web analytics

DVD: Ha die Pa! (seizoen 1)

Reacties zijn gesloten

Deze bespreking betreft de eerste drie dvd’s met daarop het complete eerste seizoen van de komedieserie Ha die Pa!. De DVD’s zijn inmiddels ook in bundelvorm op de markt verschenen.

FILM
In 1985 werd in Engeland de eerste aflevering van de Britse komedieserie Home to Roost uitgezonden, over de generatieverschillen tussen een vader en zoon. Op zoek naar een nieuw gegeven voor een leuke komedieserie stuitte de NCRV eind jaren tachtig op deze inmiddels erg populaire Britse komedieserie en werd Gregor Frenkel Frank gevraagd het geheel te vertalen voor de Nederlandse televisie. Luc Lutz zou de rol van vader gaan vervullen. Tijdens de audities voor de rol van zoon kwam toevallig Joris Lutz langs. Hij werd uitgedaagd om ook voor zijn kans te gaan. En wat eigenlijk als grap begon, bleek al snel een gouden greep. Vader en zoon in het dagelijks leven bleken op de set ook een gouden duo te zijn.

Seizoen 1 bestaat uit de volgende afleveringen, verdeeld over drie DVD’s:

1. Een nieuw leven
2. Rotte appels
3. Liefde is …
4. Een afspraakje
5. Verdacht
6. Kleingeld
7. Protest
8. Zoals vroeger
9. Favoriet
10. Carrière
11. Plastic droomwereld
12. Amateurtoneel
13. Feestje

De deurbel gaat en zoonlief Matthijs staat op de stoep. Hij heeft nergens een plek om de nacht door te brengen en wil tijdelijk bij zijn pa, Norbert, intrekken. Die heeft daar echter helemaal geen trek in. Hij leeft al jaren alleen nadat zijn vrouw en zoon hem verlaten hebben en houdt wel van deze rust. Met tegenzin en veel moeite geeft hij zijn zoon uiteindelijk toestemming om de nacht door te brengen in zijn oude kamer. Matthijs plannetje is geslaagd en hij weet zijn verblijf steeds te rekken. Met vallen en opstaan wennen vader en zoon steeds meer aan elkaar. Hun generatiekloof en verschillende kijk op grote en kleine dingen leiden tot kleine, voor velen, zeer herkenbare irritaties.

Op 16 november 1990 werd de allereerste aflevering van Ha die Pa! uitgezonden door de NCRV. Hoewel het publiek niet meteen overtuigd was van de kwaliteiten van de serie, won deze langzamerhand aan vertrouwen en zo groeide Ha die Pa! zelfs uit tot een van de meest succesvolle komedieseries van de jaren negentig. Wat opvalt in de eerste paar afleveringen is vooral de onwennigheid tussen vader en zoon. Niet alleen de gespeelde onwennigheid, maar ook de échte onwennigheid over de ontstane situatie: vader en zoon in het dagelijks leven staan nu ook als vader en zoon tegenover elkaar in een scherpe en droge komedieserie. Onder regie van de ervaren Nico Knapper ontwikkelt de relatie en chemie tussen de twee zich echter bijzonder snel en spatten de vonken na een tijdje al geregeld van het scherm.

De kracht van Ha die Pa! zit hem vooral in het herkenbare karakter van de situaties waarin de hoofdpersonen terechtkomen. Daarnaast vallen de snelle en scherpe dialogen van Gregor Frenkel Frank in positieve zin op. Met good-old Luc Lutz in de rol van vader Hoogendijk zit het wat dat betreft dan ook goed. Zijn droge verschijning en wat stijve houding passen perfect in het droogkomische geheel. Met zijn ruime acteerervaring brengt Lutz zijn teksten ook precies op de juiste manier en houdt hij de vaart er goed in. Joris Lutz, in de rol van de losbandige zoon, debuteert met deze rol op televisie en zorgt met zijn naturelle en vlotte verschijning voor het nodige tegengewicht. Zijn spel is enthousiast en samen met zijn vader zorgt hij voor een erg fijn duo.

Waardering: *** half

BEELD
Het beeld staat in zijn oorspronkelijke 1.33.1 (4:3) verhouding op de DVD en het geheel oogt redelijk. Scherpte, detail en contrast zijn in orde en de kleuren zijn, op een paar momenten na, nog goed in balans. Op een paar gebruikelijke videobeschadigingen na is het geheel vrij van beschadigingen. Degelijke kwaliteit.

GELUID
Het geluid is simpel Dolby digital 2.0. De dialogen zijn goed verstaanbaar, al klinken ze soms wat aan de holle kant. De muziek komt vrij warm en goed uit de 2 frontspeakers. Tijdens de openingstune wordt het LFE-kanaal even lichtjes gebruikt. Voor een dialooggerichte serie valt op dit geluidsspoor niet veel aan te merken.

EXTRA’S
Op elke DVD staan promotrailers van een aantal kluchten boxen die uitgebracht zijn door Video Film Express. Het menu is simpel, maar leuk vormgegeven met achtergrondmuziek uit de serie. De afleveringen zijn niet opgedeeld in hoofdstukken. Op de derde DVD staat als extra de aflevering Feestje vermeld, maar deze behoort oorspronkelijk ook tot het eerste seizoen en valt dus niet als extra te beschouwen.

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van de DVD !