web analytics

DVD: Het Zwijgen

Reacties zijn gesloten

FILM
Victor Dreisen (Vincent Croiset) leidt een lekker leventje als single. Bij het Amsterdamse Meertens Instituut doet hij onderzoek naar volksculturen. Maar tot irritatie van zijn baas gebruikt hij zijn werk vooral voor snoepreisjes naar wereldsteden. Victors collega Heleen (Susan Visser), die heimelijk verliefd is op hem, helpt hem regelmatig uit de problemen. Als Victor van een oom, die in een psychiatrische inrichting is overleden, een huisje in het Drentse Koekange erft, besluit hij er naartoe te reizen om het op te knappen. Tegen zijn baas zegt hij dat hij onderzoek gaat doen naar plaatselijke moordliederen, waarin vroeger gruwelijke misdaden werden bezongen.

In Koekange raakt Victor geïntrigeerd door zo’n moordlied. Het is het huiveringwekkende verhaal van een drievoudige roofmoord die nooit is opgelost. Het lied wordt gezongen door Geesje (Rosa Reuten), een aantrekkelijke schippersvrouw waarmee Victor een verhouding begint. Hij ontdekt dat de misdaden destijds zijn begaan in het huisje dat hij heeft geërfd. De dorpsbewoners lijken meer te weten, maar zwijgen.

Het Zwijgen is een fascinerende film, de manier waarop de film verteld wordt en de bijbehorende sfeer zijn vrij uniek. Zeker voor de Nederlandse film is een mysterieuze vertelling als deze apart te noemen. De film heeft een spannende en mysterieuze uitstraling die doormiddel van het sfeervolle camerawerk en geluid, zowel door de soundtrack als door de uitstekende geluidseffecten wordt neergezet. Jammer is dat de film toch enkele minpunten kent, zo speelt Vincent Croiset niet geheel overtuigend de hoofdrol en weet hij de film maar net te dragen, dit mede dankzij de uitstekende bijrollen. Het script is daarnaast niet altijd intrigerend genoeg en soms wat te doorzichtig. Ondanks deze kritiek is Het Zwijgen een fascinerende en unieke Nederlandse film, die zeker het aanschaffen waard is.

Waardering: ***

BEELD
De beeldkwaliteit van deze DVD voldoet prima. De print blinkt niet uit omdat de film op een  grove korrel is geschoten met redelijk wat filmgrain. Maar contrast, detail en scherpte zijn uitstekend.  De sfeervol geschoten beelden staan prima op het schijfje en komen goed tot hun recht. Beschadigingen zijn bij deze transfer op te merken vinden, ook zijn er Nederlandse ondertitels voor doven en slechthorende aanwezig,

GELUID
Er staan twee geluidtracks op het schijfje; een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) en 5.1 (448 kb/s) track. Beiden zijn uitstekend en voldoen prima, de mooie soundtrack en de bijzondere geluidseffecten worden mooi neergezet. Ze geven een lekkere volle klank en verder zijn de tracks vrij van ruis of beschadigingen.

EXTRA’S
De DVD is voorzien van sfeervolle menu’s in de stijl van de film. Naast de trailer van Het Zwijgen zijn er nog trailers van andere A-film releases te vinden. A-film heeft verder aan het schijfje een acht minuten durende making of toegevoegd. Ondanks de korte speelduur is deze leuk om te zien en bijzonder informatief. Al met al een prima verzorgde DVD van deze bijzondere film.

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !