web analytics

DVD: Oesters van Nam Kee

Reacties zijn gesloten

FILM
Kees van Beijnum publiceerde in 2000 het boek ‘Oesters van Nam Kee’, over de hartstochtelijke liefde tussen een 18-jarige  jongen en een iets oudere nachtclubdanseres. Het boek werd een groot succes en al snel werden de filmrechten gekocht door Paramount. Scenarist Hans de Wolf ging aan de slag en bewerkte de verhaallijnen in het boek tot een geschikt scenario. Het uitgangspunt van dit scenario vertoont veel gelijkenissen met dat van Turks Fruit: een jongen die moeite heeft zijn gevoelens te uiten wordt verliefd op een jonge, levendige vrouw met een hersenaandoening. Het verhaal van een fatale liefde. Veel (expliciete) seksscènes (waarvan een deel later overigens geschrapt) maakten het plaatje compleet. Regisseur Pollo de Pimentel richtte zich op een jong publiek en trok de populaire Katja Schuurman en Egbert Jan Weeber aan voor de hoofdrollen.

Oesters van Nam Kee gaat over de hartstochtelijke liefde tussen de achttienjarige Berry (Egbert Jan Weeber) en de iets oudere nachtclubdanseres Thera (Katja Schuurman). Berry besluit op een dag niet meer naar school te gaan en hangt wat rond met zijn licht-criminele vrienden. Vanaf het moment dat hij Thera ziet lopen, zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn. Ze zijn onafscheidelijk en bestijgen de toppen van geluk en genot. Hun grote droom is om samen op reis te gaan en alles achter te laten. Maar voordat het zover is, verdwijnt Thera. Berry is wanhopig en zoekt zijn heil bij zijn oude vrienden. Zij reiken hem de oplossing aan voor zijn wanhoop. Een oplossing met grote gevolgen …

Aan media-aandacht hadden de makers vooraf niks te klagen. Uitgebreid berichtten de roddelbladen over de opbloeiende relatie tussen de twee hoofdrolspelers. Ook het feit dat Katja Schuurman in volle glorie op het witte doek te bewonderen zou zijn en dat de playboy rond de release van de film met een naaktreportage kwam, kon op veel aandacht rekenen. Hier kon commercieel gezien niet veel meer mis gaan, was de algemene teneur. Toch bleek dit tegen te vallen. Tijdens een testscreening voor een jong publiek bleek namelijk dat de hedendaagse jeugd niet meer zat te wachten op het ‘jaren zeventig bloot’, zelfs niet als dat afkomstig was van Katja Schuurman en Egbert Jan Weeber; “te veel expliciete seks en bloot”, luidde het oordeel. Een gekuiste versie verscheen later in de bioscopen, maar met 145.000 bezoekers bleef de film achter bij de verwachtingen.

Dit toch nog geringe succes zal voor het grootste gedeelte te danken zijn aan de gratuit portie naakt van Schuurman. Op alle andere gebieden weet Oesters van Nam Kee namelijk voor weinig opwinding te zorgen. De hartstocht en passie zijn in de relatie tussen Berry en Thera ver te zoeken en de rauwheid die van Beijnun in zijn roman zo overtuigend weergeeft, is in de film evenmin terug te vinden. Het scenario is braaf en tam, maar bovenal erg rommelig. Een aantal plotwendingen en overwegingen van de karakters zijn onverklaarbaar en onbegrijpelijk. Hierdoor wordt het geheel zo ongeloofwaardig dat je als kijker ook maar geen moment moeite wilt doen om mee te gaan in het verhaal. Dat je het na afloop nog met een groot aantal vragen en niet afgeronde verhaallijnen moet stellen, zegt genoeg.

Ook de acteerprestaties laten geregeld te wensen over. Buiten een aantal zwakke en ongeloofwaardige bijrollen, weten ook hoofdrolspelers Katja Schuurman en Egbert Jan Weeber niet geheel te overtuigen. Nergens weten zij de passie in hun relatie voelbaar te maken. Waarschijnlijk is, naast het brakke scenario en de armzalige dialogen, ook de weinig dynamische en slordige regie van debutant Pollo de Pimentel voor een groot deel schuldig aan het ontbreken van goede acteerprestaties.

Oesters van Nam Kee is een brave, sfeerloze en tamme film, met een rommelig en ongeloofwaardig scenario en weinig inspirerende hoofdrollen. De lichamelijke aanwezigheid van Katja Schuurman zal voor veel kijkers echter reden genoeg zijn om de film aan te schaffen of op zijn minst een keer te bekijken.

Waardering: **

BEELD
Oesters van Nam Kee staat in de originele 1.85:1 beeldverhouding op de dvd. Spijtig genoeg heeft men de transfer echter niet anamorf vastgelegd. Hierdoor wordt er niet optimaal gebruik gemaakt van het aanwezige aantal beeldlijnen. De print oogt hierdoor minder scherp en detailrijk dan een wel anamorfe transfer. De print is op een paar kleine filmspots na vrij van beschadigingen. De kleuren en het zwartniveau ogen goed. De optioneel Engelse ondertiteling is goed uitgevoerd en staat mooi in beeld. Vreemd genoeg zijn de verwijderde scènes wél anamorf vastgelegd.

GELUID
De film is voorzien van een Dolby Digital 2.0 en 5.1 track. Vanzelfsprekend geniet de 5.1-track de voorkeur, al is het verschil dit keer niet erg groot. De dialogen en achtergrondmuziek komen voornamelijk uit de voorste speakers en het LFE-kanaal wordt derhalve maar zelden echt gebruikt. De dialogen zijn goed verstaanbaar.

EXTRA’S
De dvd is voorzien van mooi geanimeerde Engelstalige (!) menu’s, die op hun beurt weer voorzien zijn van achtergrondmuziek uit de film. De film is zeer netjes opgedeeld in twintig hoofdstukken. De extra’s op deze dvd zijn talrijk. Als eerste treffen we de standaard bioscooptrailer aan van een kleine twee minuten. In de twintig minuten durende making of krijgen we meer te zien over het casten, de voorbereidingen en het filmproces, afgewisseld met beelden uit de film. Tussendoor geeft de regisseur ook nog enige toelichting. Verder treffen interviews aan met de schrijver van het boek en de schrijver van het scenario. Deze interviews duren samen zo’n tien minuten. In de twaalf minuten durende deleted scenes sectie worden we getrakteerd op een aantal gesneuvelde scènes. Toelichting wordt gegeven door regisseur Pollo de Pimentel en hoofdrolspeelster Katja Schuurman. Tot slot worden we getrakteerd op vijf minuten aan bloopers en een videoclip van de single Was it love?.

Speelduur:
ca. 110 minuten
Distributie:
Paramount
Release datum:
22-05-2003
Verpakking:
Keepcase
Regio:
2
Beeld:
1.85:1 niet-anamorf
Geluid:
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling:
Engels
Extra’s:
Deleted scenes met commentaar
Bloopers
Making of
Interviews
Videoclip
Originele bioscooptrailer