web analytics

DVD: Het Geheim

Reacties zijn gesloten

FILM
Alles is Liefde betekende in 2007 Joram Lürsens definitieve doorbraak. Met 1,3 miljoen bezoekers was het de best bezochte Nederlandse film van het afgelopen decennium. Inmiddels zijn we drie jaar verder en komt de regisseur wederom met een warme film voor de hele familie.

Net zo’n warme familiefilm maakte Lürsen in 2004 met In Oranje, over een jongetje dat in het Nederlands elftal wil spelen. Ook in Het Geheim staat een ventje met een grote passie centraal. De achtjarige hoofdpersoon Ben (Thor Braun) wil dolgraag illusionist worden. Na een imponerende tovershow van Hans Smid (Daan Schuurmans met lange, blonde lokken) begint hij zelf ook een goochelact. Vader Koos (aanstekelijke rol van Theo Maassen), een tikkeltje onnozel en klunzig, doet mee.

De lenige Sylvie, het nieuwe klasgenootje van Ben, mag helpen als assistent. In een aandoenlijke scène zien we de twee repeteren, waarbij Ben zijn halflange haren, net als zijn voorbeeld Hans Smid, in de wind van de ventilator laat wapperen. Intussen is Koos druk bezig om het geheim achter de truc der trucs te ontdekken. De grote verdwijn-act moet het klapstuk van de avond worden. De truc werkt, maar misschien wel iets te goed. Sylvie kan niet meer worden teruggetoverd, ze is spoorloos. Ben en Koos zetten alles op alles om haar terug te vinden. Is er misschien sprake van echte magie?

Vooral de eerste helft van Het Geheim is innemend. De voorbereidingen en de eerste optredens van het goocheltrio zijn klungelig, maar met goede moed en enthousiasme neergezet. Herkenbare scènes waarin onschuldige kinderen (vader Koos mag worden meegerekend) hun fantasieën en dromen nastreven. Ze komen goed tot hun recht door de twee jonge hoofdrolspelers, vooral de tienjarige Thor BraunHij zet een guitige en geloofwaardige Ben neer.

Na alle onbezonnen onschuld komt de onthulling van het mysterie in eerste instantie een beetje als een koude douche. De draai aan het drama lijkt gezocht en niet goed uit de verf te komen, in tegenstelling tot de vroege wending bij In Oranje. Maar dan besef je weer hoe de kindergeest werkt, en hoe goed Lürsen die begrijpt. Voor de jeugd is Het Geheim een spannend avontuur over een verdwenen meisje, voor ouders is het een vertederende film over loszinnige kinderen.

Waardering: *** half

BEELD, GELUID en EXTRA’S
Zoals  we bij een recente film mogen verwachten is de transfer vrij van beschadigingen in de vorm van spetters of vuil. De film staat in de originele 2,35:1 beeldverhouding anamorf op het schijfje. Het beeld oogt mooi warm en scherp. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Ook hier valt niks op aan te merken. De dialogen zijn goed verstaanbaar. Er is optionele Engelstalige ondertiteling aanwezig. Als extra’s treffen we de originele bioscooptrailer (2 minuten), een achter de schermen featurette (19 minuten) en de videoclip van de titelsong (Kerstmis – Marco Borsato) aan.

Speelduur
Ca. 80 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
24 november 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Achter de schermen
Originele bioscooptrailer
Videoclip Marco Borsato – Kerstmis