web analytics

DVD: Het Woeden der gehele Wereld

Reacties zijn gesloten


FILM

In de speelfilm Het Woeden der gehele Wereld staat de spannende en emotionele ‘coming of age’ van de jeugdige hoofdpersoon Alex Goudveyl (Maarten Heijmans) centraal. Die geschiedenis, gekleurd door de obsessies van rasverteller Maarten ‘t Hart voor muziek, erotiek en religie, is tevens de kroniek van een bewogen tijdperk, dat met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam begint en omstreeks 1960 in Maassluis eindigt. Het is ook het verhaal van een raadselachtige moordzaak waarin de hoofdpersoon verwikkeld raakt en veel mensen uit het toen nog benepen christelijke havenstadje nauw betrokken blijken.

Het duurde acht jaar van aankondiging tot de ware realisatie van het project. In die acht jaar is er veel te doen geweest rond de verfilming van Maarten ’t Hart’s beststeller. Na een viertal schrijvers te hebben versleten, werd het scenario uiteindelijk afgeleverd door schrijver Robert van den Berg – vermoedelijk een alias van producent Houwer – en werd Guido Pieters als regisseur aangesteld. Eerder waren al Michael Verhoeven, Ben Verbong en vervolgens Rudolf van den Berg aan het project gekoppeld. Bij verschijning van de film werd tevens door critici en medewerkers kritiek geuit op de ouderwets slechte geluidsband. Deze zou te wijten zijn geweest aan de gehele nasynchronisatie van de film onder leiding van een Tsjech.

Meest schuldige aan de matige kwaliteit van deze film lijkt dan ook producent Rob Houwer te zijn. Het zijn de soms belabberde (her)montage – die Houwer zelf na de falende release van de film heeft gemaakt – en de erg matige geluidsband die deze aardige film voor een groot deel verpesten. Zo springt de producer’s cut die op deze dvd staat twee maal wel erg duidelijk vooruit in een scène en doet deze over het geheel gezien rommelig aan.

Toch weet regisseur Pieters een treffende sfeer neer te zetten en levert de cast (m.u.v. Way) aangenaam werk af. Acteurs als Cees Geel, Frank Lammers, Joost Prinsen en Peer Mascini weten de sfeer te versterken. Ook debutant Maarten Heijmans brengt het er lang niet slecht vanaf. De score van Bas van Otterloo – de zoon van – voldoet prima en met het camerawerk van Remco Schnorr zit het ook wel goed. Jammer van Houwers amateuristische inbreng.

Waardering: ** half

BEELD
De transfer van deze film is voldoende en staat in anamorphic breedbeeld formaat op dit schijfje. Zwartniveau, scherpte en contrast zijn dik in orde maar een lichte vorm van filmgrain is op te merken. Tevens heeft deze toch zeer recente film op enkele momenten last van beschadigingen in de print, iets wat eigenlijk niet zou mogen. Al met al een transfer die prima voldoet, maar beter had kunnen zijn.

GELUID
De film is voorzien van een Dolby Digital 2.0 en een – 5.1 track. Het is lastig om deze tracks objectief te beoordelen aangezien de film voorzien is van een bijzonder slecht nagesynchroniseerde geluidsband. De richting in beide tracks klinkt daardoor behoorlijk onnatuurlijk. Verder is het geluid wel vrij van beschadigingen, vol van klank en is ruis niet op te merken.

EXTRA’S
De eerder bij de Tros uitgezonden Making Of van een dikke 25 minuten is aan deze DVD-uitgave toegevoegd. Acteurs, regisseur en producent komen ruim aan het woord en we krijgen naast de standaard lovende praatjes interessante informatie te horen en achter-de-schermen beelden te zien. Zo krijgen we onder andere inzicht in de miscommunicatie die optrad tijdens de opnames in Tsjechië. Als tweede extra is de bioscooptrailer op het schijfje gezet.