web analytics

DVD: Flikken Maastricht (seizoen 5)

Reacties zijn gesloten

FILM
Al vier jaar is Flikken Maastricht één van de best bekeken programma’s op de Nederlandse televisie. En terecht, want de al sterk startende serie is naarmate de seizoenen vorderden alleen maar beter geworden.

Een van de grootste krachten van Flikken Maastricht is het feit dat er aan de stevige basis vrijwel niet getornd is. De cast is grotendeels hetzelfde, evenals de look en technische afwerking. In tegenstelling tot veel andere langlopende series, is er hierdoor enkel sprake van steeds verdere verdieping van de personages, verfijning in de technische afwerking en ruimte voor nieuwe personages – immers, als het fundament stevig is, zijn stapsgewijze aanpassingen makkelijker door te voeren dan wanneer er geen vastigheden zijn om op terug te vallen.

Het vijfde seizoen van Flikken opent met het vervolg op de laatste aflevering van seizoen 4, waarin Daan de Vos (Thomas Acda) een spelletje speelt met het gehele Maastrichtse politiekorps. Hierbij houdt hij de dochter van Wolfs (Victor Reinier) gevangen en staat het leven van zowel vader als dochter op het spel. Eva (Angela Schijf) zet alles op alles om beiden te redden. De aflevering staat bol van de spanning, zit vlot in elkaar en zet hiermee de toon voor de rest van het seizoen. Nieuw in de serie is de jonge politieagente Esmee (Jamie Grant). Verder zijn er bijrollen van onder meer Theo Maassen, Tygo Gernandt en Frits Lambrechts.

Wat het vijfde seizoen, op haar ontknoping na, vooral boven de voorgaande seizoenen doet uitstijgen zijn de met meer oog voor detail en beter gestructureerd geschreven verhalen. Veel afleveringen kennen eenzelfde, vaste (meeslepende) opbouw en structuur en bieden de kijker naast boeiende, spannende en soms zelfs ontroerende momenten ook een interessant kijkje in de keuken van de dagelijkse politie- en recherche-praktijken. Bovendien is men niet meer schuw (effectief) in te spelen op de emoties van de kijker en kent het vijfde seizoen beduidend meer actie dan de voorgaande reeksen.

Inmiddels zijn een televisiefilm en een zesde seizoen van de serie aangekondigd. Laten we hopen dat de makers de stijgende lijn vast weten te houden en doorgaan op de ingeslagen weg.

Waardering: ****

BEELD
De serie staat in het originele 1.78:1 breedbeeldformaat anamorf op de DVD. Zoals men van een recente productie mag verwachten, oogt de print uitstekend. Het prachtige kleurenpalet van de serie als gevolg van de belichting komt goed tot zijn recht. Het contrast en zwartniveau zijn prima, maar de scherpte en detaillering hadden af en toe iets beter gekund, al zijn de verschillen minimaal. Er is geen ondertitelspoor aanwezig.

GELUID
Ook het Dolby Digital 2.0 geluidsspoor doet zijn werk prima, al was een 5.1-track geen overbodige luxe geweest gezien de redelijk grote hoeveelheid muzikale ondersteuning die er in de serie te horen is. De dialogen klinken mooi helder en zijn goed verstaanbaar. Beschadigingen zijn nergens op te merken.

EXTRA’S
De tien afleveringen van het vijfde seizoen staan verspreid over drie DVD’s. Extra’s zijn helaas afwezig.

Speelduur
ca. 450 minuten
Distributie
T2 Entertainment
Release datum DVD
26 april 2011
Verpakking
Digipack met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan T2 Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !