web analytics

DVD: Het Glinsterend Pantser

Reacties zijn gesloten

glinsterendpantser

Deze film maakt deel uit van de Simon Vestdijk collectie, waarin zijn verenigd: Het Glinsterend Pantser, De Ziener en Ivoren Wachters. De DVD’s zijn (nog) niet los verkrijgbaar.

FILM
Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van de Nederlandse schrijver Simon Vestdijk (1898-1971) werden in 1998 in opdracht van de VPRO drie films gemaakt gebaseerd op enkele van zijn bekendste romans. Het leverde onder andere het sfeervolle en meeslepende Het Glinsterend Pantser op, een klassiek en bijna theatraal drama geregisseerd door Maarten Treurniet (De Heineken Ontvoering, Kenau).

Een auteur raakt gefascineerd door het gedrag van zijn oude jeugdvriend, een gevierd dirigent. Hij besluit er een boek aan te wijden. Met zijn charismatische uitstraling en prachtige muziek verleidt de dirigent vrouwen. Maar als ze te dicht bij komen, slaat hij ze in een plotselinge woede-uitbarsting weer van zich af. In een obsessieve zoektocht naar de drijfveren van zijn vriend, schakelt de schrijver een andere jeugdvriend in en misbruikt hij vrouwen om de dirigent uit zijn tent te lokken.

Het Glinsterend Pantser is een klassieke verfilming van een fascinerend boek. De spelstijl van de acteurs, de muziek en de dialogen voelen groots aan en doen in alles denken aan theater. In combinatie met de dynamische beeldregie en cameravoering is Het Glinsterend Pantser echter opvallend filmisch. De nadruk op de plot in plaats van op het karakter versterken dit gevoel. Enerzijds mist de film hierdoor enige diepgang in de personages, anderzijds wint het geheel aan tempo en onthullingskracht. Treurniet, inmiddels bekend van grote bioscoopfilms als De Heineken Ontvoering en Kenau, maakt van Het Glinsterend Pantser een sfeervol, klein, maar tegelijkertijd in sommige opzichten groots klassiek drama.

Waardering: *** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Het beeld van de DVD oogt nog opvallend fris voor een televisiefilm uit 1998. Met name de scherpte, kleuren en het contrast vallen in positieve zin op. Ondertitels zijn afwezig. De geluidsband is eveneens vrij van beschadigingen en brengt de dialogen op een heldere manier. Extra’s zijn afwezig.

simonvestdijkdvd

Speelduur
Ca. 82 minuten
Distributie
TDM Entertainment
Release datum DVD
20 september 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan TDM Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !

Reacties zijn gesloten.