web analytics

DVD: Niet zonder Jou

Reacties zijn gesloten

FILM
Ger Lataster en Hermine van Hall zijn al 65 jaar met elkaar getrouwd. Lief en leed hebben ze met elkaar gedeeld. Ze hebben kinderen op de wereld gezet en elkaar door en door leren kennen. Maar de tijd heeft ze ingehaald. Door Ger’s doofheid en Hermine’s dementie is het leven ondraaglijk geworden. De documentaire Niet zonder Jou toont het moeilijke laatste jaar van kunstschilder Ger en fotografe Hermine, gefilmd door hun zoon en schoondochter.

In de laatste scène van Niet zonder Jou zien we Ger, ondanks zijn beperkte motoriek, gepassioneerd schilderen. Hij ademt zwaar. Plots trekt hij het penseel terug van het doek en barst in snikken uit. Hermine, de vrouw met wie hij vrijwel zijn gehele leven doorbracht, is er niet meer. ‘Ik kan niet meer,’ zegt hij. ‘Daar kan geen mens tegenop schilderen.’ Het is een prachtige scène, die het afgelopen jaar en de gevoelens van Ger in slechts enkele minuten krachtig samenvat en weet te vangen.

De scène is ook een waardige afsluiting van een persoonlijk en eerlijk portret – niks wordt mooier gemaakt dan het is, soms zijn de beelden zelfs pijnlijk confronterend en hard –, dat echter niet altijd even sterk weet te boeien. De documentaire, die met 84 minuten al niet aan de lange kant is, had best nog een stuk korter gekund. Met name in de eerste drie kwartier zijn de minutenlange scènes waarin Ger en Hermine langs elkaar heen praten te veel een herhaling van zetten en niet alleen vermoeiend voor beide hoofdpersonen, die zich zuchtend, steunend en kreunend door het leven slaan, maar ook voor de kijker.

De kracht van Niet zonder Jou zit in het laatste half uur. Zoon Peter en schoondochter Petra weten het aftakelingsproces van Ger en Hermine, de mechanismen in een relatie, de irritaties en ergernissen onderling, maar nog meer de onvoorwaardelijke liefde die de twee voor elkaar voelen, treffend te vangen. Want ondanks alle ergernis, alle misverstanden en alle twijfels, weet je zeker dat de twee eigenlijk niet zonder elkaar kunnen en dat het naderende, onherroepelijke afscheid ze van binnen opvreet.

Waardering: ***

BEELD
De beeldkwaliteit van de anamorf uitgevoerde transfer is degelijk. De documentaire is sober gefilmd, maar kent toch een filmische aanblik. Beschadigingen zijn afwezig. Ondertiteling is eveneens afwezig.

GELUID
Het geluid is vastgelegd in een Dolby Digital 2.0-track, welke eveneens van degelijke kwaliteit is. Ook hier zijn beschadigingen afwezig. De dialogen zijn goed verstaanbaar.

EXTRA’S
De DVD-release van Niet zonder Jou wordt opgefleurd door enkele extra’s. Naast twee trailers – voor De Engel van Doel en Fresh Air – is er een 11 minuten durende reportage van de opening van de tentoonstelling ‘Na aan het Hart’ van Ger Lataster op het schijfje aanwezig. Wellicht oorspronkelijk bedoeld als afsluiting van de documentaire, maar nu als extra fragment op de DVD te bekijken.

Speelduur
Ca. 84 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
19 september 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Trailers
Na aan het Hart

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !