web analytics

DVD: Bella Bettien

Reacties zijn gesloten

Naar aanleiding van het overlijden van Hans Pos 17 juni jongstleden betreft dit een herplaatsing van onderstaand artikel, oorspronkelijk geplaatst op 19 oktober 2012.

FILM
Regisseur Hans Pos maakte in 2002 de telefilm Bella Bettien, over de Nederlandse Bettien Martens die furore maakte als crimineel. Lange tijd was de film de best bekeken telefilm ooit, tot Hanro Smitsmans De Punt in 2009 hogere kijkcijfers behaalde. Het succes van Bella Bettien is te verklaren, want de film is even vakkundig als meeslepend gemaakt.

Ondanks dat de plot niet overloopt van spannende of dramatische gebeurtenissen, weet Pos de aandacht van de kijker ruim anderhalf uur moeiteloos vast te houden. In een meeslepend tempo, met veel exotische locaties en een interessant gegeven laat de kijker zich maar wat graag onderdompelen in de wereld van Bettien Martens, die een gelukkig leven leidt in het koude Nederland. Tot een fatale gebeurtenis haar leven overhoop gooit. Ze vertrekt naar Spanje, waar ze al snel in aanraking komt met de onderwereld. Voor ze het weet belandt ze in een een harde mannenwereld vol drugs en moord.

Hans Pos, een van de oprichters van productiebedrijf Shooting Star (Daens, Kruimeltje, Afblijven), maakte met Bella Bettien een even vaardig als boeiend regiedebuut. Ondanks dat het budget door het televisiefilm-karakter beperkt was, weet hij de film van een ruime en dynamische blik te voorzien, niet in de laatste plaats door de vele exotische locaties. Hoofdpersonage Bettien Martens – sterk gespeeld door Thekla Reuten – doet vele landen aan, waaronder Spanje, Colombia en Italië. Naast Reuten, maken ook ervaren en sterke acteurs als Kim van Kooten, Thom Hoffman en Fedja van Huêt hun opwachting in de film.

Waardering: *** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Bella Bettien staat in een 4:3 verhouding op de DVD, wat gezien de vele exotische locaties zonde is. De transfer had er ongetwijfeld nog overtuigender uitgezien in een anamorfe uitvoering. Het beeld is vrij van beschadigingen. Er is optionele Nederlandse ondertiteling aanwezig op de momenten dat er een internationale taal gesproken wordt. Tevens herbergt het schijfje een optioneel Engels ondertitelspoor. Het geluid staat in een heldere Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Ook deze is vrij van beschadigingen.

De DVD van Bella Bettien wordt opgefleurd door enkele leuke en interessante extra’s. Naast verwijderde scènes, vinden we audiocommentaar van regisseur Hans Pos en een drietal interviews – met Pos, co-auteur Simon de Waal en hoofdrolspeelster Thekla Reuten – terug. Een goed gevulde release!

Speelduur
Ca. 102 minuten
Distributie
Prime Time Entertainment
Release datum DVD
juli 2003
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands / Engels / Spaans / Italiaans
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Audicommentaar door Hans Pos
Interviews
Verwijderde scènes