web analytics

DVD: Noordzee, Texas

Reacties zijn gesloten

FILM
Pim hoeft geen Lego of Action Man, geef hem maar een kaptafel en wat sieraden. Het verkleedfeestje in de opening van Noordzee, Texas wordt opeens verstoord als zijn moeder de slaapkamer binnenkomt. Ze kan wel lachen om het aandoenlijke tafereel en ziet het allemaal als een onschuldig spelletje. Maar er is meer aan de hand. De kleine Pim is in zichzelf gekeerd, anders dan andere jongens.

Als de film een paar jaar verder in de tijd springt wordt dat alleen maar duidelijker. De hoofdpersoon van Noordzee, Texas is een timide en stille tiener geworden, die een groot geheim met zich mee draagt. Hij is homo en smoorverliefd op zijn buurjongen. En deze Gino blijkt ook verliefd op hem te zijn. Niemand hoeft het te weten, vinden ze. Maar kan dat allemaal wel stand houden?

Het zusje van Gino, zelf ook stiekem verliefd, merkt halverwege de film op dat Pim een dromer is. En in feite is iedereen dat in dit sfeervolle regiedebuut van Bavo Defurne. In het kleine Belgische dorpje, ergens in de jaren ’70, zijn alle personages op zoek naar liefde. Bij de tieners gebeurt dat schuw en aarzelend, bij de volwassenen -zoals Pims moeder- ongevoeliger en ongeremd.

Dat contrast zorgt vooral voor een warm, nostalgisch beeld van de tienerjaren, een tijd waarin liefde nog puur en onbevangen is. Noordzee, Texas, naar het jeugdboek Nooit gaat dit over van André Sollie, is zo meer dan alleen een homo-romance. Defurne maakte een gevoelig drama over ontluikende liefdes en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat. Daar komen verder weinig verrassingen bij kijken, maar dat is overkomelijk bij dit aangename, vertederende drama.

Waardering *** 1/2

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De film staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is goed. Beschadigingen zijn afwezig en het contrast, detail en de scherpte zijn van goed niveau. Er is optionele Franse ondertiteling aanwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Deze is kraak- en ruisvrij en brengt de dialogen op een heldere manier. Extra’s ontbreken, of men moet tevreden zijn met een viertal trailers van andere Homescreen-releases.

Speelduur
Ca. 96 minuten
Distributie
Homescreen
Release datum DVD
10 april 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Frans
Extra’s
Promotrailers

Met dank aan Homescreen voor het beschikbaar stellen van deze DVD !