web analytics

DVD: Alle Tijd

Reacties zijn gesloten


FILM
Aanstekelijke humor en zwaar drama werden knap afgewisseld in Simon (2004), de euthanasiefilm van Eddy Terstall die vier Gouden Kalveren won. Alle Tijd, het speelfilmdebuut van Job Gosschalk, werkt op eenzelfde manier en is ondanks de tekortkomingen een warme en ontroerende film geworden.

Dat de film niet zo goed is als Simon ligt voornamelijk aan het scenario. Drama en komedie worden goed afgewisseld, maar er worden terloops te veel thema’s aangehaald waarover Gosschalk iets wil zeggen. Opgroeien zonder ouders, verlatingsangst, homoseksualiteit, onvruchtbaarheid, ziekte, leven en dood; los van elkaar overtuigen de thema’s aardig, maar samen genomen dringen ze zich te veel op. Bepaalde dialogen hadden bovendien subtieler kunnen zijn. Maar die mankementen kunnen gemakkelijk worden vergeten.

De film heeft een uitstekende cast en daarmee blijft hij prima overeind staan. Het zal geen toeval zijn dat Gosschalk hiervoor vooral succes als casting director; onder anderen Willeke van Ammelrooy, Carice van Houten en Cees Geel zullen hun Gouden Kalf mede aan hem te danken hebben. Met Alle Tijd zouden er best eens nieuwe nominaties kunnen vallen.

Paul de Leeuw en Karina Smulders gooien in ieder geval hoge ogen en worden bijgestaan door Lineke Rijxman en Teun Luijkx in mooie bijrollen. De Leeuw weet voor het eerst in zijn acteercarrière echt te ontroeren, Smulders speelt haar beste rol tot nu toe en vormt het sprankelende middelpunt van de film. Ze spelen Maarten en Molly, broer en zus die sinds het overlijden van hun ouders op elkaar zijn aangewezen. Maarten zorgt graag voor zijn jongere zus, maar zij wordt verliefd op Teun en trekt bij hem in. Ook Maarten krijgt een relatie, maar eigenlijk wil hij het liefst Molly weer terug.

Meer van de plot weggeven is eigenlijk niet nodig. Er gebeurt genoeg, maar waar het om draait is dat Alle Tijd, ondanks een wat moeizaam begin, oprecht overkomt en hartroerend is. Een regisseur met meer ervaring zou zijn film misschien meer finesse hebben kunnen meegeven, maar Gosschalk maakt Alle Tijd luchtig en meeslepend genoeg. Hij houdt het tempo er goed in en eindigt met een innemend slotakkoord.

Waardering: *** 1/2

BEELD
Het beeld van deze  anamorf uitgevoerde DVD oogt prima. De kleuren ogen mooi warm en natuurlijk, en het contrast en de scherpte zijn prima in orde. Er is optionele ondertiteling aanwezig voor doven en slechthorenden. Tevens bevat de DVD een Engels ondertitelspoor.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Ook hier valt niks op aan te merken. De dialogen zijn goed verstaanbaar en het spoor is vrij van beschadigingen.

EXTRA´S
Jammer genoeg is Warner de laatste jaren minder scheutig wat extra´s bij Nederlandse films betreft, ook de DVD van Alle Tijd moet het stellen zonder noemenswaardige toevoegingen. We vinden enkel de originele bioscooptrailer (2 minuten) en de videoclip van de titelsong (4 minuten) terug.

Speelduur
ca. 92 minuten
Distributie
Warner Home Entertainment
Release datum DVD
7 september 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,85)
Geluid

Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Videoclip: Elke DeWall – The Impossible

Met dank aan Warner Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !