web analytics

DVD: Het Leven Volgens Nino

Reacties zijn gesloten

levenvolgensnino

FILM
Het Leven volgens Nino was vorig jaar een interessante samenwerking tussen Simone van Dusseldorp (regisseuse van onder meer Kikkerdril en Briefgeheim) en arthouse-filmmaakster Urszula Antoniak (Nothing Personal, Code Blue). De film heeft met name hierdoor een charmante eigenheid, maar is als geheel onevenwichtig.

De 8-jarige Nino lijkt een ideaal leven te leiden. Zijn vader en moeder zijn smoorverliefd. Niet alleen op elkaar, maar ook op hun twee zoons. Wanneer moeder plots wegvalt, verandert ook de gezinssituatie drastisch. Nino vlucht letterlijk naar een tentje in de tuin, zijn vader zit alleen maar op zijn slaapkamer en zijn broer leeft ’s nachts op straat. Met hulp van zijn pratende konijn probeert Nino het gezin te redden.

Zo charmant als Het Leven van Nino opent, zo verwarrend wordt het vanaf het moment dat moeder tijdens het halen van wat friet bij een auto-ongeluk om het leven komt. In plaats van een klein en sympathiek verhaal te vertellen over vriendschap en doorzettingsvermogen – met pratende dieren als sprankelend middelpunt – schippert de film vervolgens voortdurend tussen absurdistisch en zwaarmoedig drama over grootse thema’s en vrolijke sequenties in de stijl van veel succesvolle familiefilms.

Het Leven van Nino is zo het ene moment charmant en pakkend, het andere moment over-the-top ongeloofwaardig in grootse thematiek en dramatiek. Voor de jonge kijkertjes kan de film hierdoor verwarrend overkomen.

Waardering: ** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Het beeld staat in de originele breedbeeldverhouding op de DVD. De kwaliteit is redelijk, maar zeker niet hoogstaand voor een recente productie. De geluidsband voldoet eveneens op normale wijze, zonder echt uit te blinken. Er is Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden aanwezig. Ook herbergt het schijfje Engelse ondertitels.