer Bij nader inzien (1991), De Partizanen (1995), Vuurzee (2005) en Bernhard, Schavuit van Oranje (2010) werd het tegendeel reeds bewezen en wie na A’dam – E.V.A. nog niet overtuigd is, zal waarschijnlijk ook nooit te overtuigen zijn. Het moet raar lopen wil een andere serie deze levensechte, ontroerende en meeslepende mozaïekvertelling van regisseur Nortbert ter Hall en schrijver Robert Alberdingk Thijm dit jaar nog overtreffen.

In A’dam – E.V.A. volgen we het dagelijkse leven van Adam en Eva. Adam (Teun Luijkx) is een 24-jarige Zeeuw die pas in het rumoerige Amsterdam woont. Hij gaat werken voor de dienst ‘Uitvaarten van Gemeentewege.’ Door een ongelukkige botsing leert hij zijn 29-jarige buurvrouw Eva van Amstel (Eva van de Wijdeven) kennen; een vrijgevochten, stadse jonge vrouw die worstelt met relaties, haar familie en zichzelf. Adam raakt halsoverkop verliefd op Eva en zij op hem. In acht afleveringen maken we mee hoe de verhouding tussen Adam en Eva zich ontwikkelt en zien we hoe hun relatie beïnvloed wordt door tientallen andere verhalen die zich tegelijkertijd in de stad afspelen. Amsterdam en vele anderen.

Zijn het de levensechte personages en dialogen uit de koker van Alberdingk Thijm? De nadruk op het lot, het toeval en de kleine dingen in het leven? Is het de speelsheid, levendigheid en herkenbaarheid van Amsterdam? Of zijn het toch de acteurs, de realistische en doordringende visuele stijl en de lichtvoetige, maar tegelijkertijd melancholische muziek van Jasper Boeke? Wat het ook is, A’dam – E.V.A. raakt de kijker meer dan eens in de onderbuik. Vele facetten van het leven en de liefde werden zelden zo zonder opsmuk, maar zo intens weergegeven als in deze meeslepende achtdelige dramaserie waarin Amsterdam – dat ondanks haar grootsheid niet meer is dan een intiem, lieflijk dorp – wellicht nog de mooiste rol speelt.

Waardering: *****

BEELD
De beeldkwaliteit van deze 1,78:1 anamorf uitgevoerde DVD is zeer goed. De kleurweergave, contrast en zwartniveau zijn prima. Beschadigingen zijn afwezig. De wat korrelige look past uitstekend bij de serie. De uitgave bevat optionele Engelse en Spaanse ondertitels. Op de momenten dat er buitenlands gesproken wordt, is er een Nederlands ondertitelspoor aanwezig. Helaas is er geen Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden.

GELUID
Het geluid staat in afwisselend een Dolby Digital 2.0- en 5.1-track op de DVD. Ook op het geluid valt niks aan te merken. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen helder uit de frontspeakers. De muziek komt met een redelijke laag en warmte uit de speakers.

EXTRA’S
Helaas herbergt de uitgave geen extra’s. De acht afleveringen staan verdeeld over vier DVD’s.

Speelduur
ca. 400 minuten
Distributie
Twin Pics
Release datum DVD
30 mei 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78
Geluid
Dolby Digital 2.0 & 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Spaans
Extra’s

Geen

Met dank aan Twin Pics voor het beschikbaar stellen van deze DVD !