web analytics

DVD: Foeksia de Miniheks

Reacties zijn gesloten


FILM
Sinds Harry Potter zijn jonge tovenaars razend populair. Het zal een goede reden zijn geweest voor Johan Nijenhuijs (Costa!, Volle Maan) om een verfilming te maken van Paul van Loons avonturen over Foeksia, een klein heksje. Het resultaat is origineel noch amusant.

Tovenaar Kwark (Porgy Franssen) vindt in het tovenaarsbos een ei. Er blijkt geen kuikentje in te zitten, maar een klein meisje. Ze kan toveren, net als Kwark, maar moet de fijne kneepjes nog bijgebracht krijgen. Dat kan op de tovenaarsschool, onder leiding van heks Minuul (Annet Malherbe). Foeksia raakt intussen bevriend met een jongen uit de mensenwereld. Laat diens oom nou net de gemene aannemer zijn met plannen voor een snelweg door het bos.

Voor een fantasiefilm biedt Foeksia de Miniheks opvallend weinig origineels. De twee hoofdzaken in de film, het leren toveren en de vriendschap met een ‘gevaarlijke’ buitenstaander, komen rechtstreeks uit Harry Potter en Pocahontas. Niet alleen die thematiek is klakkeloos overgenomen, maar ook een groot aantal losse sequenties.

Toverdrank maken, leren vliegen op een bezemsteel, magisch schoonmaken; het lijkt allemaal wel heel erg op de Harry Potter-films of Disney’s Fantasia. Nijenhuijs voegt er weinig aan toe. Bovendien komen de vormgeving en effecten vaak knullig over. Wellicht viel daar met het beperkte budget niet veel aan te doen, maar door het gebrek aan originaliteit is Foeksia de Miniheks nu de goedkope versie van populaire toverfilms geworden.

Waardering: **

BEELD
Zoals we van een recente film mogen verwachten, is de transfer vrij van beschadigingen en oogt het beeld haarscherp. Het sfeervolle production design en kleurgebruik komt uitstekend tot zijn recht. Foeksia staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op het schijfje.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1-track op de DVD. De kwaliteit hiervan is uitstekend. Beschadigingen en ruis zijn afwezig, de dialogen zijn goed verstaanbaar en de vele muziek en effecten komen met een mooie spreiding en klank uit de speakers.

EXTRA’S
Op de DVD vinden we naast de film enkele extra’s terug. Als eerste treffen we enkele Foeksia journaals (14 minuten), waarin enkele aspecten van het filmmaken worden belicht. Als tweede extra herbergt het schijfje de videoclip van het nummer ‘Als je een Heks bent’ (3 minuten). Tot slot vinden we nog enkele clips uit de film terug, ingeleid door Foeksia. Ongetwijfeld promotiemateriaal vlak voor en ten tijde van de release.

Speelduur
ca. 84 minuten
Distributie
Buena Vista Home Entertaiment
Release datum DVD
9 februari 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Foeksia journaals
Videoclip ‘Als je een Heks bent’
Foeksia clips

Met dank aan Buena Vista Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !