web analytics

DVD: Missing Link

Reacties zijn gesloten

missinglink

FILM
Met nog geen 4000 bezoekers was de familiefilm Missing Link in 1999 een regelrechte flop. De Nederlands-Vlaamse co-productie, geregisseerd door Ger Poppelaars (De drie beste Dingen in het Leven, Sloophamer), had echter beter verdiend. Het verhaal van de hand van Poppelaars en co-scenarist Timo Veltkamp biedt een aangename mix van een klassieke zoektocht van een zoon naar zijn vader en sfeervol en nostalgisch vermaak.

Rick (Nick van Buiten) is een fantasievolle 11-jarige jongen die samen met zijn moeder en tante opgroeit in het Nederland van de jaren vijftig. Zijn vader heeft hij nooit gekend, want die is volgens zijn moeder (Tamar van den Dop) omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rick raakt gefascineerd door de ontdekkingsreizigers in Congo en bestudeert in een oude atlas van zijn moeder de evolutie van de mens. Rick gaat op zoek naar de ‘missing link’ en komt tegelijkertijd achter de missing link binnen zijn eigen familie.

Dat de film het zo slecht deed in de bioscopen, mag verrassend worden genoemd. Het scenario van Veltkamp en Poppelaars zit uitstekend in elkaar en geeft de film overtuigend meerdere lagen mee. Zo draait de film niet alleen om Ricks zoektocht naar de missing link en zijn vader, maar krijgen we ook meer te weten over de tragische familiegeschiedenis van zijn moeder. De volwassen toon waarmee het duo kijkers van alle leeftijden aanspreekt, valt te prijzen. Daarnaast maakt de jonge debutant Nick van Buiten een prima indruk en zijn ook de bijrollen sterk bezet met onder anderen Tamar van den Dop, Johan Leysen en Thomas Acda.

Naast het sterke scenario en dito cast, valt Missing Link positief op door de authentieke, sfeervolle aankleding, die de jaren vijftig – een periode waar Nederlandse films wel vaker raad mee weten, zie ook bijvoorbeeld De Ziener, De Vuurtoren en De Zwarte Meteoor – weer tot leven weet te wekken. Walther van den Ende, die eerder onder meer Daens en Oeroeg draaide, legt de avontuurlijke reis van Rick door Nederland en België vervolgens oogstrelend vast op celluloid. Missing Link is een onderschatte jeugdfilm, die een veel breder publiek verdient dan het ten tijde van de officiële release heeft gehad.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Het beeld van de 4:3 uitgevoerde DVD is ronduit teleurstellend. Regelmatig zijn video-artefacten te zien, heeft het beeld last van storingen en is er bij de meer drukke beelden zelfs blokvorming te zien. Ook op het gebied van scherpte, contrast en detail scoort deze uitgave ver beneden de maat. Het geluid is er iets beter aan toe, al blinkt ook dit niet uit in verstaanbaarheid en helderheid. Extra’s zijn afwezig.

missinglinkposter

2 gedachten over “DVD: Missing Link

  1. Dit is kennelijk een heruitgave van ‘Missing Link’. In 2001 is de film ook al eens door RCV-film als dvd op de markt gebracht. Johan Leysen heeft in Vrij Nederland van 1 mei 1999 vertelt aan deze film te hebben meegedaan, niet alleen omdat hij Ger Poppelaars kende van diens eindexamenfilm, maar vooral omdat Tamara van den Dop mee zou spelen. “Tamar a is een heel goede actrice. Ze heeft kracht, ze werkt op beeld. Het is echt iemand om in je armen te sluiten, maar ze is ook weer niet hulpeloos. Ze iskrachtig en ze heeft iets kwetsbaars. Echt een actrice die twee schijnbaar onverenigbare zaken in zich herbergt”, aldus Leysen.

  2. Vertelt in de tweede regel moet natuurlijk zijn: verteld!

Reacties zijn gesloten.