web analytics

DVD: De Bende van Oss (SE)

Reacties zijn gesloten

FILM
Roerige tijden in het Oss van de jaren ’30, een van de meest gewelddadige periodes uit de Nederlandse geschiedenis. De schandalen die zich binnen de kerk en de politiek afspeelden zijn niet iets om als Nederlander trots op te zijn, maar wel goed materiaal om een film over te maken. In De Bende van Oss konkelen gangsters en politie, hoge fabrieksbazen, priesters en de Haagse regering met elkaar. De een houdt de ander een hand boven het hoofd. Of zoals een pedofiele pastoor het mooi uitlegt: “God straft niet, justitie wel.”

Centraal in de wereld van moord, afpersing en corruptie staat Johanna, een jonge kroegbaas die via haar man Ties de onderwereld is in gesleurd. Ties komt net uit de gevangenis, is van plan met een schone lei te beginnen, maar vervalt al snel in zijn oude patroon. De kroeg wordt een verzamelplek voor dronken gespuis, terwijl vrouwlief zichzelf op een bovenverdieping moet prostitueren. Johanna is haar nieuwe leven snel zat, maar ontsnappen uit het milieu gaat niet zonder slag of stoot.

Regisseur André van Duren had naar eigen zeggen het idee voor De Bende van Oss al twintig jaar geleden, maar wachtte tot hij het verhaal met overtuiging op film kon krijgen. Dat is zonder meer gelukt. De Hollandse jaren ’30 zijn gedetailleerd vormgegeven, en fraai gefotografeerd door Piotr Kukla. Hij weet de beelden een klassieke, elegante uitstraling te geven, met hoge contrasten en een strakke belichting.

Visueel gezien behoort De Bende van Oss tot een van de beste Nederlandse periodefilms, maar qua verhaal stelt het lichtelijk teleur. Nooit weet de boel echt los te komen. Het gangstermilieu is overtuigend vuil en duister, over de hele linie wordt er goed gespeeld, maar echt beklemmen doet het niet. De over-aanwezige soundtrack heeft daar een groot aandeel in.

Er had misschien meer in gezeten, want met zijplots over schandalen binnen de kerk en politieke corruptie, weet van Duren ook een aardige actuele kritiek te leveren. Dat valt nu deels weg achter de vrij conventionele verhaallijn. Desalniettemin straalt De Bende van Oss bravoure en ambitie uit.

 Waardering: *** 1/2

BEELD & GELUID
Zoals we van een recente productie mogen verwachten, is de beeldtransfer vrij van beschadigingen. De film is anamorf vastgelegd in de originele breedbeeldverhouding. Het beeld oogt mooi scherp en kent een goed contrast- en scherpteniveau. Het geluid is vastgelegd in een Dolby Digital 5.1- en DTS 5.1-track. Ook hier zijn beschadigingen afwezig. De dialogen in dialect zijn goed verstaanbaar en komen helder uit de frontspeakers. De sfeervolle muziek wordt mooi ruimtelijk verspreid.

EXTRA’S
De Bende van Oss is voorzien van een aardige hoeveelheid extra’s. De eerste disc start met enkel promotrailers, waarna het hoofdmenu wordt bereikt. Hier is het mogelijk de film te starten, instellingen te veranderen of naar een scène te gaan. Ook is het mogelijk de film te kijken met audiocommentaar van regisseur Andre van Duren, die ietwat droogjes zijn tekst opleest van papier. Op de tweede disc is de uitgebreide zesdelige making-0f serie van de film door omroep Brabant opgenomen. Tevens vinden we hier de making of special effects, een trailer voor het boek, de videoclip van de titelsong en een aflevering van Andere Tijden (‘Misdaad in Oss‘) terug. Een goedgevulde en inhoudelijk sterke uitgave. Eén gemis: de originele bioscooptrailer van De Bende van Oss zelf.

Speelduur
ca. 80 minuten
Distributie
E1 Entertainment
Release datum DVD
26 januari 2012
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Audiocommentaar door de regisseur
Making of
Makinf of special effects
Andere Tijden: ‘Misdaad in Oss’
Videoclip titelsong
Trailer voor het gelijknamige boek
Promotrailers

Met dank aan E1 Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !