web analytics

DVD: Great Kills Road

Reacties zijn gesloten

FILM
In Great Kills Road kruipt Marcel Faber in de huid van Maas de Boer, een man die zijn ex-vrouw zoekt in een miljoenenstad met als enige aanwijzing een ansichtkaart met de tekst ‘I’m sorry’.

Kakofonische verkeersgeluiden weerspiegelen de onrust in het hoofd van de man terwijl hij met een kwellend geheim rondloopt. De onderhuidse soundtrack geeft zijn hartslag weer tijdens de dagenlange zoektocht naar zijn ex-vrouw, waar zelfs een detective aan te pas komt.

Dialogen zijn schaars. Dat is niet erg, maar soms lijkt het of de dialogen uit de weg worden gegaan. Confrontaties met New Yorkers worden door soundscape of voice-overs overstemd. De soundtrack neemt het over, en laat ons gissen naar wat er gezegd wordt. De beeldtaal is sprekend, maar zo’n uitstapje naar het genre stomme film is niet geheel op zijn plaats.

Penning, sinds 2001 woonachtig in New York, wilde samen met Marcel Faber en Micha Douwes een film maken. Ze besloten het plan uit te voeren, nog voordat er een verhaal was. Alleen de locatie – New York – was zeker. Ze zijn simpelweg door New York gaan lopen en hebben met een HDV-camera en een zendermicrofoon beeld en geluid opgenomen. Het verhaal, later uitgewerkt tot een scenelijst van 15 pagina’s, omvat niet meer dan het gegeven dat een man zijn ex-vrouw zoekt, waarbij zijn geweten de grootste antagonist is. De metropool met haar oergeluiden en gewoontes is een tweede tegenspeler. Het resultaat is een sferische reis door een rauwe stad, een speelfilm die documentair aanvoelt.

Dat je geen jaren voorbereidingstijd nodig hebt om een sfeervolle film met een kloppend verhaal te maken, bewijst Great Kills Road. De mannen hebben zich duidelijk laten inspireren door het motto ‘the sky is the limit’. Toch lijken de makers niet helemaal zeker te zijn van hun eigen zeggingskracht, want voice-overs in de vorm van brieven aan de gehandicapte zoon leggen het verhaal iets te veel uit. Great Kills Road mist zo de finesse van een echte auteursfilm, maar laat wel degelijk indruk achter.

Waardering: ***

De recensie van de film werd geschreven door Tanja Vlieger.

BEELD
Great Kills Road staat in de originele beeldverhouding op de DVD. De kwaliteit van de beeldtransfer is redelijk. Zoals we van een recente film mogen verwachten, zijn beschadigingen aanwezig. De print heeft wat last van aliasing, er is in zichtbaar  edge enhancement toegepast en bij wat drukkere camerabewegingen lijkt de transfer last te hebben van een lichte vorm van ghosting. Verder oogt het beeld goed scherp, zijn de kleuren mooi verzadigd en is het zwartniveau solide. De optionele Nederlandse en Engelse ondertitels staan fijn leesbaar in beeld.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0- en 5.1-track op de DVD. De kwaliteit van beide sporen is ook redelijk, en gezien de aard van de productie is er weinig verschil tussen beide tracks hoorbaar. Beschadigingen en ruis zijn afwezig, wel klinken enkele dialogen wat hol – waarschijnlijk het gevolg van de low-budget wijze (technische apparatuur, locaties, e.d.) waarop de prent gedraaid is. De muziek komt met een redelijke laag en warmte uit de speakers.

EXTRA’S
Via het menu van de DVD is het mogelijk de film te starten, een hoofdstuk te selecteren, taal- en geluidsinstellingen te veranderen of naar trailers van andere releases van Mokum Film / Filmfreaks te gaan.

Speelduur
ca. 74 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
15 november 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands / Engels
Dolby Digital 5.1 – Nederlands / Engels
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Trailers

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !