web analytics

DVD: Joy

Reacties zijn gesloten

FILM
Mijke de Jong weet hoe je een drama realistisch en intens kunt maken. Handheld-camerawerk, sterke dialogen en vooral geweldig acteerwerk. Ze heeft een oog voor onbekende talenten, vaak meisjes die ze zo van straat lijkt te hebben geplukt. In Joy is dit de achttienjarige Samira Maas.

Ze is geknipt voor de rol van een beschadigd meisje, dat van de buitenkant stoer en brutaal oogt. Joy weet in het bijzijn van anderen van zich af te bijten, maar alleen thuis pakt ze een doos met babyspullen die ze stiekem bewaart en zelf aanvult. Zo probeert ze zelf maar de rol van haar moeder in te vullen, want als baby werd ze te vondeling gelegd. Haar moeder zocht nooit meer contact, maar Joy is vastberaden haar te vinden.

Of dat überhaupt zin heeft is maar de vraag. Het is voor de kijker al snel duidelijk dat opgroeien zonder moederliefde in tehuizen voor blijvende schade zorgt. Joy kan zich niet op haar gemak voelen bij haar liefdevolle vriend (Dragan Bakema), of zijn gezellige familie. Haar beste vriendin is ook nog eens zwanger, en daar heeft ze maar weinig vertrouwen in.

Helena van der Meulen schreef eerder het scenario voor de telefilms Bluebird (2004) Maite was hier (2009), die uitblonken juist doordat niet alles uitgesproken werd. Een paar blikken of stiltes kunnen een stevige impact hebben. Ook hier is dat weer het geval, vooral in de laatste scène, waarin Joy het pasgeboren kindje van haar vriendin mag vasthouden. Alles wordt prachtig samengevat door de jonge hoofdrolspeelster, die met met één blik precies de verborgen verlangens, jaloezie en hopeloosheid weet te vangen. Dan zijn dialogen niet meer nodig.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Joy staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is prima. Beschadigingen zijn afwezig. Het beeld oogt rauw en realistisch, en is voorzien van de nodige grain. Er is geen ondertiteling aanwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. De dialogen zijn goed verstaanbaar. Extra’s zijn, op de originele bioscooptrailer en andere trailers na, afwezig.

Speelduur
Ca. 75 minuten
Distributie
A-Film Home Entertainment
Release datum DVD
11 november 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Andere trailers