web analytics

DVD: De Dans van de Reiger

Reacties zijn gesloten

dansvandereigerthumb

FILM
In een periode waarin de Nederlandse film naar volwassenheid groeide, maakte Fons Rademakers – die in de jaren daarvoor indruk had gemaakt met onder meer Dorp aan de Rivier (1958) en Als twee Druppels Water (1963) – de ambitieuze film De Dans van de Reiger (1966). Het scenario voor de film, dat gaat over een crisis in het huwelijk van twee mensen op vakantie, werd al in 1961 geschreven door Hugo Claus, maar door gebrek aan financiers pas opgepikt nadat er een succesvol toneelstuk van was gemaakt. Rademakers wilde een film maken die deed denken aan De grote Stilte van Ingmar Bergman. De film werd opgenomen met een internationale cast, bestaande uit o.a. Gunnel Lindblom en Jean Desailly, en geschoten door cameraman Sacha Vierny die eerder Belle de Jour voor Luis Bunuel draaide. De Dans van de Reiger slaagt in het neerzetten van een broeierige sfeer, maar de gekunstelde dialogen en de dubieuze nasynchronisatie voor de Nederlandse markt scheppen een onbedoelde afstand in wat een intiem relatiedrama had moeten zijn.

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De Dans van de Reiger staat in de originele breedbeeldverhouding (2,35:1) anamorf op de DVD. De film maakte oorspronkelijk onderdeel uit van de Fons Rademakers oeuvrebox, maar is later ook los op de markt gebracht. Speciaal voor de release werd de transfer van de film gerestaureerd, met een prachtig resultaat. Het contrast en zwartniveau zijn uitstekend en beschadigingen zijn vrijwel volledig weggepoetst. Er is optionele Nederlandse, Engelse, Duitse en Franse ondertiteling aanwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 en -5.1 track op de DVD. Beide klinken uitstekend en zijn eveneens gerestaureerd.

Als extra’s herbergt het schijfje filmografieën, een fotogalerij, publiciteitsmateriaal en een promotionele trailer voor de Fons Rademakers box.

dansvandereigerdvd