web analytics

DVD: Kinderen van Waterland (serie)

Reacties zijn gesloten

FILM
Waar Karst van der Meulen in de jaren tachtig de toon zette voor televisie en film voor de jeugd (of liever: de hele familie), vervulden in de jaren negentig regisseur Ben Sombogaart en producent Burny Bos deze rol. Eén van de series die zij maakten, was Kinderen van Waterland. In afleveringen van een klein kwartier beleeft een groep kinderen allerlei grappige, spannende, maar vooral herkenbare avonturen. De zes- en zevenjarige kinderen zijn op een prettige manier eigenwijs en zoeken hun eigen oplossing voor de problemen waar ze mee in aanraking komen.

Kinderen van Waterland was in 1990 een van de eerste producties van producent (en scenarist) Burny Bos, die in de tien jaar daarna zowel nationaal als internationaal hoge ogen gooide met onder meer nog de voor de hele familie amusante Het Zakmes, Otje en Abeltje. Samen met regisseur Ben Sombogaart kruipt hij ook in Kinderen van Waterland in het hoofd van ‘het kind’ en staat de serie bol van de kinderlogica. Zo zijn oliebollen – waar vader al de hele middag hard aan gewerkt heeft – een makkelijke manier om wat geld (al is het maar 5 cent) te verdienen en is kamperen in de tuin toch best eng als je wat vreemde geluiden hoort. Net als haar opvolger Dag Juf tot Morgen (1995) sterk door haar eenvoud.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Kinderen van Waterland dateert uit 1990, en ondanks dat dat nog maar zo’n twintig jaar geleden is, heeft de beeldband van de serie zichtbaar geleden. Vooral qua scherpte, contrast en detail scoort de transfer bijzonder matig. Gelukkig neemt dit alles niks weg van de charme van het geheel. Het geluid staat in een mono-track op de DVD, en brengt de dialogen op een goed verstaanbare manier. Extra’s zijn afwezig.

Speelduur
Ca. 169 minuten
Distributie
BFD Home Entertainment
Release datum DVD
21 februari 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
1.33:1
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan BFD Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !