web analytics

DVD: Mijn Vader is een Detective – De Wet van 3

Reacties zijn gesloten

FILM
De eerste film uit de Mijn Vader is een Detective-reeks wist twee jaar geleden ondanks haar leuke idee en uitgangspunt in commercieel opzicht helaas geen potten te breken. Het tweede deel heeft echter alles in zich om dat wel te gaan doen. Mijn Vader is een Detective – De Wet van 3 is een spannende en overtuigende jeugdfilm, die laat zien dat er nog flink wat rek zit in de reeks.

Regisseur Will Wissink en scenarist Zebi Damen hebben duidelijk ervaring gekregen met de kinderdetective. Af en toe is De Wet van 3 nog steeds stroef en ietwat onhandig in elkaar gezet, maar de avontuurlijke kinderfilm, met spanning, humor en mysteries, komt prima van de grond.

De premisse is onveranderd. Vader Max (Cees Geel) is een beetje een sullige detective, dus wanneer die een nieuwe opdracht krijgt, gaan zoon Sam en zijn vrienden Ortwin en Sterre ook zelf op onderzoek uit. Deze keer stuiten ze op een familie die zich diep in het bos met occulte zaken bezighoudt. Een van de Wicca-heksen, de moeder van de veertienjarige Mara, is spoorloos verdwenen. Heeft het vreemde heksengezin er iets mee te maken, of zijn er andere dingen aan de hand?

Dat dit deel beter werkt dan zijn voorganger, komt vooral doordat Wissink en Damen meer moeite hebben gedaan een geloofwaardig en pakkend verhaal te maken. Sommige taferelen in deel één lieten de film nog wel eens uit de bocht vliegen, dat valt in deze nieuwe aflevering erg mee. De Wet van 3 is realistischer dan zijn voorganger, ondanks de bovennatuurlijke elementen.

Dialogen lopen nog steeds niet altijd even lekker en de jonge acteurs behoren niet tot de beste van hun generatie, maar De Wet van 3 is degelijk vermaak. Vooral tegen het einde zullen jeugdige kijkers aan hun stoel worden genageld, wanneer een meisje in een brandende schuur wordt opgesloten. De snoeiharde soundtrack en stroboscoop-montage, die Wissink in het vorige deel niet altijd op de juiste momenten inzette, werkt goed op de zenuwen. Kort daarna is het tijd voor de Grote Ontknoping, die wel een beetje uit de lucht komt vallen. Cees Geel zorgt er dan voor dat die scène toch charmeert en ontroert.

Waardering: ***

BEELD
Vrijwel niets aan te merken op de transfer van celluloid naar dvd. Beschadigingen en vlekken zijn niet te bespeuren. Wel heeft het beeld af en toe een lichte grain, maar dat doet verder geen afbreuk.

GELUID
Ook de Dolby Digital 5.1 track is prima. Alle geluidseffecten en de veelvuldig te horen soundtrack zijn helder op dvd gezet. De film is Nederlands gesproken.

EXTRA’S
Een lange trailer en de teaser zijn in de extra’s meegenomen, maar die kenden we al, dus daar valt niet veel meer over te zeggen. Wel leuk is de Kids Film Xperience, de blik achter de schermen vanuit de ogen van de vier jonge hoofdrolspelers. Ze interviewen elkaar en een aantal mensen van de crew, terwijl we een kijkje krijgen op de verschillende sets die er zijn gebruikt. Als laatst is er nog een videoclip toegevoegd van Witches Paradise, het liedje dat de vier hoofdrolspelers zongen voor de film. Geen muzikaal hoogstandje, maar leuk voor de echte liefhebbers.

Speelduur
Ca. 80 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
24 november 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Achter de schermen (Kids Film Xperience)
Originele bioscooptrailer
Teaser
Videoclip – ‘Witches Paradise’