web analytics

DVD: Homeland

Reacties zijn gesloten

FILM
Het meest indrukwekkende beeld in Homeland is de regisseur zelf. George Sluizer, invalide na een slagaderbreuk, wilde koste wat kost nog één documentaire maken over de twee Palestijnse families die hij al sinds 1974 volgde.

Twee keer werd hij doodverklaard, maar Sluizer worstelde zichzelf weer naar boven. Nu zien we hem met twee wandelstokken moeizaam door de straten van Jeruzalem lopen. Het is tekenend voor zijn volharding en wilskracht. 

Zijn hechte vriendschap met twee Palestijnse families wordt mooi geïllustreerd door oude en nieuwe beelden met elkaar af te wisselen. Na een lang leven waarin veel is veranderd, is die vriendschap een van de weinige dingen die hetzelfde is gebleven.

Helaas is er ook weinig concreets veranderd in de politieke situatie. Sluizers documentaire richt zich vooral daar op. Zijn mening over het slepende conflict steekt hij niet onder stoelen of banken. Hij zet de Palestijnse kant van het verhaal duidelijk uiteen, maar geeft de Israëlische kant geen schijn van kans. Ook daar zou een menselijke kant te vinden moeten zijn. Sluizer interviewt een aantal Israëliërs, maar snijdt stukken uit hun betoog of laat er beelden op volgen die hun uitspraken tegenspreken.

Na bijna veertig jaar vecht Sluizer nog steeds voor Palestina. Hij heeft een duidelijk eigen standpunt en schetst een eenzijdig beeld van de situatie. Homeland komt daardoor over als een politiek pamflet dat in zijn boodschap weinig toevoegt. Wel is het een ontroerend portret van een jarenlange vriendschap en een filmmaker met een missie.

Waardering: *** 

BEELD
Homeland staat in de originele beeldverhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is prima. Beschadigingen in de vorm van spetters, ruis of ander beeldvuil zijn afwezig. De beelden ogen mooi scherp, gedetailleerd en met een goed contrast. Er is optionele Nederlandse, Engelse en Franse ondertiteling aanwezig.

GELUID
Het geluid staat in een standaard Dolby Digital 2.0 track op de DVD. Ook hier valt weinig op aan te merken. Beschadigingen zijn afwezig. De dialogen zijn goed verstaanbaar.

EXTRA’S
Het schijfje herbergt enkel een tweetal trailers, namelijk die voor Stand van de Sterren en Colony.

 

Speelduur
ca. 76 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
16 mei 2011
Verpakking
Slimcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands/Engels/Arabisch
Ondertiteling
Engels
Frans
Nederlands
Extra’s

Trailers

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !