web analytics

DVD: De Verbouwing

Reacties zijn gesloten

deverbouwing

FILM
De verfilmingen van Saskia Noort-boeken waren tot nu toe niet vlekkeloos. Terug naar de Kust begon sterk, maar vloog in het laatste half uur uit de bocht door ongeloofwaardige wendingen. De Eetclub had een soortgelijk probleem. Bovendien voelde die film vanwege de vele personages meer dan eens rommelig aan, hoewel de vernietigende kritieken van zowel pers als filmprofessionals wat te ver gingen. Maar driemaal is scheepsrecht. De Verbouwing is een prima thriller, met een degelijke opbouw en uitstekend acteerwerk.

Dat laatste is wel toevertrouwd in de handen van Will Koopman. De regisseuse, vooral bekend van het Gooische Vrouwen-succes, bewees met Terug naar de Kust (haar speelfilmdebuut) al dat ze goed wist hoe ze met haar acteurs moest omgaan. Daan Schuurmans en Huub Stapel zetten sterke rollen neer, en met name hoofdrolspeelster Linda de Mol steeg boven zichzelf uit.

De Verbouwing moet worden gedragen door Tjitske Reidinga en dat doet ze zonder enig probleem. Weer een fraaie rol van een Gooische Vrouw in een Saskia Noort-thriller dus.

Reidinga speelt plastisch chirurg Tessa, succesvol in haar werk, maar miserabel als huisvrouw. Haar man is overspannen en werkt al een flinke tijd aan de verbouwing van hun huis, wat alleen maar torenhoge schulden oplevert. Intussen staat hun zestienjarige zoon tussen het geruzie in, dus sluit die zichzelf het liefst samen met zijn spelcomputer op in zijn kamer. Tessa lijkt ten einde raad, maar dan loopt ze opeens een oude vriend tegen het lijf. Hij blijkt aannemer te zijn en biedt aan om haar snel uit de problemen te helpen. Maar dan gaat het van kwaad tot erger.

Wat Koopman ook in haar vorige Noort-film liet zien is dat ze een goed gevoel voor drama heeft. Zonder een geloofwaardige basis geen geloofwaardige thriller. De situatie wordt treffend neergezet door niet direct te openen met Tessa’s perspectief, maar dat van haar zoon, die we in de voice-over snerend commentaar op zijn ouders horen geven. Zo blijkt meteen dat het borrelt onder de oppervlakte van dit schijnbaar gelukkige gezin. Narigheid ligt op de loer, weet de kijker.

De Verbouwing kantelt in de loop van het verhaal steeds verder naar een klassieke thriller. De plotwending tegen het eind komt wel enigszins uit de lucht komt vallen, maar stoort niet binnen de film als geheel. Spanning mag best ver opgevoerd worden, zolang het maar enigszins waarschijnlijk blijft, en dat is hier wel in orde.

Hoewel er binnen het scenario zeker wat schoonheidsfoutjes te vinden zijn, is De Verbouwing vooral een gesmeerde, onderhoudende thriller. Na haar enigszins teleurstellende eerste verfilming, bewijst Koopman nu dat ze naast komedie ook met dit genre goed overweg kan. Zulke regisseurs zijn er niet veel in Nederland.

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Zoals we bij een recente film mogen verwachten, oogt de transfer van De Verbouwing vlekkeloos. De print oogt scherp en is vrij van beschadigingen. Ook op het geluidsspoor valt niks aan te merken. De dialogen zijn goed verstaanbaar en het geluid komt mooi verspreid en helder uit de speakers. Er is optionele Engelse ondertiteling aanwezig. Extra’s zijn helaas afwezig, wat eigenlijk niet meer zou mogen in deze tijd.

deverbouwingdvd

Speelduur
Ca. 102 minuten
Distributie
E1 Entertainment
Release datum DVD
23 januari 2013
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Geen

Met dank aan E1 Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !