web analytics

DVD: Mijn Avonturen door V. SWCHWRM

Reacties zijn gesloten

swchwrmthumb

FILM
Je ziet het wel vaker in jeugdfilms, situaties die net iets boven de realiteit uitstijgen. Onlangs nog in Tony 10 bijvoorbeeld, een film met een realistische fundering, maar met sprookjesachtige taferelen. In Mijn Avonturen door V. Swchwrm werkt dat net andersom. Het is nu niet de fantasie die af en toe een loopje met de werkelijkheid neemt, maar de werkelijkheid die soms kort binnen de fantasie zichtbaar wordt.

Het jonge hoofdpersonage wil schrijver worden, maar niet beroemd, dus werkend onder het alias V. Swchwrm (spreek uit als ‘sjroem’) is hij druk bezig met zijn eerste boek. Het moet iets worden dat zelfs de kritische koningin oprecht kan ontroeren. Dat blijkt nog niet mee te vallen. Swchwrm breekt vooral zijn brein over de eerste zin, want dat is de belangrijkste.

De hele film speelt zich af in het hoofd van de jonge schrijver. Alles is mogelijk en niets is zeker in zijn universum. Een lichte chaos is het zelfs, met absurdistische dialogen en situaties, en scènes die zonder duidelijke reden opeens van locatie verspringen. Regisseur Froukje Tan biedt in die vervreemdende, bonte wereld af en toe kort de ruimte om te verwijzen naar het echte leven van Swchwrm, waarbij de band met zijn opa (mooie rol Hans Dagelet) een belangrijke rol speelt. Het zijn steeds korte fragmenten die als houvast dienen in een fantasiewereld waar je volledig in kunt verdwijnen, vol met krankzinnige, humoristische uitspraken en situaties.

Toon Tellegen, op wiens boek deze film werd gebaseerd, heeft met zijn verhaal duidelijk gemaakt wat de schoonheid is van schrijven en het daarmee creëren van een compleet eigen wereld. Doordat Tan het aandurfde om het boek naar film te vertalen laat ze zien dat het vak van regisseur net zo wonderlijk kan zijn. Ze doet dat met volle overtuiging en heeft daarmee een innemende ode aan de verbeeldingskracht gemaakt.

Belangrijke vraag is wel wat de jeugdige doelgroep van haar film gaat vinden. Kinderen kunnen zich waarschijnlijk best vermaken met alle absurdistische situaties, maar Swchwrm kan zonder het zien van het grotere plaatje misschien ook wat te warrig en vervreemdend overkomen. Maar net zo goed kan deze film jonge kindergeesten aanwakkeren, veroveren en verder stimuleren. Laten we hopen op het laatste, want deze unieke film verdient het om door een groot publiek omarmd te worden.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
SWCHWRM staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is goed. Beschadigingen in de vorm van spetters of ander beeldvuil zijn afwezig en de beelden ogen scherp en kennen een goed contrast. Ondertiteling is afwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. De dialogen zijn goed verstaanbaar. Op de originele bioscooptrailer en andere trailers na, zijn er geen extra’s op de DVD aanwezig.

swchwrmdvd

Speelduur
Ca. 75 minuten
Distributie
A-Film Home Entertainment
Release datum DVD
11 oktober 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Trailers