web analytics

DVD: Isabelle

Reacties zijn gesloten

isabelle

FILM
Daar ligt ze, Halina Reijn. Uitgemergeld, vuil, schijnbaar meer levend dan dood. Een beeld dat in het hoofd blijft steken: daar ligt niet alleen het personage Isabelle, maar ook een actrice van vlees en bloed.

Isabelle is een film die daadwerkelijk iets toe weet te voegen aan het boek waarop het is gebaseerd. Ben Sombogaart, die eerder al een uitstekende verfilming maakte van De Tweeling (ook van schrijfster Tessa de Loo), behandelt met zijn nieuwste film een interessante en universele thematiek, en weet die op meerdere niveaus door te voeren.

Het titelpersonage van de film is een geliefd en gevierd actrice die tijdens een vakantie wordt ontvoerd door Jeanne, een vrouw met een mismaakt gezicht en geen enkele vorm van liefde of vriendschap in haar leven. Al snel wordt duidelijk dat ze niet alleen jaloers is op de knappe Isabelle, maar dat ze haar ook goed kan gebruiken. Niet voor vriendschap, maar voor een serie schilderijen. De kunstenares wil de ontbinding en aftakeling van schoonheid in de natuur laten zien. Isabelle wordt uitgehongerd.

Van de knappe actrice die we aan het begin van de film zien, blijft weinig over. In sommige shots is ze schrikwekkend mager. Wanneer ze zwak, uitgehongerd en volledig naakt over de grond kruipt, shockeert dat niet alleen door het beeld zelf, maar ook door het idee dat Halina Reijn op dat moment maar weinig verschilt met haar personage. Meer nog dan Tineke Caels, die vrijwel onherkenbaar is door de gezichtsprotheses, neemt ze afstand van haar eigen schoonheidsbeeld. Haar uiterlijk is van ondergeschikt belang, draagt ze ermee uit.

Het is precies de thematiek waar de film om draait. Isabelle gaat over hoe uiterlijk het hele leven kan bepalen. Als Isabelle en Jeanne praten over de rol van schoonheid, blijkt dat ze er allebei even afhankelijk van zijn. Met een zijverhaal, waarin een fan van Isabelle op eigen houtje zijn vermiste idool probeert te vinden, worden ook nog eens vraagtekens gezet bij de goede bedoelingen van iemand die te hulp schiet. Is het hem niet ook gewoon allemaal om schoonheid te doen?

Het maakt Isabelle tot een intrigerende film. Sombogaart gebruikt het boek van de Loo voor een onderhoudende thriller, die niet alleen vragen over schoonheid en schijn stelt, maar ze met twee sterke hoofdrolspeelsters ook visualiseert.

 Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Isabelle staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend, met een mooie scherpte en detail. Beschadigingen zijn afwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Ook deze is vrij van beschadigingen. De dialogen zijn goed verstaanbaar. Er is optionele Engelse ondertiteling aanwezig. Als extra herbergt het schijfje helaas enkel de trailer.

isabelledvd

Een gedachte over “DVD: Isabelle

  1. In 2001 heeft Tim Oliehoek – bekend van o.a. Vet Hard, Spion van Oranje en Piazza Mafia – voor zijn eindexamen aan de filmacademie ook Tessa de Loo’s “Isabelle” verfimd. Die film is, bij mijn weten, nimmer op dvd uitgekomen, maar wel op televisie vertoond. Het thema van “Isabelle” doet mij overigens sterk denken aan de in 2000 gemaakte film “Met grote blijdschap” van Lodewijk Crijns, waarin Renée Soutendijk, Jaap Spijker en Jack Wouterse in de hoofdrollen figureren. Deze film is opgenomen in de dvdbox “No more heroes”. In Vrij Nederland van 17 februari 2001 een uitgebreid interview met Renée Soutendijk over “Met grote blijdschap”.

Reacties zijn gesloten.