web analytics

DVD: Den Uyl en de Affaire Lockheed

Reacties zijn gesloten


FILM
Na Bernhard, Schavuit van Oranje en De Troon is Hans Hylkema’s Den Uyl en de Affaire Lockheed dit jaar alweer de derde dramaserie waarin het Koningshuis een grote rol speelt. En ook dit keer mag het resultaat er zijn.

Februari 1976. Via televisie en radio wordt bekend dat Prins Bernhard smartengeld heeft aangenomen van vliegtuigfabrikant Lockheed. Het land is in opschudding. De affaire heeft niet alleen gevolgen voor het privéleven van premier Den Uyl en dat van Koningin Juliana, maar doet de gehele monarchie wankelen.

Den Uyl en de Affaire Lockheed bekijkt deze controversiële affaire vanuit het perspectief van onze premier. In een tijd waarin het land op zijn kop staat wordt hij geconfronteerd met het corruptieschandaal van de Prins. Langzaamaan ontvouwt zich een intrigerende machtsstrijd tussen enerzijds het Koningshuis en Den Uyl, en anderzijds Den Uyl en zijn regering.

De rode draad door de serie is de vraag of Den Uyl de monarchie van de ondergang kan en wil redden. Omdat die uitkomst bij iedereen wel bekend is, moet de serie het echter vooral hebben van de boeiende schets van het thuisleven van de Koningin en haar man en de omgang van Den Uyl met zijn ministers en het staatshoofd. 

Den Uyl en de Affaire Lockheed kenmerkt zich dan ook door lange dialoogscènes waarin een verbale strijd wordt gevoerd. Dat deze scènes voortdurend blijven boeien is vooral de verdienste van het uitstekende spel van met name Joop Keesmaat (Den Uyl) en Catherine then Bruggencate (Juliana). Ook de vloeiende, dynamische montage en authentieke aankleding dragen hieraan bij.  

Hoewel de afloop van het verhaal zich niet moeilijk laat raden – wat wil je ook bij een corruptieschandaal dat (vrijwel) heel Nederland kent? –, is Den Uyl en de Affaire Lockheed naast een fijne tijdsschets ook een boeiende weergave van het machtsspelletje en de groeiende verwantschap tussen Den Uyl en Juliana – een verwantschap die, zo laat maker Hans Hylkema subtiel doorschemeren, onze monarchie uiteindelijk van de ondergang heeft gered.

Waardering: ***

BEELD
De serie staat in de originele 16:9 verhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit is echter niet optimaal. Het beeld oogt wat soft en groezelig en kent zodoende geen uitgekiend scherpte- en detailniveau. Beeldbeschadigingen in de vorm van spetters of ander beeldvuil zijn wel afwezig. Er is geen ondertiteling aanwezig.

GELUID
Het geluid is vastgelegd in een Dolby Digital 2.0 track. Voor een dialooggedreven serie als deze een prima keuze. De dialogen zijn goed verstaanbaar en worden helder en kraakvrij gebracht.

EXTRA’S
De drie afleveringen van elk zo’n vijftig minuten staan op een schijfje. Als extra treffen we vier trailers aan voor de serie (respectievelijk van 20, 30, 45 en 60 seconden). Nogal nutteloos, zeker als je je bedenkt dat op de internetsite van de serie een reeks interviews staat met o.a. de regisseur, hoofdrolspeler en production-designer. Jammer genoeg zijn deze niet op deze DVD-uitgave opgenomen.

Speelduur
ca. 150 minuten
Distributie
Twin Pics
VARA
Release datum DVD
1 november 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
0
Beeld
Anomorphic 16:9
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Trailers

Met dank aan Twin Pics / VARA voor het beschikbaar stellen van deze DVD !